Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Δυο ψάθινα καπέλα - Δημήτρης K. Αλεξόπουλος

  Δυο ψάθινα καπέλα – Δημήτρης K. Αλεξόπουλος

  -

  Δυο ψάθινα καπέλα

  Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπουζάρας

  Συχνά αναρωτιόμαστε, πώς ο λαός μας μπόρεσε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει; Πόση αντοχή είχαν οι προηγούμενες γενιές; Τι ήταν αυτό που τους έδωσε τη δύναμη και πώς κατάφεραν να τιθασεύσουν τα στοιχεία της φύσης;

  Πώς μπόρεσαν να στεριώσουν σε κάθε πέτρα που βρίσκαν στο διάβα του ταξιδιού τους στις θάλασσες του κόσμου; Πώς, κόντρα στους αέρηδες, έχτισαν τόσο γερά θεμέλια στην άμμο και την αρμύρα; Πώς γίναν όλα αυτά με ένα Σταυρό φεύγοντας, μίαν ευχή και ένα ξεροκόμματο στις τσέπες;

  Στο κύμα των ερωτήσεων, ο Δημήτρης Αλεξόπουλος απαντά μέσα από την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με έναν κυματοθραύστη που ονομάζεται “αγάπη”. Αγάπη για τη ζωή, τον άνθρωπο, το δίκιο, το σωστό, την πατρίδα, την οικογένεια, το φιλότιμο, για αυτό που κάνεις. Αγάπη που δεν είναι μόνο λόγια, δόσιμο, συμπόνια, αφοσίωση, ανιδιοτέλεια, αλλά είναι δράση, αγώνας, διεκδίκηση, πόλεμος διαρκής.

  Τα νέα φτάσαν στο νησί μέσα στη νύχτα. Ο Αλέξης κοιμότανε. Ξύπνησε όταν το ρόπτρο χτυπούσε την πόρτα.

  Η κραυγή της μάνας τον έκανε να ανατριχιάσει. Μετά από λίγο, ο πένθιμος ήχος της καμπάνας. Τότε δάκρυσε. Ο πατέρας του, που λίγο γνώρισε, χάθηκε στη θάλασσα. Τέλος.

  Ο συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει ένα συγκλονιστικό ανάγλυφο μιας ολόκληρης ζωής, από την αρχή έως το τέλος. Πραγματεύεται τη ζωή, τις σχέσεις, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μέσα από μια συναρπαστική ιστορία που περνά από γενιά σε γενιά. Περιγράφει ζωές, δημιουργεί με μαεστρία το ψυχογράφημα των ανθρώπων που εμπιστευτήκαν τον εαυτό τους, δε φοβήθηκαν θεριά και δαίμονες, φουρτούνες και κακοτοπιές, ζωή και θάνατο. Κυλήσαν στο ρυάκι της ζωής, γεμίσαν το σώμα τους με πληγές, τις πασπάλισαν με υπερηφάνεια και τις έδεσαν σφιχτά, έκαναν τον πόνο ελπίδα και το κλάμα δύναμη. Σκόρπισαν την αγάπη τους, αλόγιστα, σπάταλα, ξέροντας πως έχουν μεγάλο απόθεμα, άνθρωποι μικροί στη θωριά της ζωής, μα τρανοί, τόσο τρανοί, που τόλμησαν να παλέψουν μαζί της.

  Στο νησί οι τρεις ήχοι είχαν χτυπήσει σχεδόν κάθε οικογένεια. Η θάλασσα διεκδικούσε τον βαρύ της φόρο χωρίς εξαίρεση, χωρίς προειδοποίηση.

  Ένα βιβλίο για την άνοδο, την πτώση, τη λύτρωση. Τραχύ και τρυφερό, χωρίς στοιχεία εντυπωσιασμού, το οποίο καταφέρνει πραγματικά να μείνει «δεμένο» στα χέρια του αναγνώστη, αποπνέοντας ένταση και ηρεμία ταυτόχρονα. Γραφή μεστή, ρεαλιστική, τόσο ως προς τη μορφή όσο και προς το περιεχόμενο. Ο συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει ένα οικείο περιβάλλον, έναν «ζωντανό οργανισμό», ακόμη, κάτι εξαιρετικό, όλοι οι ήρωες να κατέχουν τον τίτλο του πρωταγωνιστή.

  Δυο ψάθινα καπέλα – Δημήτρης K. Αλεξόπουλος

  Όλα τα παραπάνω συντελούν ώστε να αναγνωρίσει ο αναγνώστης δικά του κομμάτια, να ταυτιστεί, να νιώσει αμέσως μέρος της ιστορίας, της οικογένειας, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας κατάφερε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης να αναδύονται ήχοι, ευωδιές και συναισθήματα.

  Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με φιλοσοφική διάθεση, σφύζει από συναισθήματα ζωντανά, που διαπερνούν τον αναγνώστη κρυμμένα πίσω από κάθε λέξη, γραμμή, παράγραφο, διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχή και προσφέρει μαθήματα ζωής.

  Ένα βιβλίο που εύχεσαι να το είχες αγοράσει.

  Περίληψη: Προσοχή! Το διήγημα αυτό, δεν έχει σκοπό να σας ψυχαγωγήσει πρόσκαιρα ώσπου να πάρει το ρόλο συλλέκτη σκόνης σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης σας. Όχι. Σκοπός του είναι να σας ταξιδέψει, με εισιτήριο πρώτης θέσης δίπλα στο παράθυρο!

  Μια ελληνική ναυτική οικογένεια πορεύεται μέσα στα χρόνια και κάθε γενιά αφήνει τα δικά της απόνερα στις θάλασσες.

  Οι άντρες στις γέφυρες των καραβιών με αυλακωμένα τα μέτωπά τους από την αλμύρα και οι γυναίκες να ρίχνουν στη θάλασσα λάδι από τα καντήλια του Άγιου, να ηρεμήσουν οι θάλασσες που ταξιδεύουν οι αγαπημένοι τους.

  Ο Αρίστος είναι το καραβόσκυλο της οικογένειας. Τολμηρός, λεβέντης, σαματατζής, γυναικάς και ερωτύλος. Τα κορίτσια στο σχολείο διψάνε για ένα φιλί του, ενώ οι μανάδες τους τον αποκαλούν μαύρο γάτο. Άντρας κιμπάρης, με τη γη να δείχνει μικρή στην περπατησιά του και καπετάνιος από τους δακτυλοδεικτούμενους. Πέρασε θύελλες πολλές, μα στις μόνες που τσακίστηκε, το τιμόνι το κρατούσε ο Θεός…

  Φανταστείτε τον εαυτό σας, ότι διαβάζετε τους υπότιτλους μιας ταινίας που συμμετέχετε. Στην αρχή σαν αφανής κομπάρσος που απλά παρίσταται.

  Περπατήστε στα μονοπάτια της ζωής αυτών των ανθρώπων με τα δικά τους παπούτσια.
  Νιώστε οικειότητα μαζί τους, και από κομπάρσος, γίνετε λαθρεπιβάτης στους ώμους των πρωταγωνιστών.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Δυο ψάθινα καπέλα

  Συγγραφέας: Αλεξόπουλος Κ. Δημήτρης

  Εκδόσεις: Πηγή

  ISBN: 978-960-626-104-6

  Έτος έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Μαρία Μακροβασίλη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here