Εκδόσεις άλφα πι

Οι εκδόσεις «άλφα πι» έκλεισαν είκοσι επτά χρόνια παρουσίας στον μικρό τόπο της Χίου, κάτι πρωτοφανές για μια μικρή επαρχιακή και δη νησιώτικη πόλη. Έχοντας εκδώσει, παρακαλώ, 500 βιβλία με χιακό περιεχόμενο. Αριθμός απίστευτος και μυθικός για μια επαρχία.

Φέτος πέρασαν είκοσι επτά ολόκληρα, από τότε που ο Αντώνης Παληός μαζί με τον Γιάννη αποτόλμησαν το πρώτο βήμα, που έκρυβε όμως πολλά ρίσκα. Τόλμησαν και πέτυχαν αυτό που ονειρεύονταν, αυτό που είχε γίνει στόχος και σκοπός ζωής Να πλουτίσουν τη χιακή βιβλιογραφία με ένα απίθανο αριθμό βιβλίων. Μόνο που, τα τέσσερα τελευταία, ο Αντώνης απουσιάζει, αλλά δεν παύει να είναι ωσεί παρών και η αύρα του να διαχέεται όχι μόνο στο γραφείο της Ροδοκανάκη, αλλά και στο τυπογραφείο της Λευκωνιάς.

Ελάτε να γνωρίσουμε καλύτερα τις Εκδόσεις άλφα πι.

Συνέντευξη

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου;

Εκδόσεις άλφα πι: Ποια ιστορία κρύβεται… Λοιπόν, καμιά τρομερή ιστορία. Απλώς, η αγάπη για το βιβλίο υπήρχε από τα παιδικά χρόνια και δεν έσβησε ποτέ. Το βιβλίο, τότε, ήταν η μόνη συντροφιά, ίσως και κάποιες φορές το ραδιόφωνο. Από ’κει και πέρα, δημιουργήθηκαν κάποια στιγμή οι κατάλληλες συνθήκες και ήρθαν οι πρέπουσες συγκυρίες, ώστε η «μεγάλη αγάπη» να γίνει επάγγελμα.

Κάνατε όνειρα για την πορεία σας;

Εκδόσεις άλφα πι: Δεν κάναμε ποτέ όνειρα που να σχετίζονται με μια πορεία που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας «τιτάνιας» επιχείρησης. Τα όνειρά μας ήταν πάντοτε «μικρά», πραγματοποιήσιμα και όμορφα. Να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε στον κόσμο του βιβλίου, της ψυχαγωγίας, της γνώσης και της πνευματικής φώτισης.

Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

Εκδόσεις άλφα πι: Σίγουρα υπήρξαν και δύσκολες στιγμές. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν αφήσει καμία πικρία. Πίσω από κάθε εμπόδιο κρυβόταν πάντα και μια επιβράβευση, μια ηθική ικανοποίηση, μια «μικρή ευτυχία». Το ταξίδι όμως δεν τελειώνει εδώ… Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολύ πολύ καιρό ακόμα. Μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας, θα γεμίζουμε με πολύ πιο δυνατά και γλυκά συναισθήματα.

Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις;

Εκδόσεις άλφα πι: Η φιλαναγνωσία είναι ένα «μικρόβιο» που κάθε εκδότης θέλει να μεταδώσει στους υποψήφιους αναγνώστες του. Εκείνος έχει ήδη στο αίμα του αυτό το «μικρόβιο». Αυτό επιτυγχάνεται με μια έκδοση καλαίσθητη, τόσο από εικαστικής άποψης όσο και στο περιεχόμενο που καλλιεργεί τη φαντασία και αφυπνίζει συναισθήματα στον αναγνώστη, έτσι ώστε μέσα από το διάβασμα ενός βιβλίου, να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο.

Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

Εκδόσεις άλφα πι: Η αγνή αγάπη για το βιβλίο και την «τέχνη του λόγου». Δεν πρέπει το κέρδος να είναι αυτοσκοπός, όταν πρόκειται για τέχνη.

Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας;

Εκδόσεις άλφα πι: Όλων των εκδοτικών οίκων, ανεξαιρέτως. Στη βιβλιοθήκη μας υπάρχουν περίπου 4.500 βιβλία που δεν φέρουν τη σφραγίδα του «Άλφα πι», ποιοτικές εκδόσεις που προωθούν τη γνώση.

Εκδόσεις άλφα πι

Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

Εκδόσεις άλφα πι: Όταν ειλικρινά πρόκειται για υγιή ανταγωνισμό, η καλή εκδοτική λειτουργία ενισχύεται με συνεργασίες και ανταλλαγή εύφορων ιδεών για την προαγωγή πολιτισμού, που αυτός είναι ο σκοπός.

Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις;

Εκδόσεις άλφα πι: Κάθε συνεργασία είναι ξεχωριστή για το δικό της λόγο και δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποια άλλη, γιατί διαφοροποιείται το θέμα και οι απόρροιές της κάθε φορά. Συνεπώς όχι, δεν ξεχωρίζουμε καμία συνεργασία… Όλες ήταν αξιόλογες εξίσου.

Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

Εκδόσεις άλφα πι: Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ίδιος. Είναι ο σεβασμός στο πρόσωπο και του καταξιωμένου και του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, που δεν διαφοροποιείται. Έπειτα, δίνουμε με πολλή αγάπη ευκαιρίες στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι και οι καταξιωμένοι ήταν κάποτε πρωτοεμφανιζόμενοι.

Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

Εκδόσεις άλφα πι: Να μη λησμονηθεί ποτέ η αξία του βιβλίου. Το βιβλίο πάντα ήταν πηγή γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας και πάντα θα είναι. Αρκεί μόνο κάποιος να μυρίσει τις φρεσκοτυπωμένες σελίδες ενός βιβλίου, να κλείσει τα μάτια και να το πιστέψει. Να πιστέψει πως το βιβλίο είναι κάτι πολύτιμο και δώρο ανεκτίμητης αξίας…

Εκδόσεις άλφα πι:

Website/ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Facebook

Απάντηση