Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Δάσκαλος σε δύο ρόδες - Μαρία Ανδρικοπούλου

  Δάσκαλος σε δύο ρόδες – Μαρία Ανδρικοπούλου

  -

  Δάσκαλος σε δύο ρόδες

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο μεγάλος Δανός παραμυθάς έλεγε: Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι. Η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου εμπνέεται από μια πραγματική ιστορία ενός χαρισματικού Αφγανού δασκάλου και με μοναδικό τρόπο την αποτυπώνει στο χαρτί, ενώ η Ελίζα Βαβούρη με τις υπέροχες εικόνες δίνει ζωή στην ιστορία.

  Η ιστορία ενός δασκάλου που αποφασίζει εν μέσω πολέμου στην πατρίδα του να δώσει παρηγοριά στα παιδιά προσφέροντάς τους ένα πολύτιμο δώρο. Βιβλία.

  Ο δάσκαλος Μπεσάρ γνώριζε καλά πόσο σημαντικό ήταν να΄σαι  δυνατός για να επιβιώσεις, όμως δεν πίστευε στην πυγμή του σώματος. Πίστευε στη δύναμη του νου. Θύμωνε που στη χώρα του βασίλευε ο φόβος κι έλειπε η χαρά. Είχε κουραστεί να βλέπει γύρω του κεφάλια κατεβασμένα και παιδικά πρόσωπα αγέλαστα.

  Το βιβλίο, αυτός ο πιστός φίλος του ανθρώπου, στέκεται δίπλα του σε όλες τις δύσκολες στιγμές χωρίς να ζητά κανένα αντάλλαγμα. Όσοι αγαπούν τα βιβλία και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, μπορούν να καταλάβουν το μεγαλείο της πράξης αυτού του δασκάλου. Τη θέλησή του να αλλάξει τη ζωή αυτών των παιδιών, να τους προσφέρει παρηγοριά και γνώση μέσω των βιβλίων.

  Δάσκαλος σε δύο ρόδες

  Κάθε πρωί, στον δρόμο για το σχολείο, έδινε την ίδια υπόσχεση στον εαυτό του. “Θα φέρω το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών”, επαναλάμβανε μέσα του, σαν ξόρκι μαγικό που έδιωχνε το κακό, σαν φυλαχτό που χάριζε φτερά στην ψυχή του.

  Η συγγραφέας όμως μέσα από την ιστορία που έγραψε υμνεί και όλους εκείνους τους ανθρώπους που βάζουν το δικό τους λιθαράκι για να κάνουν το κόσμο που μας περιβάλλει καλύτερο. Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να αποτελούν μειοψηφία στη σύγχρονη κοινωνία μας, δεν παύουν όμως να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα που αξίζει να μιμηθεί κανείς.

  «Ποδήλατα με βόμβες εσείς, ποδήλατο με βιβλία εγώ», μονολογούσε αγκομαχώντας ο ίδιος όπως και το ποδήλατό του στους κακοτράχαλους δρόμους.

  Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Μια ιστορία που δίνει τροφή για σκέψη και προσφέρεται για πολλές συζητήσεις με τα παιδιά μας.

  Με έμμεσο τρόπο προάγει τη φιλαναγνωσία και την αλληλεγγύη.

  Περίληψη: Με το κατακίτρινο ποδήλατό του ο δάσκαλος Μπεσάρ κουβαλούσε σε τόπους μακρινούς μια αγκαλιά βιβλία. Και ενώ δίπλα του χόρευαν οι βόμβες, κάθε φορά που ένα βιβλίο έφτανε στα χέρια των παιδιών, μια μικρή αχτίδα χαμογελούσε στον ουρανό.

  Μια αφήγηση βασισμένη στην αληθινή ιστορία του δασκάλου που μετέτρεψε το ποδήλατό του σε βιβλιοθήκη και αναζητούσε το δίκαιο μέσα από την παιδεία.

  Δάσκαλος σε δύο ρόδεςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Δάσκαλος σε δύο ρόδες

  Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου

  Εικονογράφος: Ελίζα Βαβούρη

  Εκδόσεις: Καλέντης

  ΙSBN: 978-960-594-053-9

  Έτος έκδοσης: Μάρτιος 2019

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here