Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
More

  Άλλοι – James Herbert

  -

  Άλλοι – James Herbert

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  «Η λύτρωσή μου ξεκίνησε στην κόλαση»

  Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας βρίσκεται εδώ και πενήντα γήινα χρόνια στο αξιοθρήνητο, σκοτεινό κελί του στην κόλαση.

  Αν τον ρωτούσες πάντως, θα σου έλεγε τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες χρόνια. Πληρώνει για τις αμαρτίες του στην επίγεια ζωή. Ήταν ένοχος ηδονοθηρίας, συβαριτισμού, ευδαιμονισμού, απάτης, και το χειρότερο, προξενούσε πρόωρο θάνατο και αυτοχειρία. Δυο άγγελοι της κόλασης τον επισκέπτονται και του προτείνουν μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή στη Γη, με αντάλλαγμα μια δεύτερη ευκαιρία να σώσει την ψυχή του, εφόσον τη φέρει εις πέρας. Υπάρχει ένας βασικός όρος όμως: «Δε θα γνωρίζεις. Θα επιλέξεις το σωστό. Ή ίσως θα επιλέξεις το λάθος».

  Ο Νίκολας, διευθυντής ενός πρακτορείου ερευνών, υποδέχεται στο γραφείο του μια πληθωρική χήρα, την Σέλι. Ο σύζυγός της πέθανε από έμφραγμα πέντε μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, λίγο πριν παντρευτεί είχε αποκτήσει ένα παιδί, το οποίο γεννήθηκε με πολλές σωματικές ανωμαλίες. Οι γιατροί έδιναν ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει. Τότε, η Σέλι το είχε εγκαταλείψει, αποκρύπτοντάς το από το σύζυγό της. Σήμερα, δεκαοκτώ χρόνια μετά, αποφασίζει να το αναζητήσει, μη γνωρίζοντας καν εάν είναι ζωντανό. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, είχε κάνει αρκετές επισκέψεις σε αναγνωρισμένη και έμπειρη μέντιουμ. Η τελευταία, στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με το παιδί, είχε πέσει κάτω λιπόθυμη.

  «Αυτό που ένιωσε, αυτό που είδε μες στο νου της, την έκανε να καταρρεύσει. Κι όταν συνήλθε δεν ήθελε – δε μπορούσε – να μιλήσει γι’ αυτό. Απλώς μου έλεγε ξανά και ξανά ότι έπρεπε να βρω το γιο μου πριν να είναι αργά».

  Ο Νίκολας γεννήθηκε τέρας. Παραμορφωμένος, με φρικιαστικές δυσμορφίες σε όλο του το σώμα, που όσο περούσαν τα χρόνια μεγάλωναν. Τον βρήκαν ένα χειμωνιάτικο πρωινό πριν από τριάντα δύο χρόνια κάπου ανάμεσα στους σκουπιδοτενεκέδες, πίσω από μια γυναικεία μονή του Λονδίνου, τυλιγμένο με μια εφημερίδα.

  Η υπόθεση της Σέλι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη για τον Νίκολας. Φωτογραφία του παιδιού δεν υπάρχει, ενώ το νοσοκομείο στο οποίο γεννήθηκε κάηκε ολοσχερώς πριν από δέκα χρόνια. Όσο για το μαρτύριό του, ή αλλιώς το σακατιλίκι όπως το έλεγε, δεν το έλυναν ούτε τα παυσίπονα ούτε οι ψυχολόγοι, παρά μόνο τα ναρκωτικά, το ποτό και η απομόνωση στην υπόγεια κατοικία όπου διέμενε. Αναρωτιέται γιατί η Σέλι φαινόταν τόσο σίγουρη ότι το παιδί της ζούσε. Ο Νίκολας ενημερώνεται ότι ούτε στο ληξιαρχείο υπάρχει κάποιο σχετικό στοιχείο. Το παιδί είναι σα να μην υπήρξε ποτέ. Μήπως η Σέλι έλεγε ψέματα; Ο Νίκολας αποφασίζει να σκαλίσει την υπόθεση μέσω μιας γνωστής του δικηγόρου. Οι αποκαλύψεις τον σοκάρουν και αυτή είναι μόνο η αρχή.

  «Μια ανατριχιαστική φωνούλα στις βαθύτερες εσοχές του νου μου μου έλεγε ότι ήμουν περισσότερο μπλεγμένος απ’ όσο τολμούσα να διανοηθώ».

  Ο Νίκολας ενημερώνει τηλεφωνικά τη Σέλι ότι δε θα συνεχίσει την έρευνα, αυτή όμως του διπλασιάζει την αμοιβή. Το ίδιο βράδυ, βγαίνοντας ο Νίκολας από το μαγαζί που σύχναζε για το ποτό του, δέχεται ανελέητη επίθεση από μια κοριτσίστικη συμμορία, με πέτρες στο κεφάλι και με κλωτσιές και μπουνιές σε όλο του το σώμα. Τον παρατάνε σχεδόν αναίσθητο στο σκοτεινό στενάκι. Ο Νίκολας τις καταριέται και ξεσπάει σε κλάματα, αυτολύπησης κυρίως, παρά πόνου.

  «Θεέ μου, γιατί, γιατί;» άκουγα τον εαυτό μου να μουρμουρίζει εν μέσω λυγμών… Και τελικά, καθώς καθόμουν συσπειρωμένος εκεί και τα τελευταία δάκρυα χύθηκαν απ’ τους άθικτους πόρους του γερού ματιού μου, επέπληξα τον εαυτό μου που πίστευε ότι υπήρχε Θεός.

  Λίγη ώρα αφότου επιστρέψει με δυσκολία στην υπόγεια κατοικία του, δέχεται την απροσδόκητη επίσκεψη της μέντιουμ που είχε αναφέρει η Σέλι. Όντας αιμόφυρτος και γεμάτος μελανιές, αρνείται πεισματικά να τη δεχτεί. Αυτή όμως επιμένει. Οι πληροφορίες που θα του αποκαλύψει τον σοκάρουν. Κατά πόσο ήταν σύμπτωση τελικά το ότι η Σέλι επέλεξε τον ίδιο για την έρευνα; Τι ακριβώς είχε συμβεί στον ίδιο, ή αλλιώς στο «παιδί – φρικιό», όπως τον αποκαλούσαν στο άσυλο όπου είχε μεγαλώσει;

  «Δε γεννήθηκες με ένα μάτι. Το έχασες όταν ήσουν μικρός, έτσι δεν είναι;»

  Την κοίταξα απότομα. «Πού το ξέρεις αυτό;»

  «…Κάτι σαν ατύχημα – όχι, κάτι χειρότερο από ατύχημα. Έγινε σκόπιμα, ε;»

  Η Σέλι αρχίζει να θυμάται το γιατρό που ήταν παρών στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Τη γέννα όμως την είχε κάνει μια μαία, η Γερμανίδα Χιλντεγκάρντε. Μετά από πολύ ψάξιμο, ο Νίκολας ανακαλύπτει ότι μετά τη φωτιά στο νοσοκομείο, η μαία, σοκαρισμένη από το θάνατο πολλών παιδιών, κλείστηκε σε κάποιο απομακρυσμένο οίκο ευγηρίας και δεν ξαναεργάστηκε. Με αρκετή προσπάθεια, βρίσκει τον οίκο ευγηρίας, ένα απομακρυσμένο, παλιό, πέτρινο ημι-γοτθικό κτίριο δίπλα σε κάποιο ποτάμι. Τα κάτω παράθυρα είναι σφραγισμένα με σανίδες και η εξώπορτα μανταλωμένη με λουκέτα. Μπαίνει μέσα.

  Άλλοι – James Herbert

  Το κτίριο είναι διακοσμημένο με καταθλιπτικά κάδρα που δείχνουν γυμνές γυναίκες. Στο διάδρομο ξεχωρίζουν οι βαριές μυρωδιές της σήψης και του βραστού λάχανου. Με λύπη του πληροφορείται ότι η μαία πάσχει από γεροντική άνοια. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως τον περιμένει μόλις αντικρίσει το παραμορφωμένο κορμί της νεαρής προϊσταμένης με το αγγελικό πρόσωπο και τα δεκανίκια. Προσπαθεί να γίνει όσο πιο πειστικός μπορεί προκειμένου να του επιτραπεί να δει τη μαία, και τελικά τα καταφέρνει. Λίγα λεπτά αργότερα όμως, το έχει ήδη μετανιώσει.

  Αποχωρεί για την καταθλιπτική οικία του, με τους εφιάλτες μόνιμους επισκέπτες του ύπνου του. Σύντομα θα αντιληφθεί ότι ο μεγάλος του αντίπαλος στην υπόθεση είναι ο διευθυντής του οίκου ευγηρίας. Τα πράγματα παίρνουν τελείως απρόσμενη τροπή όταν την επομένη της επίσκεψής του, η μαία θα βρεθεί νεκρή. Μια σειρά από αποτρόπαιους και αινιγματικούς φόνους έχει μόλις ξεκινήσει.

  «Ξαγρυπνώ.

  Μα αντιστέκομαι στα ναρκωτικά που ξέρω πως θα αλλοιώσουν την κατάσταση του μυαλού μου, πως θα βοηθήσουν να βυθιστώ ξανά σε έναν πιο ευτυχισμένο λήθαργο. Αντιστέκομαι και ήδη το μετανιώνω… Το ίδιο μου το ουρλιαχτό με ξυπνάει τρίτη φορά…»

  Για ποιο λόγο το μωρό της Σέλι το είχε ξεγεννήσει η μαία και όχι ο γιατρός; Τι το σοκαριστικό έκρυβε η κρυφή πτέρυγα του οίκου ευγηρίας; Γιατί η Σέλι είχε επιλέξει τελικά το γραφείο του Νίκολας; Πόσα περισσότερα γνώριζε τελικά η μέντιουμ απ’ όσα έλεγε; Πόσο απέχει η ιστορία από τη σκληρή πραγματικότητα γύρω από τις τερατογενέσεις; Και ποια η τελική και ανατρεπτική απόφαση του Νίκολας, βάσει της συμφωνίας του με την ίδια την κόλαση;

  Ο James Herbert, γνήσιος συνεχιστής της βρετανικής λογοτεχνίας τρόμου, μας χαρίζει μια εξαιρετική, ατμοσφαιρική ιστορία τρόμου, με σκηνές που δένουν κόμπο το στομάχι του αναγνώστη, πότε από λύπηση και συμπόνια, και πότε από τη φρίκη και την οργή. Εξαιρετικά γρήγορη πλοκή, με τη φρικιαστική σκηνή στο γραφείο του Νίκολας να αφήνει άναυδο ακόμα και τον πιο έμπειρο αναγνώστη του είδους.

  Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικό συμβάν που συνέβη σε νοσοκομείο παίδων του Λονδίνου.

  «Κύριε Ντίσμας;»

  Σταμάτησα στην πόρτα.

  «Ποιοι είναι οι φίλοι σας; Είναι άλλοι σαν εσάς;» Διατύπωσε την ερώτηση χωρίς κανένα δισταγμό, χωρίς να νιώθει καθόλου άβολα.

  «Τι εννοείτε ΑΛΛΟΙ;» είπα ψυχρά.

  Περίληψη: Ο ντετέκτιβ Νίκολας Ντίσμας είναι ένα τέρας της φύσης: γεννήθηκε παραμορφωμένος, αλλά και προικισμένος με ένα σπάνιο ψυχικό χάρισμα. Παρότι η διαίσθησή του τον συμβουλεύει να μην το κάνει, ο Ντίσμας αναλαμβάνει να βρει ένα παιδί που φαίνεται πως πέθανε πριν από 18 χρόνια, ένα παιδί που ίσως και να μην υπάρχει. Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει στην Κόλαση και στο αδιανόητο μυστικό των… Άλλων, μα και σε μια εξίσου αδιανόητη αποκάλυψη για τον ίδιο του τον εαυτό. Ο James Herbert, ο βασιλιάς του βρετανικού τρόμου, κάνει το ντεμπούτο του στη σειρά ΣΚΟΤΑΔΙ με ένα περίτεχνο μεταφυσικό θρίλερ γεμάτο αγωνία και ανατροπές.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Άλλοι

  Συγγραφέας: James Herbert

  Εκδόσεις: Οξύ

  ISBN: 960-4360-62-

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here