Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΆρθρα ΣυνεργατώνΑς αφήσουμε τα παιδιά να χαρούν το καλοκαίρι

  Ας αφήσουμε τα παιδιά να χαρούν το καλοκαίρι

  -

  Ας αφήσουμε τα παιδιά να χαρούν το καλοκαίρι. Σε ένα μήνα περίπου, άλλη μια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Μια ιδιαίτερη χρονιά, αφού λόγω της πανδημίας, τα σχολεία άνοιξαν και έκλεισαν αρκετές φορές και η τηλεκπαίδευση αντικατέστησε την εκπαίδευση δια ζώσης.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Μια συζήτηση που είχα με κάποιες μητέρες παιδιών του δημοτικού, μου έδωσε την αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο. Οι μητέρες με τις οποίες συνομίλησα, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη χαμένη σχολική χρονιά και τα πολλά κενά που έχουν τα παιδιά τους στα μαθήματα. Κάποιες από αυτές σκέφτονται σοβαρά να προσφέρουν ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να καλυφτούν με αυτόν τον τρόπο τα όποια κενά.

  Κατανοώ από μια πλευρά το άγχος των γονέων. Θέλουν πάντα το καλύτερο για τα παιδιά τους και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση.  Είναι όμως τα καλοκαιρινά μαθήματα αυτό που επιθυμούν και τα ίδια τα παιδιά;

  Μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού, απομόνωσης από φίλους και γνωστούς, τηλεκπαίδευσης, δεν πιστεύω ότι τα παιδιά ονειρεύονται ένα καλοκαίρι στην πόλη συντροφιά με μια δασκάλα που θα τους κάνει επαναληπτικά μαθήματα.

  Ας αφήσουμε τα παιδιά να χαρούν το καλοκαίρι

  Αντίθετα, επιθυμούν να απολαύσουν το καλοκαίρι με παιχνίδια στη θάλασσα ή σε κάποιο πάρκο, παρέα με φίλους. Διακοπές στο χωριό παρέα με τον παππού ή τη γιαγιά. Να νιώσουν ελεύθερα, χωρίς κανένα πρόγραμμα. Άλλωστε και εμείς ως παιδιά τα ίδια επιθυμούσαμε. Απόλυτη ελευθερία, μακριά από βιβλία, επαναλήψεις και ό,τι άλλο θύμιζε σχολικό περιβάλλον.

  Μπορεί όντως η σχολική χρονιά να δημιούργησε πολλά κενά στα παιδιά. Η μάθηση όμως δεν γίνεται μόνο μέσα από τα σχολικά βιβλία. Τα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν γνώσεις με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό απολαμβάνοντας παράλληλα τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

  Μια επίσκεψη σε μουσείο μπορεί να τους προσφέρει γνώση και να τους ανοίξει νέους ορίζοντες. Μια εγγραφή στη δημοτική βιβλιοθήκη τούς ανοίγει τον δρόμο για πολλά ταξίδια σε μέρη φανταστικά αλλά και πραγματικά, συνδυάζοντας γνώση και ψυχαγωγία. Η ζωγραφική σε πέτρες ή σε γυαλί μπορεί να αναδείξει το ταλέντο τους.  Η κατασκευή ενός παζλ, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η συγγραφή μιας ιστορίας, είναι ιδέες για δημιουργική απασχόληση αλλά και ψυχαγωγία.

  Αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά είναι όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους. Είναι σημαντικό να έχουν όμορφες αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία. Ας κάνουμε το καλοκαίρι τους πανέμορφο. Τους το οφείλουμε μετά από όσα πέρασαν τον χειμώνα.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here