Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Ανάγνωση και γυναίκα

  Ανάγνωση και γυναίκα

  -

  Ανάγνωση και γυναίκα

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Η ελεύθερη ιδιωτική ανάγνωση που σήμερα τη θεωρούμε ως αναφαίρετο και κεκτημένο δικαίωμα, δεν υπήρχε πάντα. Είχε ως προϋποθέσεις δύο βασικά στοιχεία: Να γνωρίζει κανείς γράμματα και να είναι ελεύθερος να την απολαύσει κατ’ ιδίαν.

  Ανάγνωση και γυναίκαΚαι τα δύο όμως αυτά δικαιώματα σπάνιζαν κυρίως για τις γυναίκες οι οποίες στη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι τα μισά του προηγούμενου αιώνα, ήταν στην πλειοψηφία τους αναλφάβητες και υποταγμένες πλήρως στον άντρα- αφέντη. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι μεγάλοι συγγραφείς του παρελθόντος ήταν άρρενες. -Αυτό θα ισορροπήσει στην εποχή μας και θα ανατραπεί στο μέλλον καθώς οι γυναίκες πια διαβάζουν και γράφουν και όχι οι άντρες-.

  Ακόμα και τον 19ο αιώνα, όσες γυναίκες γνώριζαν να διαβάζουν -συνήθως αρχοντοπούλες- τους επιτρέπονταν ξεχωριστά και συγκεκριμένα αναγνώσμα-τα, αυτά που ονομάζουμε ακόμα ρομάντζα.

  Κι εκεί έβρισκαν ιδανικό καταφύγιο απόδρασης απ’ την καθημερινότητα και βίωναν μέσα απ’ αυτά, κάποια αίσθηση ατομικότητας, γνωρίζοντας παράλληλα πως κι άλλες επιδίδονταν στην ίδια ασχολία. Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες λέσχες ανάγνωσης όπου κατά το εσπερινό τσάι και τις βεγγέρες, αντάλλασσαν εμπιστευτικά απόψεις σχετικά με τα αναγνώσματά τους. 

  Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένας απροσπέλαστος αναγνωστικός χώρος για τον αντρικό πληθυσμό, κάτι σαν γυναικείο άβατο. Αυτά τα ‘ελαφρά αναγνώσματα’ συνέβαλαν ουσιαστικά κι αθόρυβα ώστε να γκρεμιστούν οι περιοριστικοί τοίχοι των αντρών που είχαν υψώσει γύρω απ’ τους πύργους της ανάγνωσης. Αποτέλεσαν τις κερκόπορτες για να διεισδύσουν οι γυναίκες και σ’ αυτό το χώρο.

  Δυστυχώς όμως πολλές συνεχίζουν φανατικά την παράδοση και πέφτουν σήμερα στους βρόχους του εμπορίου που έχει τους λόγους του να προωθεί ευτελή, τολμηρά αναγνώσματα. -ευκολοδιάβαστα, απολίτικα ερωτικά ειδύλλια, συνήθως ξεκομμένα απ’ το κοινωνικό γίγνεσθαι που καλλιεργούν τα πρότυπα της παγκοσμιοποίησης και συμβάλουν στον καταναλωτισμό-. 

  Εν κατακλείδι, όσες γυναίκες και άντρες επιλέγουν το δρόμο της ποιότητας στην ενασχόλησή τους με το διάβασμα και το γράψιμο, αναζητώντας το αληθινά ωραίο και υψηλό, θα σπρώξουν τη λογοτεχνία και γενικά τη συγγραφή προς τα μπρος…  

  Ανάγνωση και γυναίκα

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here