Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More

  Ανν – Pierre Lemaitre

  -

  Ανν – Pierre Lemaitre

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Διαμαντόπουλος

  Ο Βεροβέν είναι ικανότατος αστυνομικός. Μετά την δολοφονία της γυναίκας του, πριν λίγα χρόνια, είχε αποσυρθεί, από το σώμα, αλλά κατάφερε να συνέλθει. Τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κακοποίηση της συντρόφου του, Ανν, που βρέθηκε τυχαία σε μια ληστεία κοσμηματοπωλείου.

  Επίσης ο ληστής θέλει οπωσδήποτε να σκοτώσει την Ανν. Προσπαθώντας να εξιχνιάσει την υπόθεση παραβαίνει τους κανόνες του και αναλαμβάνει μόνος του χωρίς την βοήθεια των συναδέλφων του. Τα περιθώρια του χρόνου για να τον βρει πιέζουν. Όσα μαθαίνει για την Ανν πόσο θα τον επηρεάσουν στην εξέλιξη της υπόθεσης; Στο τέλος θα τα καταφέρει με τον αδίστακτο εγκληματία;

  Θα έλεγε κανείς ότι ο Θεός έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και δεν ξέρει τι να πρωτοκάνει. Αποτέλεσμα: οι πρωταγωνιστές αρχίζουν τους αυτοσχεδιασμούς, αυτό όμως δεν βγάζει σε καλό, ποτέ…

  Η «Ανν» είναι το τέταρτο βιβλίο της άτυπης τετραλογίας του Πιέρ Λεμέτρ -με ήρωα τον επιθεωρητή Καμίγ Βεροβέν- και το δεύτερο βιβλίο της σειράς που μεταφράζεται στα ελληνικά, μετά την «Αλέξ» (το δεύτερο βιβλίο που μεταφράστηκε το 2017), ενώ έχει ανακοινωθεί ότι θα μεταφραστεί την Άνοιξη του 2018 το «Ιρέν» (το πρώτο βιβλίο).

  ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

  Ο επιθεωρητής Βεροβέν είναι «κάποιος που σκέφτεται τόσο με το μυαλό του όσο και με τα χέρια του: δεν καταλαβαίνει πραγματικά, παρά μόνο ό, τι μπορεί να ζωγραφίσει».

  Ψυχρή ατμόσφαιρα, κοφτή γραφή, απρόσμενη εξέλιξη της πλοκής: ο Πιερ Λεμέτρ –βραβευμένος με το βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημα Καλή αντάμωση εκεί ψηλά– έχει επιβάλει το στιλ και το ταλέντο του στη νουάρ λογοτεχνία.

  Η κακή αντίδραση είναι να φρενάρεις, τότε έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθείς στο χαντάκι. Παραδόξως, το να επιταχύνεις είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά για να το καταφέρεις πρέπει να πολεμήσεις το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που σε ωθεί να σταματήσεις σε κάθε σου κίνηση.

  Περίληψη: Η Ανν Φορεστιέ, σύντροφος του αστυνόμου Βεροβέν, είναι ο μοναδικός μάρτυρας μιας ληστείας σε κοσμηματοπωλείο των Ηλυσίων Πεδίων έχοντας γλιτώσει ως εκ θαύματος από την αγριότητα του ληστή.

  Συγκλονισμένος από την επίθεση, ο αστυνόμος Βεροβέν ρίχνεται ψυχή τε και σώματι σε αυτή την έρευνα, η οποία μετατρέπεται σε προσωπική υπόθεση, καθώς ο ληστής, σεσημασμένος εγκληματίας σπάνιας βιαιότητας, αναζητά την Ανν για να την εξοντώσει…

  Οι δύο άνδρες εμπλέκονται σε ένα ξέφρενο κυνηγητό του οποίου το διακύβευμα είναι η Ανν. Ο Βεροβέν, που αισθάνεται να απειλείται η προσωπική του ζωή, γίνεται κι αυτός με τη σειρά του βίαιος, αμείλικτος, φτάνοντας στο σημείο να απαρνηθεί όλες του τις αρχές…

  Οι ρόλοι μεταξύ τους αρχίζουν να μπλέκονται αριστοτεχνικά· ποιος είναι τελικά ο κυνηγός και ποιος η λεία;

  Ο Πιερ Λεμέτρ, βραβευμένος με Goncourt, ξετυλίγει με μαεστρία το αδράχτι της ατμοσφαιρικής αγωνίας και χειρίζεται επιδέξια τους κώδικες του νουάρ μυθιστορήματος: κλιμάκωση της έντασης σε κάθε σελίδα, ανατροπή των βεβαιοτήτων, καταιγιστική πλοκή και απρόβλεπτο φινάλε.

  Στοιχεία βιβλίου:

  ΑννΤίτλος: Ανν

  Συγγραφέας: Πιερ Λεμέτρ

  Εκδόσεις: Μίνωας

  Ημ/νία πρώτης έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017

  Σελίδες: 424

  ISBN: 978-618-02-0709-5

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here