Η νέα 13όροφη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας Bibliotheca Alexandrina βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της πόλης, δίπλα στο αρχαίο λιμάνι. Η βόρεια πλευρά της βλέπει προς τη Μεσόγειο, απ’ όπου προήλθε και μεγάλο μέρος της γνώσης που συγκεντρώθηκε στην αρχαιότητα.
Γράφει η Χαρά Δελλή
Υπό την αιγίδα της UNESCO, της Ελληνικής και της Αιγυπτιακής κυβέρνησης το 1995 ξεκίνησε η προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας βιβλιοθήκης που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο τον Μέγα πριν από περίπου 2.300 χρόνια. Ολοκληρώθηκε το 2002.
Η περιοχή της Σελσέλα, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στη συνοικία του Σάτμπι και είναι σχεδόν η ίδια περιοχή με εκείνη την οποία καταλάμβανε η αρχαία βιβλιοθήκη. Στην περιοχή του Βρουχίου αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία φιλοξενούνται πλέον στο Μουσείο της Βιβλιοθήκης. Η θέα προς τον ανατολικό λιμένα αποκαλύπτει τo παλιό φρούριο των Μαμελούκων στο Καΐτ Μπέι, το οποίο χτίστηκε το 1480, πάνω στα χαλάσματα του περίφημου Φάρου.
Η εξπρεσιονιστική αρχιτεκτονική των Kjetil Trædal Thorsen, Κρεγκ Έντουαρντ Ντάικερς, Χριστόφ Καπέλερ και Όβιντ Μο είναι ενδιαφέρουσα. Έχει το σχήμα του ήλιου μισοβυθισμένου στο νερό που ανατέλλει, σύμβολο της Αιγύπτου. Η επικλινής στέγη του οικοδομήματος επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα προσφέρει καθαρή θέα προς τη θάλασσα. Ο δίσκος φαίνεται ελλιπής και συμβολίζει ότι και η γνώση είναι ελλιπής, γιατί δεν έχει τέλος.
Το κτίριο εξωτερικά καλύπτεται από γρανίτη του Ασουάν, πάνω στον οποίο είναι σχεδιασμένα καλλιγραφικά γράμματα και αντιπροσωπευτικές επιγραφές απ’ όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Ένας αεροδιάδρομος/πεζογέφυρα, σχεδιασμένος σαν βέλος, ενώνει τη βιβλιοθήκη με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας.
Στο όλο σύμπλεγμα (80.000 τμ!) περιλαβάνονται συνεδριακό κέντρο, μουσείο επιστημών, πλανητάριο, σχολή πληροφορικής, ινστιτούτο καλλιγραφίας και μουσείο.
Το συγκρότημα της Bibliotheca Alexandrina, που δεσπόζει στην περίφημη παραλιακή λεωφόρο Cornice, έχει αναδείξει όλη την περιοχή και η ίδρυσή της έχει συντελέσει στην οικονομική, πολιτιστική και πνευματική άνοδο της πόλης της Αλεξάνδρειας, που με υπερηφάνεια επιδεικνύει την ελληνική της καταγωγή με την διατήρηση της ονομασίας και την τοποθέτηση του φιλοτεχνηθέντος από τον γλύπτη Παλαιολόγο αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου εφίππου σε κεντρική της λεωφόρο.
Ένα ορόσημο πολιτισμού, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, οι οποίοι είχαν στο μυαλό τους τον Φάρο της Αλεξάνδρειας όταν την σχεδίαζαν.
Bibliotheca Alexandrina
Al Azaritah WA Ash Shatebi,
Bab Sharqi,
Alexandria Governorate 21526,
Αίγυπτος