Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Δάσος από κεχριμπάρι - Νάγια Γρίβελλη

  Δάσος από κεχριμπάρι – Νάγια Γρίβελλη

  -

  Δάσος από κεχριμπάρι

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Το πρώτο βιβλίο της Νάγιας Γρίβελλη, ”Δάσος από κεχριμπάρι”, έρχεται για να ενθουσιάσει τους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας. Βλέποντας το εντυπωσιακό εξώφυλλο ήξερα ότι ήθελα να το διαβάσω πριν ακόμα κυκλοφορήσει! Μόλις το πήρα στα χέρια μου, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να χαϊδέψω το εξώφυλλο και να μυρίσω τις σελίδες του. Υπέροχες αισθήσεις…

  Δάσος από κεχριμπάριΞεκίνησα το βιβλίο λοιπόν με μεγάλες προσδοκίες και πολύ αγωνία και δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Η υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Λυών. Όλα ξεκινούν με τη θυσία του Ζερόνιμο στο τρίγωνο της Λυών από έναν βρικόλακα τον Ζιδεόν ντε Βαμπ και έναν λυκάνθρωπο το 1128. Ο Ζερόνιμο θυσιάστηκε ως ο τελευταίος Λυνξ για να κρύψει την ύπαρξη του γιου του και συνεχιστή της φυλής τους. Οι δύο άλλες σκοτεινές φυλές σίγουρες για την νίκη τους επαναπαύτηκαν και άρχισαν να μάχονται πλέον μεταξύ τους για να υπερισχύσει κάποια από τις δύο.

  Ο πόλεμος μεταξύ των φυλών είναι σφοδρός. Τα τρίγωνα είναι ενεργειακές πηγές για βρικόλακες και λυκανθρώπους, ενώ για τους Λύνξ είναι τα πεντάγωνα. Στην αντίθετη περίπτωση, αποδυναμώνονται και γίνονται τρωτοί. Οι βρικόλακες και οι λυκάνθρωποι τρέφονται από ανθρώπους σε αντίθεση με τους Λύνξ που τρέφονται από βρικόλακες και λυκανθρώπους και γι’ αυτό ήθελαν να τους εξολοθρεύσουν.

  Μυθιστόρημα έρωτα, πάθους και φαντασίας με στοιχεία γοτθικής λογοτεχνίας.

  Ερχόμαστε λοιπόν στο 1998 και γνωρίζουμε την Μαρτέν ντε Λυνξ, γνήσια απόγονος του Ζερόνιμο. Οι Λύνξ κρατούν μυστική την ύπαρξη τους τόσα  χρόνια για την επιβίωση του είδους τους και δεν γνωρίζουν πόσοι είναι στην πραγματικότητα. Η Μαρτέν ζει μαζί με τους φίλους της στη Λυών και συγκεκριμένα στην περιοχή Σαμπερί και κάνει παρέα και με ανθρώπους. Η παρέα της αποτελείται από τον Φρεντερίκ, την Βεριζενί και την Λιμπερτέ που είναι Λύνξ και την Ζαν, τον Φελίπ και τον Ζωρζ που είναι άνθρωποι. Όλα ξεκινούν όταν στην παρέα ενσωματώνεται ο Αντουάν που συνδέεται με την Λιμπερτέ και την εμφάνιση αγνώστων στην πόλη τους.


  Βγαίνοντας ένα βράδυ έξω με την παρέα στο γνωστό τους στέκι γνωρίζει τον Αντουάν που της δημιουργεί ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφής. Η Λιμπερτέ τον παρουσιάζει ως άνθρωπο, αλλά η Μαρτέν βλέπει άλλα στα μάτια του που την κοιτάζουν εχθρικά. Ξαφνικά νιώθει κάποιον να την καρφώνει με το βλέμμα και έρχεται αντιμέτωπη με δύο πράσινα μάτια που της προξενούν ταραχή. Η Ζαν φέρνει στην παρέα τους δύο νεοφερμένους και η Μαρτέν μαθαίνει τ’ όνομά του, Ζεράρ. Φεύγει από το μαγαζί στην προσπάθειά της να ξεφύγει από την έλξη που νιώθει γι’ αυτόν αλλά έρχεται αντιμέτωπη με τον θάνατο της φίλης της Ζαν από τον Λεόν, φίλο του Ζεράρ. Καταλαβαίνοντας ότι είναι βρικόλακες, κυριεύονται από οργή και σκοτώνει τον Λεόν. Όταν όμως έρχεται η σειρά του Ζεράρ, αντιλαμβάνεται ότι αυτό που νιώθει γι’ αυτόν δεν της επιτρέπει να του αφαιρέσει τη ζωή και φεύγει σαν κυνηγημένη.

  Λίγο προτού βγει απ’ το κλαμπ, χωρίς να καταλαβαίνει γιατί, έριξε μια τελευταία ματιά στην άγνωστη παρέα που στεκόταν δίπλα τους και το βλέμμα της σταμάτησε στον άγνωστο άντρα που την είχε μαγνητίσει λίγη ώρα νωρίτερα. Ήταν ακόμα εκεί κι εξακολουθούσε να την κοιτάζει με τον ίδιο τρόπο. Η Μαρτέν πήρε μια βαθιά ανάσα κι έτρεξε έξω.

  Ο θάνατος της Ζαν φέρνει στεναχώρια σε όλη την παρέα καθώς και οργή και δίψα για εκδίκηση. Έτσι ο πόλεμος ξεκινά ξανά με τους λυκανθρώπους να ετοιμάζουν πάλι σχέδια εξόντωσής τους, τους βρικόλακες να προσπαθούν να μείνουν όσο πιο αμέτοχοι μπορούν και τους λύνξ να προσπαθούν να ενωθούν απέναντι στην κοινή απειλή. Ο Ζεράρ προσπαθεί να προστατέψει την Μαρτέν όσο μπορεί και με την βοήθεια του φίλου του Ντεμιάν ψάχνει να βρει τρόπους. Όσο και να προσπαθούν να κρατηθούν μακριά ο ένας από τον άλλο, δεν τα καταφέρνουν τελικά και παραδίνονται στο πάθος. Ο Φρεντερίκ που θέλει και θεωρεί την Μαρτέν δική του, νιώθει προδομένος και το μίσος τον κάνει άκρως επιθετικό και απρόσεκτο.

  Κατέβηκε από το αμάξι και προχώρησε προς το μέρος της κρατώντας σταθερά τα μάτια του στο όμορφο πρόσωπό της. Μόλις έφτασε στο πλατύσκαλο, όπου στεκόταν εκείνη, την αγκάλιασε δυνατά. Το γλυκό της άρωμα γέμισε το σώμα του και αμέσως τα χείλη του βρήκαν τα δικά της σε ένα παθιασμένο φιλί. Τα χέρια του χάιδευαν απαιτητικά την πλάτη της, τα μαλλιά της, κι ένιωθε ένα κύμα ζεστασιάς να τον κυριεύει. Η ευχή του να σταματούσε ο χρόνος έστω και για λίγο, τον ξάφνιασε και τον έκανε να τραβηχτεί μακριά της απότομα. Εκείνη κοίταξε ενοχλημένη το αγριεμένο του πρόσωπο.

  Ο Αντουάν, από την πλευρά του, νιώθει πολύ πιεσμένος καθώς τα αισθήματά του για την Λιμπερτέ άλλαξαν και δεν μπορεί να την σκοτώσει σύμφωνα με τις διαταγές του πατριού του και αρχηγού μιας φατριάς λυκανθρώπων, Φελίξ Μορέλ.

  Έχοντας υιοθετήσει μια αύρα απάθειας και ψυχρότητας, κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι κρύβει στην καρδιά του και πόσο διχασμένος νιώθει. Έρχεται όμως ο καιρός που τα περιθώρια θα στενέψουν και θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Μήπως όμως οι καταστάσεις τον προφταίνουν;

  Έστρωσε το σεντόνι πιο καλά πάνω τους κι έγειρε το κεφάλι της στο στήθος του. Η χρυσή αλυσίδα που κρεμόταν από τον λαιμό του της τράβηξε την προσοχή. Πέρασε τα δάχτυλά της πάνω της και σταμάτησε στον χρυσοκίτρινο λίθο που κρεμόταν στην άκρη… Χάιδεψε με τα ακροδάχτυλά της τη μικρή πέτρα που αντανακλούσε το λιγοστό φως του χώρου.

   “Μου θυμίζει τα μάτια σου”, της ψιθύρισε κοιτώντας τα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου της.  

  Η Μαρτέν προσπαθεί να ενώσει όλους τους λύνξ για να συσπειρωθούν ενάντια στους εχθρούς τους, αλλά όλοι κρατούν ουδέτερη στάση. Προτιμούν την ασφάλειά τους από έναν πόλεμο με αδιευκρίνιστες καταλήξεις. Ακόμα κι όταν κάποιος δικός τους απαγάγεται. Η πίκρα και ο θυμός την καταβάλλουν καθώς και η έγνοια για την τύχη του απαχθέντος. Το μόνο που της δίνει δύναμη είναι η αγάπη και η στήριξη του Ζεράρ.

  Ποια θα είναι τελικά η απόφαση των λύνξ; Ποιοι θα στηρίξουν την Μαρτέν στο σχέδιό της; Ποιες συμμαχίες θα έρθουν να βοηθήσουν παρόλο που δεν τις περίμενε με τίποτα; Ποιοι θα θυσιαστούν γι’ αυτούς που νοιάζονται; Ποιες αποκαλύψεις θα έρθουν στο φως και ποια μυστικά θα αποκαλυφθούν για να δώσουν καίριες απαντήσεις;

  Δάσος από κεχριμπάρι, λοιπόν, όπως το χρώμα που παίρνουν τα μάτια των λύνξ όταν θυμώνουν ή παθιάζονται. Ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει σε φανταστικούς κόσμους με σκοτεινά πλάσματα ικανά να σκοτώσουν, να πολεμήσουν, να πονέσουν και να αγαπήσουν με πάθος. Η αγωνία είναι κύριο χαρακτηριστικό του βιβλίου, το μυστήριο, ο έρωτας και η προδοσία δοσμένα με τέτοιο τρόπο που κρατούν τον αναγνώστη δέσμιο μέχρι την τελευταία σελίδα. Εγώ χρειάστηκα δύο μέρες να το τελειώσω κι αυτό γιατί δεν είχα παραπάνω χρόνο. Οι λάτρεις του είδους σίγουρα θα ικανοποιηθούν με το συγκεκριμένο βιβλίο. Εγώ πάντως το απόλαυσα και το προτείνω!

  Περίληψη: Δάσος από κεχριμπάρι. Γαλλία 1128. Ο μυστικός πόλεμος ανάμεσα στα πλάσματα της νύχτας παίρνει τέλος, και με τη νίκη των βρικολάκων, οι λυνξ εξαφανίζονται. Αιώνες αργότερα, στα μέρη όπου γράφτηκε αυτό που οι βρικόλακες και οι λυκάνθρωποι θεωρούσαν επίλογο της ιστορίας των λυνξ, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο των σκοτεινών πλασμάτων. Ο πόλεμος μεταξύ τους ξεκινά και πάλι. Η Μαρτέν ντε Λυνξ, η νεαρή αρχηγός των λυνξ, πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για να προστατεύσει το είδος της. Όμως ο κόσμος της κλονίζεται όταν γνωρίζει τον Ζεράρ, τον μυστηριώδη βρικόλακα που μετακόμισε στην πόλη της. Η έλξη ανάμεσά τους μοιάζει δυνατότερη από τη δίψα της για αίμα κι από τον πόλεμο που θα τους φέρει αντιμέτωπους. Μια έλξη πιο δυνατή κι από τον χρόνο τον ίδιο.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Δάσος απο κεχριμπάριΤίτλος: Δάσος από κεχριμπάρι

  Συγγραφέας: Νάγια Γρίβελλη

  Σελίδες: 368

  Eκδόσεις: Πνοή

  ΙSBN: 978-618-5307-41-7

  Ημερ. κυκλοφορίας: 6/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  Avatar
  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση