To 5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha ολοκληρώθηκε με μία ακόμα μεγάλη εκδήλωση που αφενός έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη σαρανταήμερη γιορτή του αστυνομικού μυθιστορήματος και αφετέρου έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των προετοιμασιών για το 6ο Φεστιβάλ.
Γράφει ο Χρήστος Αζαριάδης
5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας λοιπόν… Ένα Φεστιβάλ το οποίο με τη συνεπή και τη συνεχώς διευρυμένη δραστηριότητά του έχει γίνει θεσμός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας. Σπουδαίοι συγγραφείς από την Ευρώπη και τη χώρα μας και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, επιστήμονες και δημοσιογράφοι μεταξύ άλλων, έδωσαν το “παρών” σε εντυπωσιακές εκδηλώσεις σε επιλεγμένους χώρους, όπως το Omikron 2 και το αγαπημένο λογοτεχνικό στέκι βιβλιοπωλείο Monogram στον Χολαργό και, βεβαίως, το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, όπου και έλαβε χώρα το τριήμερο κατά το οποίο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Agatha, οι αναγνώστες και φίλοι της αστυνομικής και όχι μόνο λογοτεχνίας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους αγαπημένους τους συγγραφείς και να συζητήσουν από κοντά μαζί τους για τα βιβλία τους. Πραγματικά, είτε πρόκειται για παρουσιάσεις είτε για συζητήσεις, υπήρχαν στιγμές που πάντα υπήρχε κάποιος συγγραφέας σε απόσταση ενός βήματος.
Επιπρόσθετα, οργανώθηκαν λογοτεχνικές διαδρομές στην Αθήνα σε δρόμους που χάραξαν γνωστοί συγγραφείς (Έλληνες και ξένοι), ενδιαφέρουσες ομιλίες, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, μέχρι και παιχνίδια μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους ντετέκτιβ.
ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
- Ο σπουδαίος Ian Rankin μίλησε στο κοινό για τα βιβλία του και γενικότερα για την αστυνομική λογοτεχνία.
- Ο Carlo Lucarelli συνάντησε τους φίλους του στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, όπου μίλησε για το εμβληματικό έργο του “Η Τριλογία του Φασισμού”.
- Ο πολυδιαβασμένος Ahmet Umit, μια τεράστια προσωπικότητα που έχει κερδίσει ευρύτατη αποδοχή όχι μόνο για το λογοτεχνικό έργο του, αλλά και για την τολμηρή παρουσία του στα τεκταινόμενα της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν και αυτός εκεί για να γνωρίσει το κοινό του.
- O Bernard Minier, ένας γνωστός Γάλλος συγγραφέας με ανερχόμενη καριέρα και αποδοχή στο τηλεοπτικό κοινό λόγω των βιβλίων του που μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη, ήρθε στην χώρα μας για πρώτη φορά.
- Ειδικός προσκεκλημένος, ο κυριότερος εκπρόσωπος του σκληρού κοινωνικού νουάρ, ο μεγάλος στυλίστας Herve Le Corre, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Φεστιβάλ και παρευρέθηκε στο Σεράφειο, όπου έδωσε μια εξαιρετική συνέντευξη που εντυπωσίασε με τις απόψεις του τους πολυάριθμους θεατές.
- Τέλος, προσκεκλημένος ήταν και ο συγγραφέας του best seller “Η γυναίκα στο παράθυρο”, A.J. Finn, ένας από τους πλέον ιδιόρρυθμους και αμφιλεγόμενους συγγραφείς της εποχής μας.
Σε όλες τις παρουσιάσεις ξένων συγγραφέων υπήρξε μέριμνα για διαδοχική ερμηνεία.
ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
- Η προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους (“Αντέχεις στο σκοτάδι” σε σενάριο Έλενας Μπολονάση και σκηνοθεσία Τάκη Ιβόπουλου, καθώς και το “Ο Σίσυφος είναι ευτυχισμένος” σε σενάριο Τάκη Ιβόπουλου και σκηνοθεσία Νίκου Μαυρομήτρου) κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.
- Το σπαρταριστό debate της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Λογομάχησαν οι Γρηγόρης Αζαριάδης, Βαγγέλης Μπέκας, Κλαίρη Θεοδώρου υπέρ του Αστυνομικού Επιθεωρητή, με αντιπάλους τους Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Άγγελο Χαριάτη και Άντυ Βρόσγο. Η συντονίστρια Έρικα Αθανασίου είχε το δύσκολο να έργο να μη γελάσει, κάτι που απεδείχθη ακατόρθωτο.
- Η θεατρική παράσταση «Φόνος στο Νείλο» της Άγκαθα Κρίστι. Δεκατέσσερις συγγραφείς και ένας εκδότης (Γρηγόρης Αζαριάδης, Χρήστος Αζαριάδης, Έρικα Αθανασίου, Άντυ Βρόσγος, Χρήστος Γιαννάκενας, Σπύρος Κακατσάκης, Γιάννης Μόσχος, Έλενα Μπολονάση, Βάσω Παπαδοπούλου, Τέση Παπαθανασίου, Γεωργία Παπαλυμπέρη, Άγγελος Χαριάτης, Γιάννης Χουτόπουλος, Μίνως Ευσταθιάδης, Έλενα Χουσνή) έγιναν ηθοποιοί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σπύρου Σουρβίνου και της Ρέας Σαμαροπούλου. Για την παράσταση προβλέφθηκε ηχητική περιγραφή. Δεκάδες κόσμου απόλαυσαν ερμηνείες ερασιτεχνών, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από γνωστούς και γνωστές σταρ του σανιδιού.
- Το τριήμερο 24-26 Μαΐου, αγαπημένοι συγγραφείς ήταν εκεί για να υπογράψουν τα βιβλία τους και να συζητήσουν με τους φίλους που ήρθαν από ολόκληρη την επικράτεια.
- Η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Πέτρου Μάρκαρη.
ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ:
- «Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (εκδόσεις Διόπτρα)
- «24 Αστυνομικές Ιστορίες στις Ράγες», Συλλογικό Έργο με την συμμετοχή 24 συγγραφέων (εκδόσεις Κύφαντα)
- «Μαύρος Γάτος» του Άντυ Βρόσγου (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)
- «Ο αναρχικός τραπεζικός» του Μάρκου Κρητικού (εκδόσεις Μεταίχμιο)
- «Υποξία» της Τέσης Παπαθανασίου (εκδόσεις Νίκα)
- «Solve Death: Η ΑΙ συναντά τον Αριστοτέλη» της Έλενας Χουσνή (εκδόσεις Κύφαντα)
- «Μαντάμ Αμάντα» του Άγγελου Χαριάτη (εκδόσεις 24 Γράμματα)
- «Χαρτί και Μέταλλο» του Αλέξη Μοστριού (εκδόσεις BELL)
- «Το άλλο κορίτσι» της Ειρήνης Βαρδάκη (εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Οι εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν με γνώμονα τις επιθυμίες όλων των ηλικιών και όλων των ικανοτήτων. Στα συν της οργάνωσης η παρουσία διερμηνέων αλλά και ηχητικής περιγραφής για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Ειδικά για το τελευταίο, λεκτέο ότι αποτέλεσε στόχο φέτος η αφύπνιση γύρω από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος, με τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια αλλά και ποικιλομορφία εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, απαίτησε προσωπικό μεράκι και επίπονο τρέξιμο μαραθωνοδρόμου, πράγματα που φρόντισε να διαθέσει η διοργανώτρια Ιωάννα Πετρίδου για να προσφέρουν μία υπέροχη εμπειρία στους εραστές της αστυνομικής λογοτεχνίας και όχι μόνο, και το Φεστιβάλ να μην έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από αντίστοιχα ξένα events.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Το 5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha τελείωσε. Το αναγνωστικό κοινό, όμως, μπορεί να κοιμάται ήσυχο γνωρίζοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει οι σκέψεις και τα σχέδια για το επόμενο. Και δοθέντος ότι το κάθε φετινό Φεστιβάλ είναι αρτιότερο και πληρέστερο του αντίστοιχου περυσινού, είναι εύλογη η ανυπομονησία για το 6ο!
Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα
Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη