Εφιάλτες συμβόλαιο ψυχής 

Προσωπική άποψη: Αναστασία Νεραϊδόνη

Το πρώτο βιβλίο αυτής της τριλογίας ήρθε ακριβώς την κατάλληλη περίοδο, με την ανάλογη διάθεση να το διαβάσω και τελικά να το λατρέψω. Στις πρώτες σελίδες, βέβαια, με ξένισε ο κεντρικός πρωταγωνιστής, σκεπτόμενη «άλλος ένας χαρακτήρας στερεότυπο, γιος πλούσιου μπαμπά που δεν έχει στερηθεί τίποτα κι έχει συνηθίσει να τα έχει όλα μέχρι που έφτασε κοντά στο θάνατο κι αναθεώρησε την αξία ζωή». Όμως ο Ρέιμοντ με κέρδισε σελίδα τη σελίδα στη συνέχεια κι αυτό γιατί η συγγραφέας που τον γέννησε έχει κάνει απίστευτα καλή δουλειά.

Εφιάλτες: συμβόλαιο ψυχήςΗ αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη. Παρακολουθούμε την σφοδρή εξέλιξη των γεγονότων απ’ την οπτική γωνία του 21χρονου Ρέιμοντ και θέλω να τονίσω το σφοδρή, καθώς σε κάθε κεφάλαιο συμβαίνουν πράματα και θάματα με αποτέλεσμα να έχεις φτάσει στο ήμισυ του βιβλίου, χωρίς να το έχεις πάρει χαμπάρι. Όμως το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι οι χαρακτήρες έχουν εξέλιξη. Κι αυτό το υπερθεματίζω, γιατί πολύ συχνά στη λογοτεχνία του φανταστικού συμβαίνει να υπάρχει συναρπαστική πλοκή χωρίς εξέλιξη χαρακτήρων, κάτι το οποίο απεχθάνομαι.

Εδώ λοιπόν στο πρώτο βιβλίο: Συμβόλαιο ψυχής, η συγγραφέας έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει στοιχεία μεταφυσικά (paranormal fantasy) για να ψυχογραφήσει επιτυχημένα, όχι μόνο τον πρωταγωνιστή, αλλά και όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Μεγάλο συν είναι η αποκατάσταση της σχέσης χειριστικού πατέρα και αυτοκαταστροφικού γιου που συμβαίνει σταδιακά μέσα από την επαφή τους με το μεταφυσικό κόσμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι συγγραφείς να μην ξεχνούν ότι παρόλο που γράφουν ΜΥΘιστόρημα, η απόδοση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστική. Και σίγουρα στον πραγματικό κόσμο οι  χρόνιες προβληματικές σχέσεις δεν αποκαθιστώνται με μια αγκαλιά (όπως δυστυχώς γράφουν άλλα μυθιστορήματα) ούτε με την απλή σύμπραξη δυο διαφορετικών χαρακτήρων ενάντια στο κοινό Κακό, που παρεμπιπτόντως στους Εφιάλτες δεν έχει μία μορφή, αλλά μπόλικη ποικιλία για να σε κρατάει σε εγρήγορση.

Εφιάλτες: συμβόλαιο ψυχήςΠράγμα που με κάνει να έρχομαι στο επόμενο συν. Η συγγραφέας έχει κάνει ενδελεχή έρευνα στους Ιρλανδικούς μύθους και θρύλους και τους πλέκει αρκετά ρεαλιστικά γύρω απ’ τους χαρακτήρες. Δυστυχώς, στατιστικά οι περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς δεν ερευνούν αρκετά το αντικείμενο πλοκής τους κι εδώ η Άρτεμις Βελούδου Αποκότου έρχεται να κάνει την διαφορά. Είναι μεγάλης σημασίας ένας συγγραφέας με επίπονη μελέτη, ρεαλιστική αφήγηση, ομαλές εναλλαγές ερωτικών σκηνών κι ανατριχιαστικών εξελίξεων και αναλυτική ψυχολογική σκιαγράφηση να πετυχαίνει το βιβλίο του να μην κατατάσσεται σε μία μόνο κατηγορία.

«Πίστευα στον θρύλο των Θαλασσινών γιατί ήθελα να ξέρω ότι υπήρχε κάτι έξω από το φυσιολογικό στον κόσμο αυτό. Ότι δεν είναι όλα τόσο… πεζά. Αλλά έπαψα να πιστεύω επειδή συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος μας δεν είναι πεζός. Ότι η μαγεία απορρέει από τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Αν το καλοσκεφτείς, η αγάπη είναι το πιο αλλόκοτο πράγμα στη ζωή μας. Μας ξαφνιάζει, μας φοβίζει, μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο με άλλα μάτια και ποτέ δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε»

Διαβάστε το όσοι λατρεύετε το μεταφυσικό και τον τρόμο. Διαβάστε το όσοι αγαπάτε τους βόρειους θρύλους και τον βικτωριανό ρομαντισμό. Διαβάστε το αν θέλετε να εντρυφήσετε στο είδος: ψυχογράφημα και το πώς διαμορφώνονται επιφανειακά οι οικογενειακές σχέσεις σε μια καταναλωτική κοινωνία. Διαβάστε το ως δοκίμιο πάνω στο πως παρουσιάζεται ο έρωτας τη σήμερον ημέρα: ούτε με σαχλές παλαιομοδίτικες φιοριτούρες αλλά ούτε και χυδαία πεζός. Καθώς όπως λέει και η Κλαίρ, η γιαγιά του Ρέιμοντ:Εφιάλτες: συμβόλαιο ψυχής

Περίληψη:  Εφιάλτες συμβόλαιο ψυχής  Ο Ρέιμοντ ήταν επικίνδυνος. Τουλάχιστον ως τέτοιο τον αντιμετώπιζαν όλοι γύρω του. Ο ίδιος θεωρούσε τέλεια τη ζωή του έτσι όπως ζούσε στ’ άκρα χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Όταν όμως έφτασε στο κατώφλι του θανάτου μια μοιραία νύχτα, ανέλαβε η οικογένεια του τα ηνία. Έπειτα απ’ τον αγώνα της απεξάρτησης βρέθηκε εξορισμένος σ’ ένα ζοφερό χωριό, υπό την κηδεμονία των παππούδων του.

Εφιάλτες: συμβόλαιο ψυχήςΕγκλωβισμένος στο Ντάνγουϊτς, ξεκινάει πάλι απ’ την αρχή. Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του, οδηγείται σταδιακά στο ν’ αλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό. Η Ονόρα, ένα μυστήριο κορίτσι, εισβάλλει στη ζωή του και το μυαλό του. Για κάποιο λόγο νιώθει να την μισεί, αλλά σύντομα του γίνεται εμμονή καθώς προσπαθεί να σηκώσει το πέπλο της μυστικοπάθειάς της και να ανακαλύψει την αλήθεια για την ζωή της. Ανεξήγητα γεγονότα προηγούνται πάντα της παρουσίας της, και ο Ρέιμοντ ήθελε πάση θυσία να ικανοποιήσει την περιέργεια του. Πλησιάζοντας την όμως εμπλέκεται σε έναν συναισθηματικό πόλεμο, που αντιστρέφει τους όρους της γνωριμίας τους και τα κίνητρα της αναζήτησης του.

Στη νέα αυτή διαδρομή, θρύλοι και μύθοι αποδεικνύονται αληθινοί, η ομίχλη δεν είναι πάντα τόσο αθώα και τα φαινόμενα μονίμως απατούν την αντίληψη. Ο Ρέιμοντ έμπλεξε σε μια περιπέτεια η οποία τον ταξίδεψε σ’ έναν κόσμο που ποτέ δεν φανταζόταν ότι υπάρχει και δεν χρειάστηκε να κάνει βήμα παραπέρα από τον δικό μας για να τον αντικρύσει. Έμαθε με τον χειρότερο τρόπο ότι δεν υπάρχουν όρια σ’ αυτά που μπορείς να κάνεις για να σώσεις αυτόν που αγαπάς. Και ανακάλυψε πως ο καθρέφτης της ψυχής μας, είναι εκείνος που μας κάνει να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι.

Εφιάλτες: συμβόλαιο ψυχής

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Εφιάλτες: συμβόλαιο ψυχής

Συγγραφέας: Άρτεμις Βελούδου-Αποκότου

Εκδοτικός ΟίκοςΕκδόσεις iWrite

ISBN: 9786188057036

Έκδοση: Θεσσαλονίκη, Mάρτιος 2013

Σελίδες: 669

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here