Η Αμερικανική Λογοτεχνία υπήρξε ανέκαθεν μετανάστης. Πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως η «Γη της Επαγγελίας», η γη των ευκαιριών, ο παράδεισος των τυχοδιωκτών και της προσωπικής αυτοπραγμάτωσης μέσω του μόχθου. 

Γράφει η Μαρία Μακροβασίλη

Η Αμερικανική Λογοτεχνία
Η Αμερικανική Λογοτεχνία

Παρά τη μικρή της ιστορία από την εποχή που οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν εκείνο το κομμάτι ξηράς που διαχωρίζει δυο ωκεανούς, η Αμερική με την ταραχώδη της ζωή κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της σε πολλούς τομείς της παγκόσμιας ιστορίας χωρίς, φυσικά, να αφήνει αδιάφορο το χώρο της λογοτεχνίας.

Η αμερικανική λογοτεχνία έχει μια απόχρωση από τα παραμύθια της γιαγιάς, εκείνα που λέγονται με ένα φλιτζάνι αχνιστή σοκολάτα μπροστά από το τζάκι που σιγοκαίει σαν ο ουρανός νυχτώσει και φέρει τη μυρωδιά της ναφθαλίνης και τη νοσταλγία της εξερεύνησης μιας αχανούς έκτασης γης.

Ξετυλίγεται σαν το μίτο της Αριάδνης ανά τους αιώνες και εξιστορεί τα γεγονότα του τόπου από τότε που το δυτικό στοιχείο προσπαθούσε να εδραιωθεί στην Αμερική, όταν ο John Smith αντίκρισε για πρώτη φορά τη Pocahontas στο Jamestown ή όταν οι Πουριτανοί ξεκινώντας από το Πλύμουθ της Αγγλίας εγκατέστησαν την πρώτη τους αποικία στη Νέα Γη οραματιζόμενοι να χτίσουν «μια πόλη πάνω στο λόφο».

Ιστορικά γεγονότα, κινήματα και ιδέες σημάδεψαν την ανακαλυφθείσα ήπειρο και θαρρείς φωτογραφήθηκαν μέσω της  λογοτεχνίας.

Η Αμερικανική Επανάσταση, όπως καταγράφηκε μέσω των φυλλαδίων του Thomas Paine, ο Διαφωτισμός του Benjamin Franklin, ο Ρομαντισμός του Ralph Waldo Emerson, του Henry David Thoreau, του Walt Whitman, της Emily Dickinson, του Edgar Allan Poe, του Nathaniel Hawthorne, του Herman Melville, ο Εμφύλιος Πόλεμος που γέννησε το ρεαλισμό του Mark Twain, του Henry James και το νατουραλισμό του Jack London.

Η Αμερικανική Λογοτεχνία
Η Αμερικανική Λογοτεχνία

 

Ο μοντερνισμός που σηματοδότησε την εποχή ανάμεσα στους δύο ζοφερούς πολέμους του 20ου αιώνα, όπως εκφράστηκε μέσω του Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, William Faulkner, o μεταμοντερνισμός του Saul Bellow, του Νorman Mailer που τοποθέτησε ένα μεγάλο ερωτηματικό στις αξίες κάθε εποχής, για να αναφερθούμε μονάχα σε μερικούς από την πληθώρα των συγγραφέων, αποτελούν τη μία όψη της αμερικανικής λογοτεχνίας.  Διότι υπάρχει και η άλλη όψη, εκείνη που επηρέασε βαθύτατα την παγκόσμια λογοτεχνία μέσω των αντιπροσώπων της.

Η άλλη όψη αποτελεί την ιστορία της Αμερικής που ανταποκρίνεται στο χαρακτηρισμό που της έχουν προσάψει συχνά στο παρελθόν, η Αμερική ως «χοάνη λαών». Είναι η ιστορία της μετανάστευσης μέσα από το “My Antonia” της Willa Cather, γιατί «η αμερικανική λογοτεχνία υπήρξε ανέκαθεν μετανάστης», όπως τοποθετεί ο Salman Rushdie, είναι η ιστορία των Native Americans που, αφότου εκδιώχθηκαν στα πέρατα των συνόρων της Άγριας Δύσης, έγιναν προσπάθειες να αφομοιωθούν στο δυτικό πολιτισμό με την απομάκρυνση των παιδιών από τις οικογένειές τους και την εξολοκλήρου εκπαίδευσή τους πάνω στο δυτικό πολιτισμό

Όπως μας αφηγείται η Zitkala Sa και η Silko στο “Lullaby”, είναι η ιστορία των African Americans από τη ματιά του Du Bois, του Malcolm X, του Martin Luther King με τον αξεπέραστο λόγο του, “I have a dream”, που οραματιζόταν ένα μέλλον ισότητας και αδελφότητας όταν εκφωνήθηκε στην πορεία που πραγματοποιήθηκε το 1963 στην Ουάσινγκτον, η ιστορία των Asian Americans, όπως εξιστορείται στο  “Dictee” από την Theresa Hak Kyung Cha, η ιστορία των Chicanos –Hispanics από την οπτική της Gloria Anzaldua, του Rodolfo Gonzales, της Sandra Cisneros.

Είναι η λογοτεχνία των λαών που βρέθηκαν στο περιθώριο, που κατέγραψαν τη σκληρή τους πορεία στην αμερικανική κοινωνία, τις δυσκολίες και τους αγώνες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και εντέλει την αποδοχή της διπλής τους συνείδησης φέροντας τη διπλή ταυτότητα που τους χαρακτηρίζει.

Κάπως έτσι η φλόγα στο τζάκι εξασθενεί, καθώς η σοκολάτα έχει αδειάσει και τα παραμύθια της γιαγιάς φτάνουν στο τέλος. Και η λογοτεχνία της πολυπολιτισμικότητας, η αμερικανική λογοτεχνία, πλημμυρίζει και πάλι το χώρο με τη μυρωδιά της ναφθαλίνης κάθε φορά που κάποιος αναγνώστης ανατρέχει στους πολυπληθείς πολύτιμους θησαυρούς της.

(βιβλιογραφία: Outline of American Literature, U.S Department of

Κράτος, Διεθνή Προγράμματα Πληροφορίας και Η Ανθολογία Norton της Αμερικανικής
Λογοτεχνίας)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here