Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Angel Fire East - Terry Brooks
  Array

  Angel Fire East – Terry Brooks

  -

  Angel Fire East 

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Το Angel Fire East (Ανατολή από Φωτιά Αγγέλων) είναι το βιβλίο που ολοκληρώνει την τριλογία The Word and the Void (Ο Λόγος και το Κενό) από τον συγγραφέα Terry Brooks, και ως τελευταίο μας αφήνει με μία γλυκόπικρη γεύση.

  Σε αυτό το βιβλίο επιστρέφουμε στην μικρή πόλη του Χόουπγουελ, την οποία γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας, και είναι αδύνατο να αποφύγουμε τη νοσταλγία, λες και επιστρέφουμε κι εμείς ως αναγνώστες σε ένα αγαπημένο μέρος των παιδικών μας χρόνων.

  Η Νεστ Φρίμαρκ, η οποία περνάει στο προσκήνιο και είναι η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια αυτού του τελευταίου βιβλίου, είναι πλέον εικοσιεννιά ετών. Με έναν αποτυχημένο γάμο στο ενεργητικό της και την επιτυχημένη αθλητική της καριέρα ως δρομέας στίβου να έχει πλέον τελειώσει, βιώνει ένα κενό μέσα της πριν τα πρώτα -άντα, μία απουσία σκοπού και μία μελαγχολία που γίνεται εντονότερη όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Ζει μία ήσυχη και πολύ μοναχική ζωή, βοηθώντας στην μαγική προστασία του πάρκου Σιννισσίππι… μέχρι που οι δαίμονες και ο Τζον Ρος ξαναέρχονται να την αναστατώσουν.

  Του Τζον Ρος του έχει ανατεθεί μία ιδιαίτερη αποστολή: να βρει και να αιχμαλωτίσει το gypsy morph, ένα εξαιρετικά σπάνιο και βραχύβιο πλάσμα γεννημένο από άγρια μαγεία. Αν καταφέρει να ξεκλειδώσει τη μαγεία του, θα επιφέρει ένα καθοριστικό πλήγμα στα σκοτεινά σχέδια του Κενού. Αν ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή αυτή, η αιθέρια Κυρά τού έχει υποσχεθεί ότι θα τον απαλλάξει από τον όρκο του να υπηρετεί τον Λόγο… κάτι το οποίο ο Τζον Ρος επιθυμεί διακαώς τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Μία τελευταία αποστολή σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του, για μία φυσιολογική ζωή. Μα μια τελευταία αποστολή πιο δύσκολη από οποιαδήποτε άλλη.

  Αν το πρώτο βιβλίο της τριλογίας πραγματευόταν την έννοια και τη δύναμη της οικογένειας και τις σκιές που ρίχνουν πάνω της τα μυστικά του παρελθόντος, και το δεύτερο την λαχτάρα και τη σημαντικότητα του να ανήκεις κάπου, το τρίτο χτυπάει σε ακόμα πιο ευαίσθητο σημείο καθώς ο θεματικός του πυρήνας είναι τα παιδιά, και το μέλλον. Η μητρότητα, η πατρότητα, η ευθύνη, η αγάπη, η θυσία.

  Το gypsy morph, η άγρια μαγεία που αλλάζει συνεχώς μορφές, κατασταλλάζει σε αυτήν ενός μικρού αγοριού. Η Μπένετ Σκοτ, το μικρό κοριτσάκι που η Νεστ έσωσε στις πρώτες σελίδες του Running with the Demon, επιστρέφει στο Χόουπγουελ έχοντας το δικό της μικρό κοριτσάκι πλέον, και δίνοντας μία δύσκολη, τραγική μάχη με τον εθισμό της στα ναρκωτικά. Η παρουσία τους επιδρά καταλυτικά στη ζωή της Νεστ. Αυτό το βιβλίο είναι για το τι σημαίνει να είσαι γονιός, είτε έχεις γεννήσει ένα παιδί είτε όχι. Ομολογώ ότι δεν απέφυγα τα δάκρυα, ιδιαίτερα προς το τέλος.

  Κατά την προσωπική μου άποψη, το Angel Fire East είναι το καλύτερο της τριλογίας: τα συναισθήματα πιο έντονα, το ενδιαφέρον κρατιέται πιο γερά μέχρι το τέλος. Η τριλογία συνολικά ήταν ένα από τα πιο προσγειωμένα και σοβαρά σε ύφος έργα φαντασίας που έχω διαβάσει, σαφέστατα κατάλληλη για αναγνώστες που επιθυμούν μία πιο διακριτική και λιγότερη κυρίαρχη παρουσία των φανταστικών στοιχείων, ίσως λιγάκι βαρετή για αναγνώστες που προτιμούν περισσότερη δράση και λιγότερη ενδοσκόπηση. Οι βαθιά ανθρώπινοι και υπέροχα γραμμένοι χαρακτήρες είναι το δυνατό χαρτί της τριλογίας. Προσωπικά, παρόλο που η γραφή του Terry Brooks μού φαίνεται λίγο αποστειρωμένη όταν το ζητούμενο είναι η πρόκληση φόβου και αγωνίας, θα συνεχίσω με τα επόμενα έργα του στη σειρά των Shannara.

  Απόσπασμα (σε μετάφραση από τη γράφουσα):

  Θυμάσαι τι σου είπε η μανούλα για τη φωτιά των αγγέλων; Στο ξεκίνημα κάθε μέρας, οι άγγελοι πηγαίνουν σε όλο τον κόσμο και μαζεύουν λίγη από την αγάπη που οι μανούλες έχουν για τα μωρά τους. Παίρνουν μικρά μικρά κομματάκια, ψίχουλα στην πραγματικότητα, επειδή οι μανούλες χρειάζονται την περισσότερη από αυτή την αγάπη για τις ίδιες, για να κρατούν ασφαλή τα μωρά τους. Αλλά οι άγγελοι μαζεύουν όση περισσότερη μπορούν, και βάζουν τα κομματάκια όλα μαζί, πριν ξυπνήσει κανένας, και τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν την ανατολή. Κάποιες φορές είναι πολύ φωτεινή και γεμάτη χρώματα, όπως σήμερα, επειδή οι μανούλες είχαν πιο πολλή αγάπη να δώσουν από ό,τι συνήθως. Υπάρχει όμως πάντα αρκετή αγάπη για να φτιαχτεί η ανατολή, πάντα αρκετή για να ξεκινήσει μια καινούρια μέρα.

  ΠερίληψηΩς Ιππότης του Λόγου, ο Τζον Ρος αγωνίζεται ενάντια στις ακούραστες σκοτεινές δυνάμεις του Κενού εδώ και εικοσιπέντε χρόνια. Το κίνητρό του είναι τα όνειρα που βλέπει, στα οποία το Κενό και οι υπηρέτες του καταστρέφουν τον κόσμο, πνίγοντάς τον στη στάχτη και το αίμα. Παρά τις δυνάμεις του όμως, ο Τζον Ρος είναι μόνο ένας άντρας, ενώ οι δαίμονες που πολεμά είναι αμέτρητοι. Τότε ο Ρος ενημερώνεται για τη γέννηση ενός σπάνιου και επικίνδυνου πλάσματος, σχηματισμένου από την ίδια την ουσία της άγριας μαγείας. Εάν καταφέρει να ανακαλύψει το μυστικό του, το πλάσμα θα γίνει ένα ανεκτίμητο όπλο ενάντια στο Κενό. Όμως το Κενό γνωρίζει κι εκείνο την αξία του πλάσματος και δεν θα σταματήσει μέχρι να το διαφθείρει – ή να το καταστρέψει. Απελπισμένος, ο Ρος στρέφεται για βοήθεια στη Νεστ Φρίμαρκ, μία νεαρή γυναίκα με τις δικές της μαγικές ικανότητες. Μαζί, προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα κακό πιο αρχαίο και δυνατό από ό,τι έχουν συναντήσει μέχρι τώρα.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Angel Fire East

  Συγγραφέας: Terry Brooks

  Σειρά: The Word and the Void, Βιβλίο 3ο

  Εικονιζόμενη έκδοση: 2006

  Εκδότης: Little, Brown Book Group

  Σελίδες: 448

  Έκδοση που χρησιμοποιήθηκε για αυτήν την κριτική:

  Τίτλος: The Word and the Void Omnibus (περιέχει τα βιβλία: Running with the Demon, A Knight of the Word, Angel Fire East)

  Συγγραφέας: Terry Brooks

  Πρώτη έκδοση: 2003

  Εκδότης: Little, Brown Book Group

  ISBN: 9781841492667

  Σελίδες: 880

  Γλώσσα: Αγγλικά

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here