Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΑέναη Μάχη: Άνοδος - Άννα Σπανογιώργου

  Αέναη Μάχη: Άνοδος – Άννα Σπανογιώργου

  -

  Κάθε φορά που διαβάζω μια τριλογία ή σειρά βιβλίων προτιμώ να τα διαβάζω το ένα μετά το άλλο. Δεν μπορώ να μένω με τη λαχτάρα και να περιμένω πότε θα εκδοθεί το επόμενο. Το πρώτο που τράβηξε το βλέμμα μου είναι το εξώφυλλο. Μια κοπέλα με τα χέρια ψηλά, περιμένοντας την εξύψωσή της. Περίμενα το περιεχόμενο να με απογειώσει, όπως και έγινε. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Αέναη Μάχη “Άνοδος” έφτασε στο τέλος του.

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Η Κάτια ζει μια συνεχή στεναχώρια. Η άγνοιά της για την τύχη των αγαπημένων της προσώπων είναι μια μαχαιριά στην καρδιά. Η επιστροφή της στην ίδια ρουτίνα που είχε πριν τους γνωρίσει, της έδωσε να καταλάβει ότι έστω και λίγο κατάφερε να ζήσει πολλά απ’ όσα ήθελε. Γνώρισε τον έρωτα και τον γεύτηκε. Γνώρισε φίλους που τη στήριξαν και εχθρούς που ήθελαν το κακό της. Δεν θα το άλλαζε όμως με τίποτα. Μόνη της παρηγοριά είναι η Εβελίνα. Το κορίτσι που πήρε υπό την προστασία της χωρίς να γνωρίζει ποια είναι και ποιοι είναι οι γονείς της. Η μικρή της δίνει κουράγιο και πίστη, τη βοηθάει να περιμένει την επιστροφή των αγαπημένων της, γιατί με τίποτα δεν μπορεί να δεχτεί ότι χάθηκαν.

  Όσο περιμένει όμως δεν κάθεται στάσιμη. Κάνει ό,τι μπορεί για να μάθει νέα τους. Σε μια τέτοια προσπάθεια μαθαίνει κάτι που τη βάζει σε σκέψεις. Αυτό όμως που τελικά την ώθησε να πάρει μια σημαντική απόφαση είναι η απαγωγή της μικρής και ένας θάνατος. Η Κάτια καταλαβαίνει πλέον ότι η θέση της είναι τόσο σημαντική και από εκείνη εξαρτάται η ροή της ιστορίας. Οι αποφάσεις της θα κρίνουν αυτή την αέναη μάχη που μαίνεται στον κόσμο. Αναγκάζεται να κάνει κάτι που δεν θα έκανε ποτέ. Αλλά αυτή η απόφαση θα μπορέσει να της δώσει κάποιες απαντήσεις σε κάποια βασικά της ερωτήματα. 

  Και βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε άτομα εχθρικά. Γνωρίζει καλά πως δεν είναι αρεστή, αλλά υπομένει τα πάντα. Κάποιοι θα της αποδείξουν πως είναι ό, τι δείχνουν και κάποιοι άλλοι θα φανερώσουν λίγο από το σκοτάδι που κρύβουν μέσα τους και δεν θέλουν να το φανερώσουν σε κανέναν άλλον. Οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στο φως θα φωτίσουν αρκετά σκοτεινά σημεία της ιστορίας και η Κάτια θα καταλάβει ότι λόγω της θέσης της όλοι θέλουν να την εκμεταλλευτούν. Θα κριθεί να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση που θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα. Ποια θα είναι η απόφασή της; Πόσο θα την επηρεάσουν όσα έμαθε; 

  Ω, τι υπέροχο που ήταν το φως! Εξέπεμπε μια γλύκα πρωτόγνωρη και την κατέκλυσε με θαλπωρή. Αισθανόταν τόσο όμορφα, τόσο ζεστά. Το πιο όμορφο συναίσθημα που είχε νιώσει ποτέ: αυτό της αγκαλιάς του Άρη! Η λάμψη άρχισε να ξεθωριάζει στα μάτια της και να χάνεται.

  Παράλληλα κάποιοι άλλοι θα κριθούν να πάρουν επίσης αποφάσεις που θα τους οδηγήσουν σε υστερόβουλες πράξεις, ο καθένας για προσωπικό του λόγο. Ποιος τελικά είναι ο καλός και ποιος ο κακός; Με ποια δεδομένα γίνεται η σύγκριση; Μπορεί κάποιος για προσωπικό όφελος να χρησιμοποιεί ανθρώπους και να σκοτώνει βαφτίζοντας τις κακές του πράξεις συμβολή για το κοινό καλό; 

  Και η Κάτια πίστευε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει. Ήξερε πάντα στη ζωή της να ακολουθεί τα “πρέπει” . Τώρα αυτά τα “πρέπει” τα είχε θέσει μόνη της και η ανάγκη για να σκύψει το κεφάλι και να μπορέσει να τα καταφέρει, ήταν πιο επιτακτική.

  Αυτό το βιβλίο με γέμισε συναισθήματα. Μου άρεσε πολύ. Η Κάτια παλεύει με τον εαυτό της και προσπαθεί να πείσει το μυαλό της που της λέει ότι όσοι αγαπάει έχουν χαθεί, ότι η καρδιά της έχει δίκιο που πιστεύει ότι είναι ζωντανοί και πρέπει να ψάξει να τους βρει. Η εσωτερική της πάλη είναι τόσο έντονη, που καθημερινά αγωνίζεται να βρει κάποιο στοιχείο που θα της φανερώσει ποιο από τα δύο να πιστέψει. Αγαπάει και δίνεται πραγματικά. Είναι πιστή σε όσα πιστεύει. Δίνει δεύτερες ευκαιρίες και είναι καλός κριτής χαρακτήρων. Η αγάπη τής δίνει ώθηση να παλέψει για όσα πιστεύει. Η καρδιά δεν μπορεί να κάνει τόσο λάθος. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Η συγχώρεση όμως αξίζει σε όσους τη ζητούν και αναγνωρίζουν τα λάθη τους. 

  Η Κάτια  πλέον έχει δυναμώσει ψυχικά. Δεν είναι ένα φοβισμένο, ντροπαλό πλάσμα. Όλα όσα έχει περάσει της έχουν τονώσει την αυτοπεποίθηση. Άλλωστε εκείνη είναι το κλειδί της επιτυχίας. Είναι αυτή που θα κρίνει τη μάχη. Δεν θα αφήσει όμως κανέναν να την εκμεταλλευτεί. Η δύναμη που έκρυβε μέσα της ήρθε στο φως. Είναι έτοιμη πλέον μετά την πτώση να φτάσει στην άνοδο. Είναι ικανή να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο για να το καταφέρει.

  Μου άρεσε πολύ περισσότερο από το πρώτο. Η αγωνία για την τύχη αγαπημένων προσώπων, το άγχος για τις κινήσεις των αντιπάλων και η άγνοια για πολλά πράγματα που έχουν συμβεί, έχουν φέρει την Κάτια στα όριά της. Αυτό όμως αντί να τη ρίξει ψυχολογικά και να την απογοητεύσει, της δίνει ώθηση να παλέψει για το κάτι παραπάνω. Αγάπησα την Κάτια για την εξέλιξή της και τη δύναμή της. Απέδειξε ότι είναι ο σωστός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Δεν είναι άβουλη και δεν μπορείς να την εκμεταλλευτείς. Ανυπομονώ να μάθω τη συνέχεια και το τέλος της ιστορίας. Ποια θα είναι η τελική κατάληξη; Σας προτείνω να το διαβάσετε! Θα σας κρατήσει υπέροχη συντροφιά!

  Περίληψη: Η Κάτια, μετρώντας τις πληγές της, προσπαθεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να πορευτεί στο δύσβατο μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά της, με προορισμό την αναζήτηση των αγαπημένων της προσώπων. Κάθε βήμα μοιάζει αβέβαιο και ικανό να την οδηγήσει στον πάτο του γκρεμού των αμφιβολιών.

  Παράλληλα, σκοτεινοί υπερασπιστές και κουβαλητές φωτός, γνωστά και νέα πρόσωπα προσπαθούν να εκπληρώσουν τους δικούς τους σκοπούς. Αποκαλύψεις, συμμαχίες, συνομωσίες και ερωτήματα έρχονται στο προσκήνιο για να ξεμπλέξουν το κουβάρι των γεγονότων, ενώ ταυτόχρονα υφαίνουν έναν καινούργιο ιστό εξελίξεων.

  Ένα είναι βέβαιο… Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη.

  Στοιχεία βιβλίου

  Αέναη Μάχη: Άνοδος - Άννα Σπανογιώργου Τίτλος: Άνοδος (Αέναη Μάχη I)

  Συγγραφέας: Άννα Σπανογιώργου

  Εκδόσεις: Πηγή

  Σελίδες: 352

  ΙSBN: 978-960-626-069-8

  Ημερομηνία έκδοσης: 1/11/2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ