Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς - Βασιλική Μαρκάκη

  Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς – Βασιλική Μαρκάκη

  -

  Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς

  Προσωπική άποψη: Δήμητρα Κωλέτη

  «Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς»  είναι το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου και που μαζί με τους δύο αφηγητές, τον Ηλία τον Τσακιστό και την Λίτσα την Ελίτσα, ανακάλυψα τη χρήση της ελιάς από την καθημερινότητα έως τις θρησκευτικές εορτές των αρχαίων Ελλήνων και των λαών της Μεσοποταμίας.

  Οι μικροί αναγνώστες θα συναντήσουν στις σελίδες του σπουδαία πρόσωπα, όπως τον Σοφοκλή, τον Αριστοφάνη και τον Οδυσσέα, λαμπρές εορτές όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες:

  Το έπαθλο για τον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο “κότινος” ένα στεφάνι άγριας ελιάς. Το κλαδί για το στεφάνι το έπαιρναν από την καλλιστέφανο ελιά, που βρισκόταν στο ναό του Δία, στην Ολυμπία. Ένας νέος που ήταν «αμφιθαλής» (που ήταν στη ζωή και οι δυο γονείς του) έκοβε τα κλαδιά με χρυσό ψαλίδι…

  Τα Παναθήναια και τα Λύκαια, επιστήμες και θεσμούς όπως την Ιατρική, τη Νομοθεσία, τις Τέχνες, τη Θρησκεία και το εμπόριο, στα οποία η ελιά χρησιμοποιήθηκε και υμνήθηκε όσο κανένα άλλο φυτό στην αρχαιότητα.

  Μαζί με τη Λίτσα και τον Ηλία, ξεναγός στο θαυμαστό κόσμο της ελιάς είναι και η Κουκουβάγια, το ιερό ζώο της θεάς Αθηνάς, που με την ερώτηση «εσύ ήξερες;» μας δίνει επιπλέον πρωτότυπες πληροφορίες για το θέμα του εκάστοτε κεφαλαίου. Επιπλέον στις σελίδες του οι μικροί αναγνώστες θα συναντήσουν παιχνίδια: κουίζ, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες, φύλλα για να γράψουν την δική τους γνώμη ή ιστορία, καθώς και πλαίσια για να ζωγραφίσουν αγγεία και φιγούρες που απεικονίζουν στιγμιότυπα με την ελιά να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

  Το «Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς» της Βασιλικής Μαρκάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και είναι ένα βιβλίο που κοινωνεί στα παιδιά με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο τον σπουδαίο ρόλο της ελιάς στην αρχαιότητα μα και στη σημερινή εποχή, καθώς ο Έλληνας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον καρπό και το έλαιό της.

  Διαβάστε το!

  Περίληψη: Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν πολύ την ελιά και πάρα πολύ παλιά, από την προϊστορική εποχή, τη χρησιμοποιούσαν στην ιατρική, τη μαγειρική, τη θρησκεία και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Μέχρι σήμερα ειδικοί επιστήμονες, βοτανολόγοι, γεωπόνοι και αρχαιολόγοι, σπουδάζουν και εργάζονται για να ανακαλύψουν τη σημασία και τις πολλαπλές χρήσεις της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα. Μέσα από κείμενα, ζωγραφιές και παιχνίδια στο βιβλίο αυτό θα μάθεις πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την ελιά στη θρησκεία, τη διατροφή, την ιατρική και αλλού, αλλά και θα ανακαλύψεις ότι οι τρόποι χρήσης της ελιάς παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις ίδιοι ακόμα και σήμερα!

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς

  Συγγραφέας: Βασιλική Μαρκάκη

  Εκδόσεις: Μίνωας

  ISBN: 978-618-02-1250-1

  Έτος έκδοσης: 2019

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here