8 ιστορίες σε μπουκάλια

Προσωπική άποψη: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

8 Ιστορίες σε μπουκάλια που τα ξέβρασε η θάλασσα και μια όμορφη βόλτα δίπλα στην ακρογιαλιά ξεκινά. Από την πρώτη σελίδα, από τον πρόλογο κιόλας, ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα όμορφο μέρος. Σε έναν βράχο δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται ο ίδιος με το γιο του και ο καθένας ταξιδεύει σε δικούς του κόσμους και ιστορίες. Ξαφνικά ένα μπουκάλι που επιπλέει στη θάλασσα φτάνει στο μέρος τους και η αφήγηση των ιστοριών ξεκινά.

Ο κύριος Θωμάζος μέσα από τις ιστορίες του εκθειάζει πάνω από όλα το απέραντο γαλάζιο της χώρας μας!

Την ομορφιά της θάλασσας και τη γαλήνη που αυτή προσφέρει. Ήρεμη, άγρια, γαλήνια, κυματώδης, μπλε βαθύ, απαλό γαλάζιο, η θάλασσα αγκαλιάζει τους ανθρώπους. Κυριαρχεί στη ζωή τους και τους προσφέρει τον σεβασμό που και οι ίδιοι της προσφέρουν. Ή τους τιμωρεί, όταν αυτοί είναι υπερόπτες απέναντί της.

«Την έβλεπαν να πλέει αγέρωχα πάνω στο μικρό βαρκάκι της χωρίς να στρέψει ούτε μία φορά το πρόσωπο και να τους κοιτάξει. Έτσι συνέχισε να κάνει κουπί και την έβλεπαν να απομακρύνεται από το ποτάμι, να βγαίνει στη θάλασσα και να πηγαίνει στα ανοιχτά.

Κανένας δεν την είδε να γυρίζει από τότε. Ήταν η τελευταία φορά που είδαν την Μαρία να ξανοίγεται με τη βάρκα της στη θάλασσα».

Παράλληλα, μέσα από τις ιστορίες του περνάει τα δικά του μηνύματα, αγγίζει πτυχές της καρδιάς και του μυαλού, που έχουμε ξεχάσει παρασυρμένοι από την αγωνία της επιβίωσης και των απαιτήσεων της ζωής. Μηνύματα αισιοδοξίας και τροφής για σκέψης. Μέσα από τις ιστορίες αυτές, από τις οποίες άλλες είναι τελείως φανταστικές και άλλες πραγματικές, ο αναγνώστης θα αισθανθεί γαλήνη, ηρεμία, τρυφερότητα, αλλά και αγωνία, συγκίνηση και ελπίδα.

Αν αγαπάτε τη θάλασσα, αν σας αρέσουν ιστορίες με ψαράδες, με γοργόνες και δελφίνια, τότε οι 8 ιστορίες του κυρίου Θωμάζου θα σας κρατήσουν μία όμορφη συντροφιά.

Τι να απέγινε η Μαρία; Ας το ανακαλύψουμε στις σελίδες που βρέθηκαν μέσα σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα.

Περίληψη: Το συγκεκριμένο βιβλίο “8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα” περιέχει οκτώ αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες έχουν ως σκοπό τους να μας “ταξιδέψουν”, με ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο σε φανταστικούς όσο και σε πραγματικούς κόσμους.

Η ιδιότητα του συγγραφέα, ως εκπαιδευτικός, του επέτρεψε να αντιληφθεί ότι είναι πολύ δύσκολο στην εποχή μας να διδαχθούν οι αξίες αποτελεσματικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα.

Έτσι αποφάσισε μέσω της αφηγηματικής μεθόδου, να “περάσει” στον αναγνώστη τις σκέψεις και τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει με τρόπο που να κρατάει το ενδιαφέρον, την αγωνία και προπάντων να μην κουράζει αυτόν που θα πάρει το βιβλίο στα χέρια του.

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και το άγχος έχουν, κατά κάποιον τρόπο, κοιμίσει κάποιες πλευρές του μυαλού μας και της ψυχής μας που μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

Στόχος του συγγραφέα είναι να αφυπνίσει τον αναγνώστη και να τον βοηθήσει να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του που μέχρι σήμερα δεν γνώριζε ή απλά αγνοούσε την ύπαρξή τους.

Η ευαισθησία, η αγνότητα των αισθημάτων, η αγάπη σε όλες της μορφές της, η ανάγκη της επικοινωνίας, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και η χρησιμότητα της φαντασίας είναι μόνο μερικά από όσα θα ανακαλύψουμε εδώ μέσα.

Όλα αυτά, είναι τα πρώτα “δομικά υλικά” για να “χτίσουμε όνειρα” και μετά να “βαδίσουμε” τον δύσκολο δρόμο προς την πραγμάτωσή τους.
Εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα.βρίσκονται οι μεγαλύτερες αλήθειες και αξίες του ανθρώπου.

Πρέπει όμως να τις “προσφέρεις”, με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ευχάριστες, με ενδιαφέρον και προσιτές για κατανόηση από όλους και όλες τις ηλικίες.
Πρόκειται λοιπόν για “ταξίδια στην απέναντι όχθη ” του μυαλού, εκεί που όλα είναι δυνατά, παραμυθένια και μαζί απίστευτα αληθινά.
Το ενδιαφέρον σας θα μείνει από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: 8 ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα

Συγγραφέας: Δημήτρης Θωμάζος

Εκδόσεις: Αέναον

ISBN: 978-618-82751-0-2

Σελίδες: 68

Κυκλοφορία: 1 Οκτωβρίου 2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here