Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Oι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας - Alice Miller

  Oι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας – Alice Miller

  -

  Alice Miller  (1923-2010) — η οποία υπήρξε διεθνούς φήμης παιδοψυχολόγος και έχει γράψει σειρά βιβλίων— το βιβλίο της με τίτλο Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας είναι αυτό που αγαπήθηκε περισσότερο από τους αναγνώστες και αυτό αποδεικνύεται από γεγονός ότι ήδη βρίσκεται στην τέταρτη έκδοσή του.

  Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπουζάρας

  Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές εδώ και αρκετό καιρό.

  Στο βιβλίο αυτό, που θεωρείται το σημαντικότερο έργο της, η συγγραφέας ασχολείται με το ψυχικό τραύμα κατά την παιδική ηλικία και τις επιπτώσεις του στην ενήλικη συμπεριφορά σε απροσδόκητους τομείς της προσωπικής, οικογενειακής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής (κατάθλιψη, ιδέες μεγαλείου, αυταρχισμός, ξενοφοβία). Μας εξηγεί, σε εκλαϊκευμένο επιστημονικό λόγο, τι συμβαίνει στα παιδιά της δυτικής κοινωνίας που ανατρέφονται σε συνθήκες αυτονόητης «ήπιας ενδο-οικογενειακής βίας» και «καταπιέζοντας τις δικές τους επιθυμίες, τα καταφέρνουν σε όλα τέλεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών τους και να κερδίσουν έτσι την αγάπη τους».

  Μια εξαιρετική επιλογή, ένα σημαντικό ανάγνωσμα που ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα. Ένα απροσδόκητα εκπληκτικό και ενδιαφέρον ταξίδι στον αφενός κοντινό και αφετέρου μακρινό εσωτερικό μας κόσμο. 

  Περίληψη: Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την “αγάπη” τους.

  Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα σναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά.

  Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο. 

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Alice Miller – Oι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας

  Συγγραφέας: Miller Alice
  Εκδότης: Ροές
  ISBN: 9789602831373
  Γλώσσα Πρωτοτύπου: Γερμανικά
  Έτος Έκδοσης: 2003
  Επιμέλεια κειμένου: Σοφία Νέστορα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here