Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΑέναη μάχη: Σημείο μηδέν - Άννα Σπανογιώργου

  Αέναη μάχη: Σημείο μηδέν – Άννα Σπανογιώργου

  -

  Και φτάνει η στιγμή της έκδοσης του τρίτου και τελευταίου μέρους της τριλογίας Αέναη Μάχη – Σημείο μηδέν της Άννας Σπανογιώργου. Και αντικρίζω αυτό το υπέροχο εξώφυλλο και το ερωτεύομαι με την πρώτη ματιά.

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Φυσικά αγωνιούσα απίστευτα να μάθω την κατάληξη της ιστορίας, αλλά η ψυχολογία μου τον τελευταίο καιρό δεν βοηθούσε πολύ το διάβασμα. Έτσι μου πήρε λίγο παραπάνω χρόνο απ’ όσο θα χρειαζόμουν κανονικά. Αλλά πραγματικά το απόλαυσα!

  Η Κάτια, ο Άρης, ο Σεθ και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι από τους Κήπους της Γαλήνης επιστρέφουν σώοι στις Κατακόμβες. Εκεί έχουν ήδη φτάσει και οι Νυκτώ, Σάρα, Αστέρινη, Ουράνιος και οι άλλοι από το Κτήμα της Ειρήνης. Τα πράγματα πλέον είναι πολύ τεταμένα. Η οργή του Αδάμ για την αποτυχία του σχεδίου του είναι τόσο μεγάλη, που οδηγεί τον Πάρη στη φυλακή. Πλέον ο εγωισμός και η δίψα για εξουσία τον έχουν καταβάλει. Η κατάσταση είναι τεταμένη και ο Πόλεμος είναι προ των θυρών. Η Μαρίνα στη Μεγάλη Πόλη μαθαίνει για τον θάνατο της γιαγιάς της και επιστρέφει στην Καλίστη για να μάθει την αλήθεια για όλα όσα της έκρυβαν τόσα χρόνια. Στη Δρύπη, η Αλκμήνη μαθαίνει για το τέλος της μητέρας της και συμπεραίνει ότι δεν μπορείς να κρυφτείς από το πεπρωμένο σου όσο κι αν προσπαθείς. Η απόκρυψη της αλήθειας είχε το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ ό,τι περίμενε και ήταν μη αναστρέψιμο.

  Εκείνος τραβήχτηκε και με μια σπασμωδική κίνηση πετάχτηκε όρθιος. Είχε ένα πολύ περίεργο βλέμμα. Ακόμα και πίσω από τις τούφες των μαύρων μαλλιών του, ο Πάρης μπορούσε να διακρίνει κάτι πολύ ζοφερό να κολυμπάει στα μάτια του.

  Τα όρια έχουν ξεπεραστεί και το Τάγμα δεν κάνει τίποτα να επαναφέρει την τάξη. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Κανείς δεν μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει τα όρια χωρίς τιμωρία και πλέον όλα είναι ανεξέλεγκτα. Η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια τους, αλλά μόνο η Κάτια ίσως τη γνωρίζει. Όλα οδηγούνται στη Μεγάλη Μάχη, που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος ο χαμένος από αυτή τη σύγκρουση; Ποιος έχει τα περισσότερα εφόδια για να κηρυχθεί νικητής; Τι θα φέρει το τέλος της Μεγάλης Μάχης;

  Ο Σεθ γύρισε λίγο μέσα στο μυαλό του αυτό που του είπε μόλις ο Άρης και λίγα λεπτά σιωπής στάθηκαν ανάμεσα στους δύο φίλους. Όπως το έθεσε ο Άρης, ίσως και να είχε δίκιο. Δεν έπρεπε να φερθεί παρορμητικά. Πιθανόν να ήταν καλύτερα να χαλιναγωγήσει το μίσος του και την ανάγκη για μια άμεση εκδίκηση…

  Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις διεξοδικά για το τρίτο βιβλίο χωρίς να κάνεις σπόιλερ. Πραγματικά τα γεγονότα τρέχουν σε κάθε σελίδα και δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα. Τα συναισθήματα που νιώθω για τους ήρωες δεν άλλαξαν. Απλά έγιναν πιο έντονα. Όλοι θα αναρωτηθούν ποιος τελικά είναι ο καλός και ποιος ο κακός της υπόθεσης. Ο Πρίγκιπας Σεθ και οι Σκοτεινοί Υπερασπιστές έκαναν αυτό για το οποίο ήταν προορισμένοι, χωρίς να ξεπερνούν τα όρια, αλλά με έντονα ψήγματα καλοσύνης που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να υπάρχει καλό μέσα στο κακό. Από την άλλη, ο Αδάμ και οι Κουβαλητές του Φωτός έδειξαν συμπεριφορά εντελώς αντίθετη από τη φύση τους. Πώς γίνεται να θεωρείται καλό ένα πλάσμα που το μόνο που έπραξε είναι κακό και μοιράζει θάνατο; 

  Η δίψα για εξουσία τυφλώνει και οδηγεί τον άνθρωπο σε πράξεις ανέντιμες και παράνομες. Η δολοφονία ανθρώπων που θεωρείς εμπόδιο στην πορεία για την κορυφή, εξαλείφει κάθε καλό που μπορεί να κρύβεται μέσα στην ψυχή σου. Η καλοσύνη πηγάζει από την καρδιά. Όταν σε ενδιαφέρει η σωτηρία άλλων εκτός του εαυτού σου, καταλαβαίνεις ότι δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Ο Αδάμ σκεφτόταν τον εαυτό του, να κυριαρχήσει και να μείνουν μόνο οι Κουβαλητές του Φωτός στη ζωή, χωρίς να σκεφτεί ότι με αυτόν τον τρόπο ταράζονται και γκρεμίζονται οι ισορροπίες του κόσμου. Σε αντίθεση με τον Σεθ, που ήθελε απλά να αντεπιτεθεί για να μην ξαναπιαστεί στον ύπνο και χάσει περισσότερους δικούς του. Οι διαφορές είναι τόσο εμφανείς, που σίγουρα σε βάζουν σε σκέψεις. Ο Αδάμ έκανε πέρα κάθε άτομο που προσπάθησε να τον σταματήσει και να τον συνετίσει, ενώ ο Σεθ συμβουλευόταν τον Άρη που τον εμπιστευόταν και σεβόταν την άποψή του. Παρόλο που είχε την εξουσία στα χέρια του, δεν την εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του.

  Η αγάπη και η καλοσύνη όμως δίνουν νόημα στη ζωή και χαρίζουν χρώμα στην κάθε στιγμή. Τα νιώθεις διαβάζοντας το βιβλίο. Σου δίνουν χαρά και ελπίδα ότι τίποτα δεν έχει χαθεί. Η ανθρωπότητα έχει ελπίδες λύτρωσης, φτάνει η καλοσύνη να υπερτερεί της κακίας. Αν και αυτό μοιάζει ακατόρθωτο, τίποτα δεν κρίνεται πριν το τέλος. Κάτι που μπορεί να μας διδάξει αυτό το βιβλίο είναι να μην κρίνουμε κανέναν από την εξωτερική εμφάνιση, τις ταμπέλες και το πρόσωπο που δείχνει, γιατί τα φαινόμενα απατούν. Μόνο αν γνωρίσεις κάποιον θα καταλάβεις το ποιόν του. Η γραφή της Άννας Σπανογιώργου σε ταξιδεύει. Σε κάνει δέσμιο του βιβλίου. Νιώθεις ότι συμμετέχεις σε κάθε κεφάλαιο και γίνεσαι μέρος κάθε κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ήρωές της και κάθε απόφασης που κρίνονται να πάρουν.  Μου άρεσε πάρα πολύ! Σας προτείνω να μην τη χάσετε!

  Περίληψη Αέναη Μάχη Σημείο μηδέν: «Όταν οι ισορροπίες έχουν χαθεί και οι ρόλοι είναι πλέον δυσδιάκριτοι, πώς μπορεί κανείς να κρίνει τι είναι σωστό και τι λάθος;»

  Στη Μεγάλη Πόλη, η Μαρίνα λαμβάνει μια επιστολή που την πληροφορεί για τον θάνατο της γιαγιάς της. Στη Δρύπη, η Αλκμήνη μαθαίνει πως όσο και να προσπαθείς να κρυφτείς, το πεπρωμένο σε βρίσκει πάντα.

  Στους Κήπους της Γαλήνης, ο Πάρης συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές μας κοστίζουν περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Την ίδια στιγμή, ο Αδάμ εξουσιάζει το μέρος και υφαίνει την εκδίκησή του οργανώνοντας νέες συμμαχίες.

  Στις Κατακόμβες, ο Σεθ και ο Άρης, με τη βοήθεια της Κάτιας, καταλαβαίνουν ότι όσο τα περιθώρια στενεύουν και οι πιθανές λύσεις μειώνονται, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Σκοτεινοί Υπερασπιστές και Κουβαλητές του Φωτός θα κληθούν να πολεμήσουν στη Μεγάλη Μάχη. Ποιος θα κυριαρχήσει; Μπορεί να τελειώσει κάτι που υφίσταται αέναα στον χώρο και τον χρόνο; Ποιο είναι το σημείο μηδέν της αέναης μάχης που εξελίσσεται γύρω μας;

  Αέναη μάχη: Σημείο μηδέν - Άννα Σπανογιώργου Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Αέναη Μάχη – Σημείο μηδέν

  Συγγραφέας: Άννα Σπανογιώργου

  Εκδόσεις: Πηγή

  Σελίδες: 355

  ΙSBN: 978-960-626-411-5

  Έτος έκδοσης: 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here