Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Armageddon's Children - Terry Brooks
  Array

  Armageddon’s Children – Terry Brooks

  -

  Armageddon’s Children 

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Το καλύτερο βιβλίο του Τέρι Μπρουκς που έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Ένα δυστοπικό μέλλον, ένας μετα-αποκαλυπτικός κόσμος, και μέσα σε όλα αυτά, δαίμονες, μαγεία, και φανταστικά πλάσματα. Βοηθάει να έχετε διαβάσει πρώτα την τριλογία The Word and the Void καθώς υπάρχουν αναφορές και χαρακτήρες από αυτήν, όπως επίσης και την αρχική τριλογία των Σαννάρα. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά πράγματα που ο Terry Brooks έχει εξηγήσει σε αυτές τις τριλογίες δεν τα ξαναεξηγεί τόσο αναλυτικά.

  Terry BrooksΠενήντα χρόνια μετά τα γεγονότα του The Word and the Void, το Κενό έχει νικήσει. Οι δαίμονες με τις στρατιές τους από πρώην-ανθρώπους έχουν σχεδόν εξαλείψει την ανθρωπότητα και ο πλανήτης έχει μετατραπεί σε ερείπια κι ερημιές. Σχεδόν τα πάντα έχουν δηλητηριαστεί από ραδιενέργεια και ρύπανση. Όσοι άνθρωποι έχουν επιβιώσει σχηματίζουν κοινότητες σε μέρη των πόλεων που μπορούν να θωρακίσουν και να υπερασπιστούν, όπως στάδια. Αυτά όμως, πολιορκούνται και πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Οι άνθρωποι γίνονται σκλάβοι των δαιμόνων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αναπαραγωγής. Φριχτά πειράματα εκτελούνται σε παιδιά. Έξω στην ύπαιθρο κυκλοφορούν επικίνδυνα είδη μεταλλαγμένων ανθρώπων. Κάθε εφιάλτης που έχει γεννήσει ανθρώπου νους έχει γίνει πλέον πραγματικότητα, και μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό ακολουθούμε την πορεία τεσσάρων χαρακτήρων.

  Ο ένας είναι ο Λόγκαν Τομ, ένας από τους τελευταίους δύο Ιππότες του Λόγου που έχουν απομείνει στον πλανήτη. Έχοντας χάσει ξανά και ξανά τους πάντες και τα πάντα, περιπλανιέται μόνος στις ερημιές με το θωρακισμένο του αυτοκίνητο και επιτίθεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των δαιμόνων, σώζοντας όσους ανθρώπους μπορεί. Είναι μία άνιση μάχη, που φαίνεται καταδικασμένη, μέχρι που ο Ούλις Αμάνε, ο απεσταλμένος της Κυράς του Λόγου, του εμπιστεύεται μία αποστολή που θα κρίνει τη μοίρα του κόσμου: να βρει και να προστατεύσει το gypsy morph, αυτήν την άγρια μαγεία που δύναται να ανατρέψει τις ισορροπίες και να σώσει την ανθρωπότητα.

  Terry BrooksΗ Έιντζελ Πέρεζ είναι η δεύτερη εναπομείνασα Ιππότης του Λόγου. Η Έιντζελ ταξιδεύει από κοινότητα σε κοινότητα ανθρώπων προσπαθώντας μάταια να τους πείσει ότι δεν είναι ασφαλείς πίσω από τα τείχη τους. Σε κάθε αναπόφευκτη πολιορκία, όταν τα φρούρια αυτά τελικά πέφτουν, η Έιντζελ φυγαδεύει και σώζει τα παιδιά. Έχει τραβήξει την προσοχή όμως ενός παντοδύναμου δαίμονα, που την θέλει νεκρή με κάθε κόστος και την καταδιώκει από πόλη σε πόλη. Ώσπου ένα tatterdemalion σταλμένο από την Κυρά του Λόγου της αναθέτει τη δική της αποστολή: να βρει και να οδηγήσει στην ασφάλεια τα Ξωτικά του Σίντρα, μία κοινότητα αρχαίων πλασμάτων των οποίων η επιβίωση και η μαγεία είναι ζωτικής σημασίας.

  Τρίτος χαρακτήρας είναι ο Κίριζιν, ένα ξωτικό του Σίντρα, ο οποίος υπηρετεί το Δέντρο Έλκρυς, το ιερό δέντρο των Ξωτικών. Το δέντρο τον προειδοποιεί ότι το τέλος των ξωτικών έρχεται, μα κανείς δεν τον πιστεύει και κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει κάτι για αυτό.

  Τέταρτος και τελευταίος χαρακτήρας είναι ο Χωκ. Στα ερείπια των πόλεων, ορφανά παιδιά που έχουν πεταχτεί έξω από τις κοινότητες των ανθρώπων σχηματίζουν συμμορίες για να επιβιώσουν. Ο Χωκ είναι ο ηγέτης της συμμορίας των Φαντασμάτων, στο Σιάτλ. Τα Φαντάσματα είναι μία δεμένη οικογένεια, και όλοι τους πιστεύουν βαθιά στο όραμα του Χωκ: ότι μία μέρα θα τους οδηγήσει σε έναν πανέμορφο τόπο όπου θα μπορούν να ζήσουν ασφαλείς και ευτυχισμένοι…

  Terry BrooksΔεν ήταν δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς αυτές τις τέσσερις παράλληλες ιστορίες καθώς δεν απασχολούν όλες το ίδιο ποσοστό χώρου. Η μοναδική που με ξένισε ήταν ευτυχώς η μικρότερη: η ιστορία των Ξωτικών, η οποία εμφανίζεται κάπως απότομα και απρόσμενα. Αν κάποιος δεν έχει διαβάσει την πρώτη τριλογία Σαννάρα (που χρονολογικά είναι πιο μετά) σίγουρα μπερδεύεται λίγο. Τα Ξωτικά του Brooks μού είναι (προς το παρόν) όσο αντιπαθή μου ήταν και τα Ξωτικά του Τόλκιν: αλαζόνες και κακομαθημένοι, μία πανέμορφη, πανάρχαια φυλή που υποτίθεται είναι πάνσοφη, ωστόσο όχι και τόσο σοφή ώστε να κουνήσει το δαχτυλάκι της να κάνει κάτι για τον κόσμο που καταστρέφεται – τον κόσμο στον οποίο στην τελική ζούνε και εκείνοι – όσο οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν άμεσα.

  Τα υπόλοιπα κομμάτια του Armageddon’s Children όμως είναι κα-τα-πλη-κτι-κά. Γεμάτα δράση και αγωνία και πολλές φορές συγκίνηση, και αυτόν τον υφέρπων τρόμο που γεννούν οι ερειπωμένες πόλεις-φαντάσματα όπου ο,τιδήποτε μπορεί να παραμονεύει στο σκοτάδι και τα χαλάσματα. Και οι δύο Ιππότες του Λόγου είναι badass μάγοι-πολεμιστές με απίστευτη δύναμη ψυχής που δεν το βάζουν κάτω πραγματικά με τίποτα. Ακόμη πιο αγαπημένοι μου, ο Χωκ και τα Φαντάσματα. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να κάνει κάθε παιδί ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο, όσο λίγο κι αν εμφανίζεται στις σελίδες. Ειλικρινά, μετά χαράς θα διάβαζα και δέκα βιβλία αποκλειστικά αφιερωμένα σε αυτή την συμμορία. Το Armageddon’s Children είναι μία δυναμική αρχή στην τριλογία Η Γένεσις των Σαννάρα, μία περιπέτεια που διαβάζεται μονορούφι, και τελειώνει σε ένα cliffhanger που θα σας κάνει να ανοίξετε αμέσως το επόμενο βιβλίο.

  Απόσπασμα (σε μετάφραση από τη γράφουσα):

  Η Άουλ ακούμπησε το δάχτυλο στα χείλη της. “Θα σας πω μία διαφορετική ιστορία απόψε, μία καινούρια ιστορία. Θα σας διηγηθώ πώς το αγόρι έσωσε τα παιδιά από τον κακό Βασιλιά και τους στρατιώτες του, και τα οδήγησε στην Γη της Επαγγελίας.”

  Την είχε φυλάξει αυτήν την ιστορία, επειδή ήταν η κατάληξη τόσων άλλων ιστοριών για το αγόρι και τον κακό Βασιλιά. Όμως κάτι την έκανε να θέλει να την διηγηθεί απόψε. Ίσως ήταν το πως ένιωθε. Ίσως ήταν απλώς ότι την είχε κρατήσει για τον εαυτό της αρκετά. Οι ιστορίες έδιναν δύναμη και προοπτική στις ζωές τους όταν όλα γύρω τους ήταν τόσο ζοφερά. Η μελαγχολία τη βάραινε πολύ αυτή τη νύχτα. Η αρρώστια της Πέρσια και ο νεκρός Σαυράνθρωπος ήταν μοναχά το σημερινό σκοτάδι – θα προέκυπτε καινούριο σκοτάδι αύριο. Οι ιστορίες έφερναν λίγο φως σε αυτά τα σκοτάδια. Οι ιστορίες τούς έδιναν ελπίδα.

  Περίληψη: Armageddon’s Children  Πενήντα χρόνια από σήμερα, ο κόσμος μας έχει γίνει αγνώριστος. Η ρύπανση και ο πόλεμος έχουν δηλητηριάσει τους ουρανούς, το νερό, το χώμα. Θύλακες ανθρώπινων κοινωνιών επιβιώνουν ακόμη σε καλά θωρακισμένα φρούρια, ενώ όσοι είναι έξω από τα τείχη τους περιπλανώνται – είτε ως κυνηγοί είτε ως θηράματα. Όμως ακόμη και αυτά τα απομονωμένα συγκροτήματα δεν είναι ασφαλή: στρατιές από δαίμονες και πρώην-ανθρώπους τους επιτίθενται μέχρι που, αναπόφευκτα, υποκύπτουν το ένα μετά το άλλο. Ο πολιτισμός έχει καταρρεύσει. Ο μόνος νόμος είναι η αναρχία. Ο Λόγκαν Τομ και η Έιντζελ Πέρεζ, οι δύο τελευταίοι εναπομείναντες Ιππότες του Λόγου, υψώνουν το ανάστημά τους στις δυνάμεις του χάους. Αυτοί οι δύο ιδιαίτεροι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αντισταθούν σε αυτήν την σκοτεινή παλίρροια, και σε αυτούς εναποτίθεται το βάρος δίδυμων αποστολών: να βρουν και να προστατεύσουν μία πολύ αρχαία και μία πολύ νέα μαγεία. Οι δυο τους είναι η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας. Παρόλο που τα πάντα είναι εναντίον τους, ο Λόγκαν και η Έιντζελ έχουν τη δύναμη να ανακόψουν την καταστροφή του Παλαιού Κόσμου. Το ξεκίνημα ενός Νέου θα εξαρτηθεί από άλλους…

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Armageddon’s Children

  Σειρά Βιβλίων: Genesis of Shannara, Βιβλίο 1

  Συγγραφέας: Terry Brooks

  Έτος Έκδοσης: 2007

  Εκδότης: Little, Brown Book Group

  Σελίδες: 448

  Γλώσσα: Αγγλικά

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here