Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ποίηση Δεξίλεω - Γιάννης Αποστολίδης

  Δεξίλεω – Γιάννης Αποστολίδης

  -

  Δεξίλεω – Γιάννης Αποστολίδης

  Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπονόβας

  Ένα σύνολο χωρισμένο σε πέντε ενότητες, όλες χωριστές αλλά όλες με κοινό παρονομαστή τον κοινωνικό προβληματισμό και την κριτική ματιά – αυτή είναι η ποιητική συλλογή του Γιάννη Αποστολίδη με τίτλο “Δεξίλεω” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Φίλντισι”.

  Μια διεισδυτική ματιά στην καθημερινή ζωή και στις σχέσεις μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων. Ένα δύσκολο ομολογουμένως πεδίο, από τα δυσκολότερα. Κι αυτό διότι, πολύ απλά, όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι σκεφτόμαστε διαφορετικά, όλοι ενεργούμε διαφορετικά. Κι είναι αυτή η ομορφιά, αλλά ταυτόχρονα και το αγκάθι. Το εμπόδιο που αν το ξεπεράσεις θα βρεις τη γαλήνη, αλλά αν δεν προσέξεις και πέσεις πάνω του, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

  Πέντε ενότητες λοιπόν, που η καθεμία προσεγγίζει τις έννοιες αυτές που προανέφερα με διαφορετικό αλλά και ίδιο συνάμα τρόπο. Στην πρώτη, “Δεξίλεω”, ο άνθρωπος ψάχνει να βρει τον εαυτό του στη μορφή που υπήρχε πριν αλλοτριωθεί από τη σύγχρονη κοινωνία. Στη δεύτερη, “Άδωνις”, ψάχνει την αλήθεια. Στην τρίτη, “ο κάμπος”, ο ποιητής μας προβληματίζεται πάνω στο θέμα του θανάτου. Στην τέταρτη, επιχειρεί μια κριτική στην εξουσία μέσα από τους θρύλους του Μεγαλέξανδρου και τέλος, στην πέμπτη, έχουμε μια σειρά από έντεκα “παραμύθια” για να ανακαλύψει ο καθένας τον εαυτό του.

  Ρόδιζ’ ο ήλιος

  και το κύμα στ’ακρογιάλι έπαιζε τα χοχλάδια

  γλύφοντας τους σιδερόχρωμους βράχους

  κι ύστερα κυλούσε πίσω στις ωχρές τους φλέβες.

  Το βιβλίο του Γιάννη Αποστολίδη αποτελεί μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια την οποία θα άξιζε να προσθέσετε στη βιβλιοθήκη σας. Δώστε της λίγο από τον χρόνο σας και αυτή θα σας ανταμείψει με νέες σκέψεις, νέους προβληματισμούς και νέες ιδέες για να θρέψετε και να εμπλουτίσετε το μυαλό σας.

  Κι όταν ακουμπισμένος στο κατάρτι

  κάθομαι σφαλώντας τα βλέφαρα,

  θυμάμαι τις Κυκλάδες,

  σαν τα ξύλινα αλογάκια στο πανηγύρι της Χώρας,

  που τρέχανε δεμένα το’να με τα’άλλο.

  Περίληψη: Πέρασαν αρκετά χρόνια από την έκδοση της ποιητικής μου συλλογής «Δεξίλεῳ». Όμως δεν σταμάτησα ποτέ την ποιητική μου δραστηριότητα. Έγραφα από την αδήριτη ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

  Συχνά, επέλεγα γραφή με λυρισμό, ακολουθώντας τη φαντασία μου με σκοπό να δραπετεύσω από τον κόσμο των αισθήσεων και υποκινούμενος και από την ιδιότητα του Μαθηματικού ν’ ακολουθήσω με λογισμό την πραγματικότητα.

  Ταξίδευα τη σκέψη μου στα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου και στα προσωπικά μου βιώματα. Το εγχείρημα αυτό το κατάφερα σμιλεύοντας στίχους. Άλλοτε τους κρατούσα στα συρτάρια μου κι άλλοτε ήταν μέσον επικοινωνίας. Συχνά, κατέγραφα τις σκέψεις μου σε σκόρπιες σελίδες σε ώρες περισυλλογής, για να τις συνθέσω σε στίχους και ποιήματα.

  Η ποιητική συλλογή μου αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για να συνεχίσω το ονειρικό μου ταξίδι στην ποίηση.

  Δεξίλεω – Γιάννης Αποστολίδης

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Δεξίλεω

  Συγγραφέας: Γιάννης Αποστολίδης

  ISBN: 978-618-5101

  Εκδόσεις: Φίλντισι

  Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2019

  Αριθμός σελίδων: 82

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστώ την ιστοσελίδα “θεματοφυλακες λόγω τεχνών” που δημοσίευσε την τόσο μελετημένη και εμπεριστατομενη κριτική του βιβλίου μου “Δεξιλεω” και, φυσικά τον Δημήτρη Μπονοβα που την έγραψε και με τίμησε με τα θερμά και ουσιαστικά του λόγια!! Στους δύσκολους καιρούς για την ποίηση, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε!!!

   • Καλημέρα σας και καλοτάξιδη η ποιητική σας συλλογή! Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Ευχαριστούμε θερμά και στον συνεργάτη μας κο Μπονόβα για την άψογη συνεργασία!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here