Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ποίηση Αποδύοψις - Μαρία Λυδία Κυριακίδου

  Αποδύοψις – Μαρία Λυδία Κυριακίδου

  -

  Αποδύοψις

  Προσωπική άποψη: Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  Αποδύοψις«Στους ανθρώπους μου· εκείνους που με κρατάνε άνθρωπο».

  «Κόκκινα φώτα πάνω στα χαλασμένα παντζούρια και μια φωνή́ από μακριά́ –μα τόσο δίπλα– προστάζει: Φύγε! Και πριν σηκωθώ́ πριν αρχίσω να τρέχω, η ίδια από μέσα ουρλιάζει: Μείνε!».

  Μέσα στο βλέμμα της παρθένας ποίησης της κυρίας Μαρίας Λυδίας Κυριακίδου μάχονται οι δύο όψεις της Ζωής, το είναι και το φαίνεσθαι, και το διαρκώς παραγόμενο αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης παραμένει ο σφυρηλατημένος απ’ όλες τις αντιθέσεις των πραγμάτων άνθρωπος του απείρου και των μεταξένιων ορίων. «Σε πεινάω… Κι όσο σε δαγκώνω, δαγκώνομαι… Κι όσο σε λαξεύω να λαξεύομαι…».  

  Στα σαράντα έξι, Ελυτικής λάμψης και παντιέρας, ποιήματα της συλλογής «ΑΠΟΔΥΟΨΙΣ», εκδόσεις ΠΝΟΗ, λαμβάνει χώρα ένας λεκτικός πόλεμος ανάμεσα σε ένα πλαστό «εγώ» και στην πιο αληθή μορφή όλων των συμπάντων, την σύμπτυξη του πρωτόπλαστου «εγώ» και του ποθητού «εσύ», δηλαδή του «εμείς». «Έστρεψες. Στέρεψες».

    ΑποδύοψιςΟ γεννημένος, από τα μελλοντικά του βάσανα, πρέπει να αποδείξει στον πόνο πως η Ηθική είναι μία, αδιαίρετη, πλασμένη από τους θεούς νόμους της φύσης, και βιολογική μητέρα της ανθρωπιάς μας, κι όσο και αν απομακρύνονται μεταξύ τους πάντοτε το αίμα της μιας θα κυλάει στις φλέβες της άλλης, και επομένως αυτό το γεγονός θα κρατά και τις δύο προσηλωμένες στην αποστολή τους, στο να πείσουν τον κόσμο να πάψει να αποκηρύττει την ευγενή, ρωμαλέα κι άτρομη νιότη του.

  «Αυτόν τον λόγο που με τα μάτια έπλεκες κι εξαιτίας του η φωνή πολλά έπνιξε –και πώς αλήθεια; Μεθυσμένος μιαν ώρα ζάλισέ τον. Ψίθυρος». Τα μάτια δεν βλέπουν το Τώρα, μα όσα το Τώρα θέλει να δουν. «Σε περιμένω αεί να βουλιάξεις, να δέσεις. Μέσα μου».

   Ένα υπέρ-αιώνιο ταξίδι ο Έρωτας, πάνω από τσιγγάνες θάλασσες με τα ονειροφούστανα που μεθάνε από το χρυσαφί του ήλιου και το ασημί της πανσελήνου και τρικυμίζουν τα πιο δειλά βάθη των βίων τους, πάνω από ερημίτισσες ερήμους οι οποίες προσεύχονται κάθε δείλι στο αμαρτωλό παρελθόν τους, πάνω από εμάς, πάνω από τον θάνατο και την αθανασία, πάνω από το παν.

  Ελευθερία σημαίνει πρώτα ευθύνη

   ΑποδύοψιςΑποφθέγματα Σωκρατικών απογόνων, σκέψεων και στίχοι μιας φοβισμένης από την ολική παρακμή μα συνάμα και λαλίστατης όταν βρίσκει αυτιά π’ ακούν όσα πρέπει κι όχι εκείνα που τους είναι αρεστά, σοφίας. Ένα ανάγνωσμα το οποίο προσωπικώς θεωρώ πως αποτελεί έναν Δρόμο, γεμάτο από τα πιο μαγευτικά αξιοθέατα του είναι, προς την Μεγάλη Ποίηση. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κυρία Μαρία Λυδία Κυριακίδου.  

  Περίληψη: Η «Αποδύοψις» γεννιέται μέσα από μια θεματική που ξεκινά από το ειδικό «εγώ» με δίψα να αγγίξει τελικά το γενικό «εσύ». Στα 46 ποιήματα της «Αποδύοψις» θα εντοπίσει κανείς τα ψήγματα μιας αφηγούμενης ιστορίας πολύπλευρης, με ένταση που αυξομειώνεται και συστήνεται συχνά διαφορετικά από την αρχή. Η ποιήτρια, δίχως να παραδοθεί σε φιλολογική και τεχνοτροπική δίνη, κάτι που επιδιώκει συνειδητά, άλλοτε στηλιτεύει, φωτίζει ή σκιάζει τα όσα ψυχικά και ηθικά συνδιαλέγεται, θέτοντας πρωταρχικό της στόχο την αποποίηση του προσωπικού πόνου, την κάθαρση και τελικά την επανεκκίνηση.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Αποδύοψις

  Συγγραφέας: Μαρία-Λυδία Κυριακίδου

  Σελίδες: 96

  Εκδόσεις: Πνοή

  ΙSBN: 978 618 5307 34 9

  Ημερ. κυκλοφορίας: 4/2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here