Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Δυο φορές το '21 - Αγγελική Μαστρομιχαλάκη & Παντελής Ζούρας

  Δυο φορές το ’21 – Αγγελική Μαστρομιχαλάκη & Παντελής Ζούρας

  -

  Από τις εκδόσεις Εν Πλω, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο  αφιερωμένο στους ήρωες και ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης. «Δυο φορές το ’21» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψαν οι εκπαιδευτικοί και συγγραφείς Αγγελική Μαστρομιχαλάκη και Παντελής Ζούρας. Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου είναι του Σπύρου Ζαχαρόπουλου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη. Μπορεί σε λίγες μέρες να τιμούμε τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι μόνο επετειακό.

  Μας θυμίζει όλα όσα γνωρίζουμε για την Επανάσταση, αλλά και πολλά ακόμα που δεν μάθαμε στις σελίδες των σχολικών βιβλίων. Οι συγγραφείς ξεκινούν με το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που είχε ως αποτέλεσμα την υποδούλωσή μας από τους Τούρκους.

  Αναφέρεται σε σημαντικές προσωπικότητες που βοήθησαν να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα εκείνα τα δύσκολα χρόνια κάτω από τον τουρκικό ζυγό, δημιουργώντας σχολεία, όπως ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ευγένιος Βούλγαρις. Ο ρόλος της εκκλησίας ήταν σημαντικός στον αγώνα για την ελευθερία.

  Οι συγγραφείς αναφέρονται και στους ομότεχνούς τους, που φρόντισαν μέσα από τα κείμενά τους να κατατοπίσουν τους ξένους για τα ελληνικά ζητήματα, αλλά και να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα στην ψυχή των Ελλήνων για απελευθέρωση όπως οι: Αδαμάντιος Κοραής, Ρήγας Βελεστινλής, Διονύσιος Σολωμός.

  Ο Ρήγας και οι σύντροφοί παραδόθηκαν από τις Αυστριακές αρχές στους Τούρκους του Βελιγραδίου. Οι Τούρκοι τους φυλάκισαν στον Πύργο Νεμπόισα κι άρχισαν να τους βασανίζουν. Μετά από πολλά βασανιστήρια τους στραγγάλισαν και τους πέταξαν στον Δούναβη.

  Στο βιβλίο, παρουσία έχουν όχι μόνο οι πολύ γνωστοί ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και όσοι είναι λιγότερο γνωστοί αλλά η συμβολή τους στον αγώνα ήταν εξίσου σημαντική.

  Δεν αναφέρονται μόνο οι άνδρες ήρωες της Επανάστασης, αλλά και οι  γυναίκες. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε κυρίως τη Μαντώ Μαυρογένους και τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Το βιβλίο τιμά και άλλες γυναίκες που με τον αγώνα τους, τον ηρωισμό τους, την περιουσία τους, συνέβαλαν στον αγώνα για την ελευθερία του έθνους μας. Σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση τους λαμβάνουμε για την ηρωίδα από την Κρήτη, τη Μαρία Δασκαλογιάννη, τη Σεβαστή Ξάνθου, σύζυγο του Εμμανουήλ Ξάνθου, την Ελισάβετ Υψηλάντη, μητέρα του Δημήτρη Υψηλάντη κ.ά.

  Αλλά και τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν συμμετοχή στον αγώνα. Όπως οι έφηβοι Μεσολογγίτες που τους ονόμαζαν Γελεκτσήδες, εξαιτίας του γιλέκου που φορούσαν αντί της κάπας, για να κινούνται γρήγορα και να ξεφεύγουν από τους Τούρκους.

  Το βιβλίο είναι σίγουρα άξια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Εκτός από γνώση, παρέχει τροφή για σκέψη και αφορμή για πολλές συζητήσεις. Ένα βιβλίο που δεν υμνεί μόνο τον αγώνα όλων εκείνων που πάλεψαν για τη λευτεριά από τον τουρκικό ζυγό – προβάλλει και τα αρνητικά μας στοιχεία ως λαός. Πολλοί από αυτούς τους ήρωες έφυγαν από τη ζωή ξεχασμένοι, φτωχοί και αβοήθητοι. Άνθρωποι που ευεργετήθηκαν, σκότωσαν τον ευεργέτη τους. Η ακόρεστη δίψα για εξουσία, αρχηγία, οι πισώπλατες μαχαιριές, είναι μερικά από τα μελανά σημεία της επανάστασης και δυστυχώς όμοιες συμπεριφορές παρατηρούμε ακόμη και διακόσια χρόνια μετά.

  Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Ένα βιβλίο για όλη την οικογένεια.

  Περίληψη: Το βιβλίο αυτό είναι ένας μικρός φόρος τιμής σ’ αυτούς τους ήρωες και τις ηρωίδες που αγωνίσθηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα μια ελεύθερη Ελλάδα. Όλες και όλοι δεν είναι μυθικά πρόσωπα, δεν είναι κατασκευασμένοι υπερ-ήρωες. Είναι πρότυπα αυθεντικά. Είναι μια αλήθεια που ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όλοι αυτοί οι ήρωες σήκωσαν το ανάστημά τους, έπιασαν τα όπλα, πήραν πρωτοβουλίες και κυρίως τη ζωή και τη μοίρα τους στα δικά τους χέρια. Έγιναν ήρωες, θρύλοι που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν έναν ολόκληρο κόσμο. Έγιναν ένδοξη ιστορία, γεμάτη αίμα και δάκρυα, ντυμένη με τη γαλανόλευκη σημαία μας.

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΑΚΗ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΟΥΡΑΣ

  Δυο φορές το '21 - Αγγελική Μαστρομιχαλάκη & Παντελής ΖούραςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Δυο φορές το ‘21

  Συγγραφείς: Αγγελική Μαστρομιχαλάκη – Παντελής Ζούρας

  Εικονογράφος: Σπύρος Ζαχαρόπουλος

  Εκδόσεις: Εν Πλω    

  ΙSBN:  978-960-619-073-5

  Ημ. Έκδοσης: 12/2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ