Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Αιχμάλωτη του Βορρά - Johanna Lindsey

  Αιχμάλωτη του Βορρά – Johanna Lindsey

  -

  Αιχμάλωτη του Βορρά

  Προσωπική άποψη: Μαργαρίτα Κατσίπη

  Το βιβλίο Αιχμάλωτη του Βορρά ανήκει στη σειρά Φλογεροί Βίκινγκς – No 3 της Johanna Lindsey. Είναι η πολυαναμενόμενη ιστορία του Σέλιγκ, γιου της Μπρένα και του Γκάρικ Χάαρτραντ από το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς.

  Από την πρώτη σελίδα μεταφερόμαστε στο Ουέσεξ του 879 μ.Χ., με βασιλιά τον Άλφρεντ. Η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη, μιας και στους Δανούς ανήκει πλέον η Δυτική και η Ανατολική Μερκία, η Νορθάμπρια στο Βορρά αλλά και η Ανατολική Αγγλία. Ο σοφός βασιλιάς αναγνώρισε το γεγονός πως δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουν πλέον από την χώρα του με πόλεμο, έτσι αποφάσισε να συνάψει ειρήνη. Οι γάμοι ανάμεσα στους δυο λαούς ήταν το αμέσως επόμενο βήμα ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες. Μια τέτοια ομάδα λοιπόν κατευθύνεται προς τον Δανό βασιλιά Γκάθραμ, με σκοπό τη διαπραγμάτευση των γάμων αυτών, μέρος της οποίας σαν διερμηνέας είναι ο Σέλιγκ Χάαρντραντ. 

  Αιχμάλωτη του βορρά

  Στην πορεία θα δεχθούν επίθεση, και ο πρωταγωνιστής θα αφεθεί  βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι για να πεθάνει. Έπειτα από μέρες όμως, θα καταφέρει να φτάσει με κόπο στην έπαυλη της λαίδης Έρικα του Γκρόνγουντ, όπου και θα ζητήσει βοήθεια. Αντί όμως να του δοθεί, θα  κατηγορηθεί άδικα για κατασκοπεία και θα βασανιστεί. Οι  πιθανότητες  επιβίωσης του πρωταγωνιστή λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, μέχρι να φτάσει η αδελφή του, Κρίστεν. Οι ήρωες του δεύτερου βιβλίου της σειράς εμφανίζονται ξανά, χαρίζοντας στους αναγνώστες λίγες ακόμα στιγμές από τη ζωή τους. Γνωρίζοντας λοιπόν πόσο δυναμική είναι η αδελφή του Σέλιγκ, θα καταφέρει να τον απελευθερώσει και μαζί θα δραπετεύσουν για να γυρίσουν πίσω. Αυτή τη φορά όμως, αιχμάλωτη στο έλεός του θα είναι η λαίδη Έρικα. Η πολιορκία για την κατάκτηση του ατίθασου χαρακτήρα της ξεκινά, και ο Σέλιγκ, διψασμένος για εκδίκηση, δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη.

  «Απλώς σκότωσέ με να ξεμπερδεύεις.»

  Δεν γνώρισε άλλη τέτοια γυναίκα με τόλμη – εκτός από την μητέρα και την αδελφή του. Ξαφνιάστηκε, αλλά δεν το έδειξε. Αντίθετα, της χαμογέλασε.

  Η Έρικα ευχήθηκε να μην το είχε κάνει. Γινόταν τόσο πιο όμορφος – και τρομαχτικός.

  «Όχι, δεν θα σε σκοτώσω» είπε. «Ούτε λύτρα θα ζητήσω. Μόνο θα σε βασανίσω ατελείωτα, όπως έκανες και εσύ σε εμένα.»

  Ένα βιβλίο όπου το κείμενο είναι άριστα επιμελημένο, τα σημεία δράσης αρκετά και η αγωνία κορυφώνεται όσο η πλοκή εξελίσσεται. Οι λεπτομερείς περιγραφές των χώρων και των αντικειμένων μάς μεταφέρουν στην εποχή όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Γεγονός που αποδεικνύει πως η συγγραφέας έχει μελετήσει εκτενώς τόσο τις συνήθειες όσο και τον τρόπο ζωής και τις αντιλήψεις των ανθρώπων που ζούσαν εκείνη την εποχή. Διάλογοι  γεμάτοι  ένταση ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές και πολλά συναισθήματα που υποβόσκουν τόσο στον Σέλιγκ όσο και στην Έρικα.

  «Δεν θα με ικετεύσεις;»

  «Όχι».

  «Άρα έχεις υπερηφάνεια; Ωραία. Προτεραιότητά μου θα είναι πια να την τσακίσω. Θα με δυσκολέψεις, έτσι δεν είναι;»

  Ευχήθηκε να γνώριζε τη στρατηγική του παιχνιδιού του. Υπήρχε άραγε στρατηγική εκτός από τον εκφοβισμό;

  «Όχι αν περνά από το χέρι μου», απάντησε επιφυλακτικά.

  «Επομένως σκοπεύεις να ενδώσεις γρήγορα;»

  «Δεν εννοούσα αυτό.»

  «Το ξέρω. Σκέπτεσαι να μου στερήσεις την εκδίκηση που θέλω, αλλά θα την πάρω ό,τι και αν κάνεις. Μα τον Όντιν, τ’ ορκίζομαι.»

  Τρόμος, θυμός, μεταμέλεια, εκδίκηση, περηφάνια και, τέλος, το πιο δυνατό από όλα, ο  έρωτας. Πολύ συχνές αναφορές στην ομορφιά του πρωταγωνιστή, ήταν λίγο κουραστικές. Μέσα στις σελίδες όμως του βιβλίου αυτού, ο πρωταγωνιστής θα πάψει να βασίζεται μόνο σε αυτή και θα δούμε αρκετές πτυχές του χαρακτήρα του. Ο τρόπος με τον οποίο φέρεται στην Έρικα δεν με βρίσκει σύμφωνη. Στόχευε στην ταπείνωση, τη δυσφορία και την απελπισία της, ώστε να πετύχει τον σκοπό του.

  Ίσως πολλοί πιστεύετε πως το τέλος σε αυτού του είδους τα βιβλία είναι αναμενόμενο, όμως η παρουσία του Σάξονα βασιλιά Άλφρεντ και η αποφυγή μιας πολιορκίας, η επίθεση της οποίας θα ξεκινούσε πόλεμο, θα αναγκάσει τον πρωταγωνιστή να κάνει επιλογές που θα επηρεάσουν τόσο τη ζωή του όσο και της Έρικα. Δεν θα σας αποκαλύψω τι πρόκειται να συμβεί, θα αναφέρω μόνο πως το ταξίδι των χαρακτήρων προς την ωριμότητα και την αποδοχή των συναισθημάτων τους γίνεται με τέτοιο τρόπο που σίγουρα θα το απολαύσετε. Συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο Αιχμάλωτη του βορρά  της Johanna Lindsey στους αναγνώστες του ιστορικού μυθιστορήματος και όχι μόνο.

  Περίληψη: Δεν είχε μόνο ένα σώμα που θα ζήλευαν και οι βόρειοι θεοί, αλλά κι ένα αγγελικό πρόσωπο με μάτια που μπορούσαν να γίνουν τόσο σκοτεινά σαν άγρια καταιγίδα. 
  Με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο δυνατός πολεμιστής Σέλιγκ Χάαρντραντ συλλαμβάνεται και οδηγείται στα υπόγεια της έπαυλης της λαίδης Έρικα του Γκρόνγουντ. Και όσο οι αλυσίδες κρατούν φυλακισμένο αυτόν τον ρωμαλέο Βίκινγκ, μόνο μια σκέψη τον βοηθάει να επιβιώσει… η εκδίκηση!
  Όταν η αδελφή του Κρίστεν κατορθώνει να τον απελευθερώσει, την πείθει να απαγάγουν την πανέμορφη λαίδη.
  Τώρα η μοίρα των δύο εχθρών έχει αλλάξει. Η Έρικα είναι αιχμάλωτη των Βίκινγκς και ο Σέλιγκ είναι αποφασισμένος να τιθασεύσει το περήφανο πνεύμα της «παγερής βασίλισσας» και να την κατακτήσει με το σπαθί του πάθους του. Δεν μπορούσε όμως ποτέ να φανταστεί ότι η άπιστη καρδιά του θα είναι αυτή που θα πολιορκηθεί από τον πόθο και θα πληγωθεί για πρώτη φορά…

  Αιχμάλωτη του βορρά

  Τίτλος: Αιχμάλωτη του βορρά

  ISBN: 978-618-5229-42-9

  Εκδότης: Elxis

  Μεταφραστής: Νοέλα Ελιασά

  Ετος έκδοσης: 28/02/2018

  Αριθμός σελίδων: 368

  Μέγεθος: 140 x 205

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here