Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Άδεια φωλιά - Νίκη Μπλούτη-Καράτζαλη

  Άδεια φωλιά – Νίκη Μπλούτη-Καράτζαλη

  -

  Άδεια φωλιά

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Το βιβλίο «Άδεια φωλιά» είναι μια συλλογή διηγημάτων. Τα περισσότερα είναι μικρά σε έκταση, υπάρχουν όμως και κάποια μεγαλύτερα, που αναδεικνύουν καλύτερα το ταλέντο της συγγραφέως να δημιουργεί εικόνες και να περιγράφει συναισθήματα. Είναι όλα σύγχρονα και μας παρουσιάζουν μια άποψη της ζωής των κατοίκων της χώρας μας που δυστυχώς φοβάμαι ότι ανταποκρίνεται πολύ στην πραγματικότητα.

  Κοινός παρονομαστής σε όλα είναι το συναίσθημα της θλίψης που αποπνέουν και ο κόμπος στον λαιμό που κάποια από αυτά καταφέρνουν να δημιουργήσουν.

  Η σιωπή είναι παγίδα: Έχει τόσο δίκιο σε όλα όσα λέει, συμμερίζομαι τις σκέψεις της και συμφωνώ απόλυτα.

  Με φοβίζει η σιωπή. Δεν ξέρω εσένα, αλλά εμένα, αλήθεια, με φοβίζει. Όχι, η σιωπή της μοναξιάς, αυτή είναι άλλο πράγμα. Η σιωπή που σέρνεται ανάμεσα στους ανθρώπους και τους κάνει να αισθάνονται μόνοι. Η σιωπή που κάποιες φορές απλώνεται σαν πέπλο ανάμεσα σε δυο ή και περισσότερους ανθρώπους. Αυτή η σιωπή με φοβίζει πολύ.

  Ρε Παναγιώτηηη… Ακόμη και αν δεν είναι αληθινή ιστορία, σίγουρα αποτελεί εξαιρετική απόδοση της πραγματικότητας των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Πολύ καλό, με άγγιξε.

  Να φύγουμε. Στενάχωρο. Πολύ στενάχωρο.

  Μονάχα ο Θεός. Πολύ καλογραμμένο και πολύ ωραίο. Στενάχωρο, ωστόσο αληθινό, περιγράφει μια ιστορία που αφορά την κατοχή και σίγουρα έχει πολλές πιθανότητες να έχει συμβεί στα αλήθεια.

  Άδεια φωλιά – Νίκη Μπλούτη – Καράτζαλη

  Κρίση πανικού. Περίεργο διήγημα. Αφορά ψυχική διαταραχή (δεν κατάλαβα ποια). Είναι γραμμένο πολύ παραστατικά και σε βάζει μέσα στο μυαλό της πάσχουσας, όμως δυστυχώς δεν μου άρεσε ιδιαίτερα.

  Άδεια φωλιά. Νομίζω ότι δεν πήρε άδικα από αυτό το όνομά του το βιβλίο. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, ένα συναίσθημα που φαντάζομαι θα το νιώσουμε όλοι οι γονείς μόλις φύγουν τα παιδιά μας από το σπίτι, περιγράφεται όμορφα, πολύ όμορφα, από μια μητέρα που αναγνωρίζει μέσα σε δύο σελίδες το λάθος που κάνουμε όλοι: αντί να χαρούμε τον χρόνο που έχουμε με τους δικούς μας, καθόμαστε και κάνουμε δουλειές για να ικανοποιήσουμε τη σάρκα και όχι την ψυχή μας. Πολύ ωραία δοσμένο όλο το συναίσθημα, μπράβο.

  Φεύγω, γιατί…: Διδακτικό. Περιγράφει το πολύ σοβαρό θέμα της λεκτικής βίας που πολλοί βιώνουν και δεν το καταλαβαίνουν καν.

  Τέλος: Ακόμα πιο διδακτικό από το προηγούμενο, αγγίζει πιο σοβαρές καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας.

  Ο φόβος βάραινε αφόρητα στο δωμάτιο. Οι ακανόνιστες ανάσες των παιδιών της που πάσχιζαν να βρουν το ρυθμό τους συνόδευαν το μουρμουρητό της. Το χλωμό νυσταγμένο φως του κομοδίνου φώτιζε αχνά τα πρόσωπά τους.

  Τα φιλαράκια: Πολύ ωραίο. Ανθρώπινο, με συγκίνησε και μου άρεσε πολύ.

  Τέτοια ώρα στην πατρίδα: Νοσταλγικό και όμορφο. Στενάχωρο αλλά καλογραμμένο.

  Στο εδώλιο: Δύσκολο διήγημα, μου θυμίζει ένα αληθινό περιστατικό που έγινε πριν λίγα χρόνια. Άντε να πεις τώρα ότι ο πρωταγωνιστής είχε άδικο…

  Τα πρόσφορα: Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου άρεσε πιο πολύ από όλα.

  Περίληψη: Η συλλογή διηγημάτων “Άδεια φωλιά” είναι μικρές, καθημερινές ιστορίες που εστιάζουν στο συναίσθημα και στην ψυχολογία των ανθρώπων. Τα θεματικά μοτίβα των ιστοριών είναι η αγάπη που λειτουργεί σαν καταλύτης σε κάθε δυσκολία, η ελπίδα που αποτελεί το μοναδικό εφαλτήριο για ένα καλύτερο αύριο, η νοσταλγία, η αλληλεγγύη και το μεγαλείο της προσφοράς στους συνανθρώπους μας, αλλά κι η μοναξιά, ο φόβος, η φτώχεια, το άχθος της ύπαρξης, ο τρόμος του πολέμου, η προσφυγιά, η βαριά σκιά του χρόνου που παρήλθε, η φθορά στις σχέσεις μας, η αδυσώπητη μνήμη, η οικονομική και ηθική κρίση που βάζουν τροχοπέδη στα όνειρά μας, η απουσία, ο θάνατος που καραδοκεί σε κάθε μας βήμα. Τα λάθη και τα πάθη που καταλήγουν σε ακραίες συμπεριφορές και οδηγούν τους ήρωες σε δύσβατα μονοπάτια.

  Η αφήγηση ψηλαφίζει τις ψυχές των ηρώων και ιχνογραφεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές, κοινωνικές, άλλοτε ελλειμματικές και άλλοτε γεμάτες αγάπη που υπάρχουν στη ζωή του καθένα μας και την επηρεάζουν συναισθηματικά.

  Στις ιστορίες σκιαγραφούνται χαρακτήρες αληθινοί, που δοκιμάζονται σε οριακές καταστάσεις και μάχονται με το πρόσκαιρο. Στη συλλογή αυτή διηγημάτων υφαίνεται ένας κοινωνικός ιστός από καθημερινούς, οικείους ανθρώπους που ενίοτε αναμετρώνται με κάθε είδους απώλεια.

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Άδεια φωλιά

  Συγγραφέας: Νίκη Μπλούτη-Καράτζαλη

  Εκδόσεις: Φίλντισι

  Σελίδες: 244

  Έτος έκδοσης: Φεβρουάριος 2019

  ISBN: 978-618-5101-84-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here