Φως στη θύελλα του Κώστα Κρομμύδα στο Βόλο

Γράφει η Δωροθέα Πέρπερα

Οι παρουσιάσεις βιβλίων είναι εκδηλώσεις που πλουτίζουν την πολιτιστική ζωή κάθε  πόλης, ιδιαίτερα της επαρχίας και αναβαθμίζουν –κατά κάποιον τρόπο– την καθημερινότητά μας. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι την Τετάρτη 8 Ιουνίου  είχαμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε στον Βόλο και να γνωρίσουμε από κοντά  τον βραβευμένο και πολυγραφότατο συγγραφέα και πολυπράγμων άνθρωπο κ. Κώστα Κρομμύδα.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης του νέου του μυθιστορήματος  «Φως μέσα στη θύελλα» από τις εκδόσεις Διόπτρα, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα  εκδηλώσεων του Public Bόλου για έναν άμεσο διάλογο του συγγραφέα με τους  αναγνώστες του, για μια ανταλλαγή σκέψεων  και προβληματισμών για το έργο του.

Το κοινό του Βόλου ανταποκρίθηκε θερμά. Αγκάλιασε τον αγαπημένο του  συγγραφέα και ταξίδεψε σε μια διαφορετική παρουσίαση γεμάτη μουσική, αφηγήσεις, εικόνες. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο αγαπημένος Βολιώτης δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος ,συντονιστής της παρουσίασης:΄΄Η παρουσίαση αυτή δεν μπορούσε να μην είναι ιδιαίτερη. Ο κ. Κώστας Κρομμύδας αποφεύγει τις συμβάσεις και στη ζωή του, γι’ αυτόν τον λόγο  απέφυγε  και τις συμβατικές εισαγωγές άλλων βιβλιοπαρουσιάσεων. Θέλησε να πλαισιώσει με μουσική  αυτή του την παρουσίαση και κατάφερε  να την  κάνει μια γιορτή για τους Βολιώτης φιλαναγνώστες΄΄.

Κώστα ΚρομμύδαΓια το βιβλίο μίλησαν σύντομα και περιεκτικά ο έμπειρος και χαρισματικός φιλόλογος και  συγγραφέας Διονύσης Λεΐμονής και η δραστήρια, αγαπητή blogger, συνδιαχει-ρίστρια στην λογοτεχνική ομάδα ΄Θεματο-φύλακες Βιβλίων΄ δημιουργός και συνδια-χειρίστρια του site ”Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών’’ Νεκταρία Πουλτσίδη. Την εκδήλω-ση πλαισίωσαν μουσικά ο καθηγητής κιθάρας Τάσος Ιωακειμίδης και η τραγουδίστρια Δήμητρα Μανώλη και μάγεψαν τους παρευρισκόμενους με τα τραγούδια τους, ΄΄Τραγούδια με κεντρικό θεματικό τους άξονα τη θάλασσα΄΄, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτήρης Πολύζος.

Φως μέσα στη θύελλα και ο Κώστας Κρομμύδας,  με τη μοναδική κινηματογραφική γραφή που τον χαρακτηρίζει, παρουσιάζει μια ιστορία πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες των τεσσάρων βιβλίων του. Ένα μυθιστόρημα που δανείζεται  στοιχεία από το αστυνομικό, το αισθηματικό και το κοινωνικό είδος καθώς και αμέτρητα στοιχεία από τα μυθιστορήματα περιπέτειας.” Δεν το κατατάσσω στα καθαρά αστυνομικά μυθιστορήματα΄΄ μας απαντά σε ερώτησή μας.

Κώστα ΚρομμύδαΑντλώντας πληροφορίες από την εισήγηση του κ. Λεϊμονή,  μαθαίνουμε πως πιστός στην αγαπημένη του συνήθεια ο κ. Κρομμύδας τοποθετεί τη δράση σ’ ένα ακόμη νησί, ένα φανταστικό νησί αυτή τη φορά, το  νησί  Άθωνα που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, κάπου ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Ικαρία. Εκεί ο αναγνώστης θα συναντήσει την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, τη Φωτεινή Μέλιου, μια παλαιοντολόγο στο ρόλο του ντετέκτιβ.

Εκεί που νομίζεις πως ως αναγνώστης έχεις κατανοήσει τους ρόλους των ηρώων, έρχεται η ανατροπή πίσω από γεγονότα, όπως είναι  η μετανάστευση και τα ακραία φυσικά φαινόμενα που δημιουργούν μια χολιγουντιανή ατμόσφαιρα. Από τη μια λοιπόν,  η εκδίκηση της φύσης, η ασημαντότητα του ανθρώπου κι από την άλλη η ίαση, η κάθαρση. Μια θύελλα το έργο που θα λέγαμε αναγκάζει τον αναγνώστη να προβληματιστεί για όλα αυτά τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο.

Η κ. Πουλτσίδη συμπληρώνει τις πληροφορίες μας αναφέροντας πως έχουμε μπροστά μας ένα άρτιο μυθιστόρημα με ήρωες σμιλευμένους  άριστα από τον συγγραφέα. Ποιος είναι αυτός, όμως, που μπορεί να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή; Όλοι είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Τι είναι εκείνο που μπορεί να μεταμορφώσει έναν άνθρωπο σ ‘ένα νησί, σε δολοφόνο; Αυτοί είναι κάποιοι από τους προβληματισμούς του αναγνώστη. Ο λόγος του απλός και μεστός σε οδηγεί αβίαστα στην απρόσμενη θύελλα. Χωρίς περιττές πληροφορίες σε καθοδηγεί να πλάσεις εικόνες και να μεταφερθείς στον μύθο του σαν να βρίσκεσαι στον κινηματογράφο, σε προτρέπει να βυθιστείς και να αναλύσεις την ιστορία του.

Χαλαρός και απολαυστικός ομιλητής ο κ. Κρομμύδας, στο τέλος των εισηγήσεων υπερασπίστηκε και ανέλυσε διεξοδικά την τεχνική και τις επιλογές του μπροστά σε ένα «διαβασμένο» κοινό που έθετε καίρια ερωτήματα. Ανάμεσα στους εκφραστές των ερωτημάτων ήταν και η κ. Χαριτίνη Μαλισσόβα και ο κ. Στέφανος Παπαδόπουλος

Σημαντικές στιγμές της συνομιλίας μας: η συγκινητική αποκάλυψη πως το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην αδελφή του που χάθηκε πρόωρα και με τον μύθο ήθελε να της δώσει μια προοπτική ζωής, το νησί της Άθωνας αποτελεί ένα νησί γέννημα της φαντασίας της κόρης του που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, κάπου ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Ικαρία, αν και  άντρας συγγραφέας  επέλεξε για κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματός του μια γυναίκα και η απόδοσή της έγινε πιο εύκολη καθώς έχει αρκετά προσωπικά βιώματα από τις επιδράσεις της συζύγου και της κόρης του, η Φωτεινή δεν είναι αφελής απλά οι αποφάσεις της λαμβάνονται κάτω από την πίεση των συνθηκών που βιώνει, είναι αναμφισβήτητες οι επιδράσεις του συγγραφέα από την αρχαία τραγωδία, από αξιόλογους θεατρικούς συγγραφείς και εστιάζει κυρίως στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων…

Μας είπε κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα συγγραφικά αλλά και από τη θέση του ηθοποιού ο κ. Κρομμύδας που συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά The Durells που γυρίζεται αυτή την περίοδο στην Κέρκυρα. Αλλά  τα υπόλοιπα:”πόσο πρέπει να μελετά ένας συγγραφέας πριν γράψει;”, ”είναι κεντρικός ήρωας το νησί;”, ”ποια είναι η ιστορία που αφορά  το μουστάκι του;’’ και τόσα άλλα, σας περιμένει ο ίδιος να ανταμώσετε από κοντά και να τα μοιραστείτε.

Οι παρευρισκόμενοι που  διάβασαν το βιβλίο  «Φως μέσα στη θύελλα» μου μίλησαν για ένα μυθιστόρημα που  σε καθηλώνει και δε  θέλεις να το  αφήσεις από τα χέρια σου αν δεν διαβάσεις τη λέξη «τέλος». Ήρθε σίγουρα η ώρα να το διαβάσω κι εγώ κι εσύ που δε το κάναμε ακόμη.

Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here