Angel Eyes – Φύλακες

Προσωπική άποψη: Νάντια Κίσκα
 Story Time!

Αρχές φθινοπώρου και ψάχνω σαν τρελή graphic novels για το καινούργιο μου project. Όμως, όντας τελειομανής, δεν ψάχνω ακριβώς graphic novels και ψάχνω κάτι γραμμένο στα Ελληνικά, αφού όσο καλό και να είναι το βιβλίο αν είναι γραμμένο σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός της μητρικής μου, με κουράζει.

Την ίδια εποχή λοιπόν είναι το φεστιβάλ του ΦantastiCon. Και η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε παρευρίσκομαι. Και τότε το μάτι μου πέφτει στο περίπτερο της Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου. Ένα περίπτερο γεμάτο μαγεία και τέχνη που με έλκει σαν την πεταλούδα στη φωτιά. Στέκομαι πάνω από τον πάγκο λοιπόν, κοιτώντας τα υπέροχα ασπρόμαυρα εξώφυλλα με τα κατακόκκινα γράμματα, όταν ο καλύτερός μου φίλος με πλησιάζει συνωμοτικά:

«Τα θες, έτσι?» μου ψιθυρίζει και κουνάω το κεφάλι ασυναίσθητα. 1 λεπτό αργότερα έχω στην αγκαλιά μου το πρώτο βιβλίο της σειράς Angel Eyes.

Τιτλοφορείται «Φύλακες» και είναι το πρώτο βιβλίο μιας πενταλογίας (!) με ολοκληρωμένα τα τέσσερα (“Φύλακες”, “Το μονοπάτι”, “Προορισμός” & “Αργυρή Ιέρεια”) ενώ το πέμπτο με τίτλο “Πέρα απ’ τ’ άστρα” γράφεται αυτήν την περίοδο από την συγγραφέα. Στην κυκλοφορία βρίσκονται τα δυο πρώτα της σειράς από τις εκδόσεις “Ο ΤΥΠΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ”. (Σημείωση: Το τρίτο βιβλίο της σειράς, “Προορισμός”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Momentum).

Δεν είναι graphic novel. Είναι εικονογραφημένο μυθιστόρημα και το αγαπώ. Απαρτίζεται από 518 σελίδες και η μια είναι καλύτερη από την άλλη. Η Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου έχει δημιουργήσει έναν “Oνειρόκοσμο” όπως τον αποκαλεί και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο εκτός από το να βυθιστείς μέσα του από την πρώτη σελίδα. Ένας άριστα δομημένος κόσμος, χωρίς υπερβολές.

Angel eyes

Πρωταγωνίστρια είναι η Αμόρια, ένα κορίτσι με τύχη (ή ατυχία) να φέρει ένα σημάδι που της επιτρέπει να δει πέρα από τα συμβατικά ανθρώπινα μάτια. Στον δικό της κόσμο, ο φύλακας-άγγελός της αποτελεί τον κρυφό της πόθο, πριν καν προλάβει να συλλαβίσει τις πρώτες της λέξεις, ενώ η άλλη πλευρά του νομίσματος φλερτάρει με την ιδέα να πάρει την “κόρη” από την αγκαλιά του αγγέλου της. Η Αμόρια μεγαλώνει σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου με φόντο τα Βαλκάνια του Μεσαίωνα ανακαλύπτοντας τον έρωτα, την προδοσία, την αγάπη και το πάθος μέσα από την πένα της συγγραφέως τόσο αριστοτεχνικά, που νομίζεις ότι μπορείς να δεις την ιστορία να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και η υπέροχη εικονογράφηση που υπάρχει διάσπαρτη ανάμεσα στις σελίδες του Angel Eyes και δίνει μια συνοχή στη φαντασία του κάθε αναγνώστη, καθώς έχεις ξεκάθαρη εικόνα της Αμόρια και του κοινωνικού της περίγυρου.

Βαλκάνια, γύρω στο 1500 μ.Χ. Εκείνη την νύχτα του Γενάρη, στο απομονωμένο ορεινό χωριό Ριστίκ της επαρχίας του Μπρινν, τα χοντρά κρύα συννέφα έμοιαζαν σαν να ‘χαν κρύψει όλα τα άστρα του ουρανού. Πίσσα σκοτάδι. Σαν να μην έπρεπε κανείς να δει τι συνέβαινε… Κι ο άνεμος βούβαινε οποιονδήποτε άλλο ήχο. Σαν να μην έπρεπε κανείς ν’ ακούσει. Σαν να μην έπρεπε κανείς να μάθει τίποτα απ’ τα μελλούμενα…

Η γλώσσα του μυθιστορήματος είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι έχω συνηθίσει, εξιτάροντας το αναγνωστικό μου μάτι ακόμα περισσότερο. Λέξεις και εκφράσεις που δεν θα ακούσεις στην καθημερινή σου ζωή δίνουν έναν ακόμα λόγο να ενθουσιαστείς με τον τρόπο γραφής του μυθιστορήματος. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου η συγγραφέας είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν επίσης εξέλιξη, πράγμα σπάνιο, καθώς έχω συνηθίσει εγωκεντρικές ιστορίες με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες να είναι απλά διακοσμητικοί. Εδώ, κάθε χαρακτήρας έχει δική του ιστορία, δικό του υπόβαθρο, η οποία εξελίσσεται ταυτόχρονα με τη βασική πλοκή χωρίς να κουράζει και χωρίς να υποσκιάζει τίποτα.

Η σειρά Angel Eyes θα σας μαγέψει και σας το εγγυώμαι.

Κλείνοντας, δε θα κάνω spoiler αν δεν το έχετε διαβάσει, ωστόσο θα πω αυτό: Είμαι Team Σεντ και είμαι περήφανη για αυτό!

Περίληψη:  Angel Eyes – Φύλακες. Στα μεσαιωνικά Βαλκάνια, οι μαγικές πρακτικές και οι λαϊκές δοξασίες είναι ακόμα ζωντανές στις ζωές των ανθρώπων. Σε αυτό το περιβάλλον γεννιέται η Αμόρια, ένα κορίτσι-μάγισσα που έχει το χάρισμα της ενόρασης του αλλόκοσμου. Απάνω στο σώμα της έχει το σημάδι ενός ματιού. Οι γυναίκες της φαμίλιας της το είχαν πριν απ’ αυτήν και όλες τους ονομάζονταν ‘Κόρες’. Η κοπέλα σαν γνήσια ‘κόρη’ από τη γέννησή της κιόλας συνοδεύεται ανελλιπώς από ένα φύλακα-άγγελο, τον επιβλητικό Μίχο, και είναι απεγνωσμένα και απολύτως απαγορευμένα ερωτευμένη μαζί του. Κι όταν αργότερα γνωρίζει ένα αγόρι που αγγίζει την καρδιά της, τον Ρομάν, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Ο Μίχο θα γευτεί για πρώτη του φορά το συναίσθημα της ζήλειας, και μια σκιώδης ‘φωνή’ εκ των έσω του θα αρχίσει να τον βασανίζει προκειμένου να αποφασίσει να διεκδικήσει την κοπέλα για τον εαυτό του. Δεν είναι άλλος από το δαίμονα Σεντ, που ελεύθερος πλέον από τον αγγελικό του δεσμοφύλακα, εμφανίζεται κατά την εφηβεία της Αμόρια ως ο σκοτεινός της προστάτης, και σύντομα γίνεται ο αστρικός της μέντορας και εραστής.

Διδάσκοντάς την να ταξιδεύει στις αστρικές διαστάσεις, θα γυρέψει να την οδηγήσει σε αλήθειες πάνω από το κατεστημένο. Δόγμα και γνώση βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε λυσσαλέα αντιπαράθεση και άλλη μια αιώνια αρχετυπική μάχη μεταξύ Φωτός και Σκότους ξεκινά. Δύο αντίθετες δυνάμεις με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τόσο ο Μίχο όσο και ο Σεντ αγαπούν την Αμόρια και τους αγαπάει κι αυτή εξίσου. Θα ήταν ποτέ δυνατόν άγγελος και δαίμονας να πορευτούν μαζί για χάρη της αγάπης τους για αυτή την ‘κόρη’; Και η μπερδεμένη κοπέλα ποιο μονοπάτι πρέπει να διαλέξει; Ποια στ’ αλήθεια είναι; Η αγαπημένη του χειροπιαστού και καλόκαρδου Ρομάν; Η μάγισσα του δαίμονα Σεντ, που αποζητά την αλήθεια της ίδιας της ύπαρξης; Ή μήπως η μοιραία ‘Κόρη’ που θα κάνει το δογματικό Μίχο να πέσει απ’ τα ουράνια για χάρη του Έρωτα;

Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο εικονογραφημένο μυθιστόρημα φαντασίας αυτής της έκτασης στην Ελλάδα και περιέχει πάνω από 60 αυθεντικές εικόνες που σχεδίασε η ίδια η συγγραφέας. Η επική σειρά της λογοτεχνίας του φανταστικού “Angel Eyes” θα συνεχιστεί με τέσσερα ακόμη βιβλία: ‘Το Μονοπάτι’, ‘Προορισμός’, ‘Αργυρή Ιέρεια’ και ‘Πέρα απ’ τ΄ Άστρα’.

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Angel Eyes Βιβλίο I: Φύλακες

Συγγραφέας/Εικονογράφος: Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου

Σελίδες: 518

Εκδοτικός οίκος: Ο Τύπος – Ε. & Δ. Ζήσιμος Ο.Ε

Έτος έκδοσης: 2016

ISBN: 978-618-82595-1-5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here