Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020
More

  Άλμουρικ – Robert E. Howard

  -

  Άλμουρικ – Robert E. Howard

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  Ο Ήσω Καιρν γεννήθηκε σε λάθος πλανήτη. Στη Γη. Η υπερφυσική και ανεξέλεγκτη σωματική του δύναμη τον καθιστά επικίνδυνο σε ό,τι και να κάνει. Στην καθημερινότητά του, στον αθλητισμό, στις αντιδικίες του με τους άλλους. Παντού στο διάβα του αφήνει πίσω του σπασμένα κεφάλια, πόδια, χέρια, πτώματα, δίχως ωστόσο να είναι εγκληματίας.

  Ο κομματάρχης Μπλαίην πρόσφατα προσπάθησε να τον καταστρέψει. Μια δυνατή γροθιά του Ήσω Καιρν όμως ήταν αρκετή για να συνθλίψει το κρανίο του κομματάρχη και να δώσει τέλος μια και καλή σε αυτή την κόντρα. Κατά την ενασχόλησή του με την πυγμαχία η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο όταν στον πρώτο κιόλας αγώνα αφήνει σχεδόν νεκρό τον αντίπαλό του. Του αφαιρείται άμεσα η άδεια ενασχόλησής του με το άθλημα.

  Χαμένος, ανικανοποίητος, περιπλανήθηκε σ’ όλο τον κόσμο, ένας Ηρακλής που δε στεκόταν πουθενά, αναζητώντας μια διέξοδο για την απέραντη ζωτικότητα που λυσσομανούσε μέσα του, ψάχνοντας μάταια γα κάποιο τρόπο ζωής αρκετά άγριο και δραστήριο για να ικανοποιήσει τις ψυχικές ανησυχίες του, γεννημένες στις θολές ματωμένες μέρες της νιότης του πλανήτη.

  Κουρασμένος από τη μονοτονία της ζωής του και τα αποθέματα οργής που αρχίζουν να τον βαραίνουν, παίρνει την απόφαση και μέσω μιας παράξενης μηχανής του καθηγητή Χίλντεμπραντ μεταφέρεται σε έναν απομακρυσμένο και άγνωστο πλανήτη.

  Στον Άλμουρικ.

  Άλμουρικ

  Ο πλανήτης είναι γεμάτος με απέραντες πεδιάδες και ποτάμια. Τα όντα που κατοικούν στον Άλμουρικ θα τον κυνηγήσουν ανελέητα. Ο Ήσω Καιρν θα περιπλανηθεί σε λόφους, δίπλα σε γκρεμούς και σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και αγκαθωτούς θάμνους. Μέσα σε όλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πείνα και τη δίψα, το παγερό κρύο της νύχτας, τις αγέλες των σαρκοβόρων θηρίων και τα τραύματα που αποκομίζει μετά από κάθε συμπλοκή. Τα πιθηκόμορφα θηριώδη και τριχωτά πλάσματα είναι ό,τι πιο κοντά στο ανθρώπινο είδος έχει μέχρι στιγμής συναντήσει. Φτιάχνει ένα είδος φωλιάς στην προεξοχή ενός γκρεμού για να προφυλαχτεί προσωρινά από όλους αυτούς τους κινδύνους.

  Είναι περιττό να διηγηθώ τις λεπτομέρειες για τους μήνες που ακολούθησαν. Έζησα μέσα στους λόφους με τόσες ταλαιπωρίες και κινδύνους που κανένας άνθρωπος στη Γη δεν έχει ζήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τολμώ να πω ότι μόνο κάποιος με ασυνήθιστη δύναμη και στιβαρότητα θα μπορούσε να επιζήσει όπως εγώ. Έκανα κάτι περισσότερο από το να επιζήσω. Έφτασα τελικά να ευδοκιμώ σ’ αυτό τον τρόπο ζωής.

  Μετά από πολυήμερες περιπλανήσεις, αντικρίζει από μακριά μια επιβλητική πόλη πίσω από τείχη και ογκώδεις πύργους. Επειδή είναι σούρουπο όμως, κατασκηνώνει περιμένοντας την αυγή. Από μακριά δε φαίνεται να υπάρχει κανένα ίχνος ζωής.

  Τότε το φεγγάρι ανέτειλε πίσω από την πόλη, διαγράφοντας το επιβλητικό της περίγραμμα με μια αλλόκοτη χρυσαφένια λάμψη. Στο φεγγαρόφωτο φάνταζε κατάμαυρη και σκυθρωπή. Κάτι ολοφάνερα κτηνώδες και απειλητικό υπήρχε στις γραμμές της.

  Με την αυγή, αποφασίζει να πλησιάσει. Καθώς προχωράει προς την άγνωστη πόλη, ακούγεται μια εκπυρσοκρότηση από τα τείχη και ένα τρομερό χτύπημα τον ρίχνει αναίσθητο. Μόλις ξαναβρίσκει τις αισθήσεις του διαπιστώνει ότι βρίσκεται αλυσοδεμένος σε ένα πέτρινο μπουντρούμι. Αμέτρητοι πιθηκάνθρωποι μπαινοβγαίνουν εκφράζοντας με διάφορους τρόπους την απέχθειά τους προς τον Ήσω Καιρν. Όσοι από αυτούς τολμούν να τον πλησιάσουν, αποχωρούν με σπασμένα δόντια ή άκρα. Ο Ήσω Καιρν, λουσμένος στον ιδρώτα και με το αίμα και τα δεσμά μόνιμο αξεσουάρ του πλέον, αρχίζει να μετανιώνει για την επιλογή να έρθει στον Άλμουρικ. Μέχρι που τον επισκέπτεται ο πρώτος άνθρωπος που αντικρίζει στον πλανήτη. Η πανέμορφη Άλθα.

  ΆλμουρικΗ Άλθα δείχνει με τον τρόπο της τη συμπάθεια προς τον «ξένο», οι πιθηκάνθρωποι όμως την απειλούν ότι αν μαθευτεί αυτό στο σκληροτράχηλο, πολεμιστή πατέρα της, θα καταλήξει μαστιγωμένη. Αποχωρεί φοβισμένη από το μπουντρούμι, ενώ οι πιθηκάνθρωποι πρέπει άμεσα να πάρουν μια απόφαση σχετικά με την τύχη του «ξένου». Από τη μια τρέμουν τις υπερφυσικές δυνάμεις του και από την άλλη θέλουν να τις εκμεταλλευτούν προς όφελός τους. Αποφασίζουν να τον στείλουν στο απογευματινό συμβούλιο όπου ο γέρο – Κοσσούθ θα αποφασίσει για τη μοίρα του. Λίγο πριν την αυγή και μετά από πολλές αντιδικίες, το συμβούλιο αποφασίζει. Ο Ήσω Καιρν θα παλέψει με τον πανίσχυρο Γκορ. Αν τον κερδίσει θα παραμείνει στη φυλή τους.

  Μετά από μια πολύωρη και δυνατή αναμέτρηση σώμα με σώμα, με τους δύο αντιπάλους να είναι βουτηγμένοι στο αίμα και με σπασμένα πλευρά ή στραμπουληγμένα άκρα, ο βάρβαρος πέφτει κάτω αναίσθητος. Ο Ήσω Καιρν, καταπληγωμένος και εξαθλιωμένος, γίνεται δεκτός στη φυλή τους και η καθημερινότητά του αποκτάει πλέον κάποιο ενδιαφέρον. Ακολουθεί τους πιθηκάνθρωπους στο κυνήγι, στον πόλεμο, στην κατασκευή όπλων. Μαθαίνει ότι ο μεγάλος εχθρός της φυλής του είναι οι Γιάγκας, μια τρομερή ράτσα φτερωτών μαύρων διαβόλων με ανθρώπινη μορφή.

  Κοιτάζοντας ολόγυρα στους πύργους, τους πεσμένους ογκόλιθους και τις κολόνες, λουσμένα όλα στο αλλόκοτο φεγγαρόφωτο, συνειδητοποίησα κάτι κακό στην ατμόσφαιρα, κάποια απειλή που παραμόνευε. Ένιωσα την άγρια λάμψη κρυμμένων ματιών…

  Και μια μέρα, η Άλθα βγαίνει από τα τείχη της πόλης και απομακρύνεται από αυτή, παρά την απαγόρευση που υπάρχει να βγαίνουν οι γυναίκες από τα τείχη, καθώς οι Γιάγκας για ένα άγνωστο λόγο έχουν μια επιμονή στην αρπαγή τους. Ο ‘Ησω Καιρν τη σώζει την τελευταία στιγμή από το ράμφος ενός γιγάντιου σαρκοβόρου πουλιού. Μερικές στιγμές αργότερα ο ουρανός σκοτεινιάζει από το πλήθος των φτερωτών δαιμόνων Γιάγκας οι οποίοι απαγάγουν την Άλθα και κάπου εδώ η πραγματική περιπέτεια του βιβλίου αρχίζει…

  Ατελείωτες μάχες, περιπλανήσεις σε τόπους άγνωστους, σε κάστρα πάνω σε βράχους, σε υπόγειες σκοτεινές σπηλιές, με πλάσματα και όντα που μόνο αποστροφή και απέχθεια γεννούν στον οποιονδήποτε, ο Ήσω Καιρν θα αφιερώσει πλέον τη ζωή του στη σωτηρία της αγαπημένης του Άλθα. Θα τα καταφέρει; Την απάντηση θα μας τη δώσει ο Robert Howard, μαιτρ της λογοτεχνίας ηρωικής φαντασίας και δημιουργός του πασίγνωστου «Κόναν του βάρβαρου», με την πάντα εγγυημένη μετάφραση από το Γιώργο Μπαλάνο.

  Περίληψη: Ένα από καλύτερα κλασικά μυθιστορήματα της Ηρωικής Φαντασίας από το δημιουργό του “Κόναν του Βάρβαρου”, το μοναδικό Ρ. Χάουαρντ.

  «Με τη φλογερή φαντασία του Χάουαρντ, την επιδέξια πλοκή, το υπνωτικό στυλ γραψίματος, την ακάθεκτα ορμητική αφήγηση και το πάθος με το οποίο δίνει τον εαυτό του στους ήρωές του, ακόμη και τα πιο απλά διηγήματά του είναι απόλαυση να τα διαβάζει κανείς»

  ΆλμουρικΣτοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Άλμουρικ

  Συγγραφέας: Robert E. Howard

  Μετάφραση: Γιώργος Μπαλάνος

  Εκδόσεις: Ωρόρα

  Έτος έκδοσης: 1990

  Σελίδες: 182

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here