11 Βιβλιοπροτάσεις Μεταφρασμένου Τρόμου
Με αφορμή το φετινό Halloween, τρεις Θεματοφύλακες -λάτρεις του τρόμου- ξεχωρίζουν τα μεταφρασμένα βιβλία που εγγυημένα θα μας στερήσουν τον ύπνο απόψε…
Προτείνουν οι: Παντελής Μαυρομμάτης, Σπύρος Τάσιος, Ηλίας Τσιάρας
Clive Barker – Hellraiser (Εκδόσεις Οξύ)
O Clive Barker είναι ο συγγραφέας που σου δίνει την εντύπωση ότι έχει βαθιές γνώσεις για την κόλαση, την γεωγραφία της και τη μορφολογία της, σαν να έχει περπατήσει στα “σοκάκια” της. Ή ακόμα χειρότερα, σαν να είναι κάποιος από τους αρχιτέκτονές της. Όσοι έχουν διαβάσει βιβλία του καταλαβαίνουν τι εννοώ. Το Hellraiser είναι η νουβέλα της ομώνυμης κινηματογραφικής επιτυχίας και, όπως και η ταινία, είναι πιο νοσηρή από όσο αντέχουν μερικοί. Όποιος λύσει τον γρίφο του κύβου μεταφέρεται σε έναν κόσμο όπου η ηδονή και ο πόνος γίνονται ένα και βιώνει απολαύσεις πέρα απ’ τον ανθρώπινο νου. Μόνο που κάπου εκεί παραμονεύουν οι Κενοβάτες· όντα βγαλμένα στην κυριολεξία από την κόλαση πεινασμένα για ανθρώπινες ψυχές.
H.P. Lovecraft – Η φρίκη του Ντάνγουιτς (Εκδόσεις Locus-7)
Γιατί οι περιγραφές ενός φανταστικού (;) κόσμου απόλυτης φρίκης γίνονται με εκπληκτικά επιβλητικό τρόπο. Το αριστούργημα αυτό του τιτανομέγιστου H.P. Lovecraft ανήκει στις ιστορίες υπερφυσικού τρόμου τις οποίες θέλεις να διαβάσεις πάλι και πάλι, μόνο και μόνο για να σε τυλίξει αυτό το ρίγος το οποίο υποθέτεις ότι θα πρέπει να ένιωθε και ο ίδιος ο συγγραφέας πριν από σχεδόν 100 χρόνια, όταν το έγραφε.
Clive Barker – Το ημερολόγιο ενός δαίμονα (Εκδόσεις Οξύ)
Εντάξει, δεν είναι το καλύτερο βιβλίο του Barker, αλλά δεν παύει να έχει μια εντυπωσιακή αρχή. Είναι ένα βιβλίο που μιλάει στον αναγνώστη. Στην κυριολεξία. Αφού δεν πρόκειται για βιβλίο, αλλά για έναν δαίμονα που έχει μεταμορφωθεί σε βιβλίο και σε παρακαλάει να τον βγάλεις από την μιζέρια του και να τον κάψεις. Και μια στο τόσο σε απειλεί, σου λέει πως είναι πίσω σου και άλλα τέτοια τρομαχτικά. Πες αντίο στη μοναξιά, κάποιος είναι μαζί σου στο δωμάτιο! Αν και από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να κουράζει.
Graham Masterton – Έκσταση Θανάτου (Εκδόσεις Οξύ)
Γιατί η σύγχρονη λογοτεχνία υπερφυσικού τρόμου έχει ένα όνομα: Graham Masterton. Σαφώς και υπάρχουν κι άλλοι ευυπόληπτοι του είδους, όπως ο μεγάλος Stephen King, στον Masterton όμως, προσωπικά ανακαλύπτει κανείς την απόλυτη μετενσάρκωση της στυγερής θέλησης ενός άυλου, αβυσσαλέου και συνάμα ελκτικού κόσμου, για την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. Το “κακό” παίρνει πολλές μορφές, ενώ οι σύμμαχοί του ενάντια στο υγιές ανθρώπινο είδος είναι αναρίθμητα πολλοί. Στην Έκσταση Θανάτου, ο πρωταγωνιστής βλέπει τη ζωή του, τη δουλειά του, την επιχείρησή του, την ίδια του την οικογένεια, τα πάντα να χάνονται από μια πανάρχαια δαιμονική δύναμη. Η μόνη του λύση σε αυτόν τον άνισο πόλεμο ενάντια στις αόρατες δυνάμεις που τον έχουν βάλει στο μάτι, είναι να μπει στον κόσμο τους. Ένας Ινδονήσιος ιερέας ισχυρίζεται ότι μπορεί να τον βάλει στον κόσμο των νεκρών. Το όλο αυτό επικίνδυνο εγχείρημα όμως έχει σαφώς ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας…
Η δασκάλα με τα μαύρα και άλλες ιστορίες τρόμου (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Ατυχής μετάφραση για λόγους μάρκετινγκ από το «The Virago Book Of Ghost Stories». Και το βιβλίο είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Ο αγγλικός βεβαίως. O Richard Dalby συγκέντρωσε 22 ιστορίες φαντασμάτων γραμμένες από γυναίκες συγγραφείς χρονολογούμενες από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου. Πραγματικά, αν δε διαβάσεις τα βιογραφικά, δεν μπορείς να καταλάβεις ποια εποχή γράφτηκε η κάθε ιστορία, γιατί (πώς να το κάνουμε;) οι ιστορίες φαντασμάτων ήταν, είναι και θα παραμείνουν κλασικές!
William Peter Blatty – Ο Εξορκιστής (Εκδόσεις Anubis)
Πιθανότατα έχετε δει την ταινία. Πρέπει, όμως, να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Η ανατριχίλα ξεκινάει από την αρχή που δεν ξέρεις ακόμα τι γίνεται. Θόρυβοι στο δωμάτιο της μικρής και έπιπλα που μετακινούνται, ατμόσφαιρα που είναι πολύ πιο επιβλητική από αυτήν της ταινίας, περιγραφική δύναμη που θα σε κάνει, σαν τους πρωταγωνιστές, να προσεύχεσαι για βοήθεια.
Ο Blatty θα παίξει με τα νεύρα σου. Είναι ένα ιδανικό βιβλίο για να μείνεις ξύπνιος, καλύτερο ακόμα κι από φραπέ χωρίς ζάχαρη! Και μετά εμφανίζεται ο πάτερ Καρράς. Αλλά μη νομίζετε πως τα πράγματα καλυτερεύουν…
Edgar Allan Poe – Αλλόκοτες Ιστορίες (Εκδόσεις Γράμματα)
Αυτή η συλλογή διηγημάτων αποτελεί το καλύτερο δείγμα της λογοτεχνικής ευφυΐας του Edgar Allan Poe, του συγγραφέα που έθεσε τα θεμέλια για τη λογοτεχνία τρόμου και την αστυνομική λογοτεχνία όπως την ξέρουμε σήμερα. Στη συγκεκριμένη συλλογή το μακάβριο του Οίκου των Ώσερ δένει αρμονικά με το μαύρο χιούμορ του μαύρου γάτου και τον λυρισμό της Ελεονώρας. Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου ξετυλίγεται ολόκληρος ο σκοτεινός φανταστικός κόσμος του Poe που μόνο αυτός μπορεί να αντιληφθεί και που μόνο αυτός μπορεί να αναπαραστήσει. Είναι η συλλογή που τον κατέστησε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της κλασικής λογοτεχνίας.
11 Βιβλιοπροτάσεις Μεταφρασμένου Τρόμου
R.L. Stine –Ανατριχίλες 12: Η στοιχειωμένη μάσκα (Εκδόσεις Κέδρος)
Παιδιά προσοχή – σας περιμένει μεγάλη ταραχή!
Ο συγγραφέας έχει δηλώσει πως έμπνευσή του για τη σειρά βιβλίων «Ανατριχίλες» είναι οι παιδικοί φόβοι. Στο συγκεκριμένο η μικρή Καρλ Μπεθ βρίσκει την πιο τρομαχτική μάσκα, τόσο τρομαχτική που κόντεψε να στείλει τον αδερφό της στον άλλο κόσμο. Μόνο που η μάσκα αρχίζει να επηρεάζει και την ίδια και όταν προσπαθεί να τη βγάλει… δε βγαίνει!
Η καταλληλότερη επιλογή βιβλίου για να διαβάσεις την ημέρα του Halloween, ακόμα κι αν δεν είσαι 12 χρονών.
Thomas Tessier – Εκκρεμείς Υποθέσεις (Εκδόσεις Οξύ)
Γιατί μέσα από το βιβλίο αυτό αναβιώνει με εξαιρετικό τρόπο η ατμόσφαιρα του Λονδίνου της Βικτωριανής εποχής, με άπλετη δόση τρόμου. Η ιστορία αναφέρεται στη σύγχρονη εποχή, παρόλα αυτά η ατμόσφαιρα των κακόφημων περιοχών αυτής της πόλης, είναι εκπληκτικά παρόμοια και αντίστοιχη με αυτή των παλαιών και “δύσκολων” χρόνων της πόλης. Τα σκοτεινά και επικίνδυνα σοκάκια, τα κακόφημα μαγαζιά, ο υπόκοσμος που σου προσφέρει ψεύτικη συντροφιά και άπλετη πρέζα, και από ένα σημείο και μετά η διαστροφή σε όλο της το μεγαλείο. Πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο για τους λάτρεις του σκοτεινού, μοναχικού και μυστηριακού Λονδίνου, με εξαιρετικό φινάλε μέσα σ’ όλα τα άλλα, ενώ από ένα σημείο και μετά η ιστορία απευθύνεται μόνο σε γερά στομάχια…
Poppy Z. Brite – Χαμένες Ψυχές (Εκδόσεις Λιβάνης – Το Κλειδί)
Ίσως το αγαπημένο μου βιβλίο με πρωταγωνιστές βρυκόλακες. Και βρυκόλακες παραδοσιακούς, όχι τίποτα φυτοφάγους τεντιμπόηδες. Μια άγρια, βίαιη ιστορία σχετικά με την ενηλικίωση και την αναζήτηση της πραγματικής μας ταυτότητας. Δεν είναι για όλους, καθώς η αμφίσημη και προχωρημένη ίσως για τα δεδομένα της χώρας μας σεξουαλικότητα των πρωταγωνιστών κάποιους θα απωθήσουν. Κι όμως πρόκειται για ένα ηδονιστικό γαϊτανάκι ή καλύτερα mardi gras μιας και ξεναγούμαστε στα σκοτεινά σοκάκια της Νέας Ορλεάνης.
Chris Wooding – Το Στοιχειωμένο Πνεύμα της Ελάιζαμπελ (Εκδόσεις Μίνωας)
Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά βιβλία που έχω διαβάσει. Μπορεί να θεωρείται young adult, και είναι, παρόλα αυτά το απόλαυσα στο έπακρο. Μέσα από τις σελίδες του βυθιζόμαστε στους ομιχλώδεις δρόμους ενός βικτωριανού Λονδίνου.
Η ομίχλη όμως δεν κρύβει μόνο κακοποιούς και παρίες αλλά πολύ πιο επικίνδυνα πλάσματα. Ένα υπέροχο βιβλίο μυστηρίου και τρόμου που σίγουρα θα σας συναρπάσει.
11 Βιβλιοπροτάσεις Μεταφρασμένου Τρόμου