Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στη Στυμφαλία

  Διαβάζοντας στη Στυμφαλία

  -

  Διαβάζοντας στη ΣτυμφαλίαΛίγο πριν επιστρέψουμε στη βάση μας, θα επισκεφτούμε τη λίμνη Στυμφαλία. Η ιστορία της Στυμφαλίας, που δανείστηκε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Στύμφαλο (ή Στύμφηλο), τον πρώτο οικιστή της περιοχής, χάνεται στα βάθη των αιώνων και αποτελεί ιερό χώρο στις σελίδες της ελληνικής γης.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η γοητεία της λίμνης οφείλεται στη διττή της υπόσταση: ένα μυστηριώδες παρελθόν που βασίζεται στον μύθο και τη φαντασία κι έναν ζωντανό οργανισμό, έναν σπάνιο υδροβιότοπο που συνεχίζει να δίνει εικόνες ομορφιάς και ζωής, εμπλουτίζοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της.

  Ενώ περιβάλλεται από χωριά, κρατά αυτή την ιδιαίτερη αρχοντική μοναχικότητα που την ξεχωρίζει από το υπόλοιπο τοπίο, με μια παρουσία πλούσια σε υλικό ιστορίας, φαντασίας και πραγματικότητας.

  Η Στυμφαλία είναι ζωσμένη από μύθους και θρύλους: στους πυκνούς καλαμιώνες που ακόμα και σήμερα σκεπάζουν τις όχθες της λίμνης, ο μυθικός ήρωας-λυτρωτής Ηρακλής πραγματοποίησε τον πέμπτο άθλο του: με τα τόξα και τα δηλητηριώδη βέλη του εξόντωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες που λυμαίνονταν τον τόπο, αυτά τα παράξενα και φοβερά πουλιά με τις χάλκινες φτερούγες, που κούρνιαζαν μέσα στα έλη και όταν ξεσηκώνονταν σκορπούσαν την καταστροφή.

  Σε κάποιο από τα χωριά που περιβάλλουν τη λίμνη, θα κάνουμε μια στάση για καφέ και θα σας παρουσιάσουμε τις αναγνωστικές μας προτάσεις. Αυτή τη φορά, επιλέξαμε βιβλία για τους μικρούς μας φίλους.

  Διαβάζοντας στη Στυμφαλία

  Πρώτη μας επιλογή, το βιβλίο της συγγραφέως Ελένης Δικαίου «Ο Ηρακλής και οι Άθλοι του» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

  Η ελληνική μυθολογία γραμμένη με μυθιστορηματικό τρόπο για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση με σκληρό εξώφυλλο, σύντομο κείμενο και πολύχρωμη εικονογράφηση το βιβλίο “Ο Ηρακλής και οι άθλοι του”, που απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.

  Επόμενες επιλογές, δύο βιβλία της συγγραφέως Μαρίας Αγγελίδου που ανήκουν στη σειρά Μυθολογικά παραμύθια και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

  «Το λιοντάρι της Νεμέας» και «Οι Στυμφαλίδες όρνιθες».

  Τον καιρό που η Γη ήταν ακόμη καινούρια, τις δουλειές τις πολύ δύσκολες, τις ακατόρθωτες, τις έκαναν οι ήρωες. Κι ανάμεσά τους πρώτος ήρωας ο Ηρακλής – και πρώτος κυνηγός του κόσμου, αφού αυτός σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, την εποχή που τα ζώα δεν ήταν μόνο ζώα, αλλά θεοί, τέρατα, βασιλιάδες, σεισμοί, ομορφιές και φόβοι, θάλασσες και ποτάμια, σκοτάδια και άστρα.

  Τον καιρό που η Γη ήταν ακόμη καινούρια, τις δουλειές τις πολύ δύσκολες, τις ακατόρθωτες, τις έκαναν οι ήρωες. Και πρώτος ανάμεσά τους ο Ηρακλής, που κατάφερε να νικήσει και τα Νερά τα Ακίνητα: τα νερά μιας λίμνης τόσο καλά κρυμμένης, που κανένας δεν την έβλεπε. Τα νερά όπου είχαν βρει κρυψώνα και φωλιά τα Άφαντα Πουλιά της Στυμφαλίας.

  Άλλο ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Γεμάτο ιστορία και  αρώματα κρασιού. Την επόμενη εβδομάδα, ένας νέος προορισμός, περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

   Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.mythicalpeloponnese.gr

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here