Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ευτοπία-Τα χρόνια του Μανιφέστου, Μια ακόμα εκδοχή

  Ευτοπία-Τα χρόνια του Μανιφέστου, Μια ακόμα εκδοχή

  -

  Ευτοπία-Τα χρόνια του Μανιφέστου

  Προσωπική άποψη: Nένα Μπούρα

  Το νέο, πρωτότυπο και «αληθινό» μυθιστόρημα της Άννης Παπαθεοδώρου που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική με τον τίτλο «Ευτοπία-Τα χρόνια του Μανιφέστου» και αποτελεί το πρώτο μέρος της αντίστοιχης τριλογίας, έρχεται να μας παρουσιάσει μια άλλη πτυχή στη λογοτεχνία του φανταστικού, το φανταστικό που ίσως και να προφητεύει την πραγματικότητα του μέλλοντός μας.

  Η συγγραφέας επιλέγει να μας συστήσει μια οικογένεια που γεννήθηκε από τον Μάνο και την Άννα. Ένα ζευγάρι που έζησε και αγαπήθηκε τον καιρό της κρίσης, που βιώνουμε σήμερα, έχοντας ζήσει μερικά χρόνια ευδαιμονίας. Όμως τα πράγματα άλλαξαν για το ζευγάρι και για όλους.

  «…Ήταν η γενιά των μεγάλων αλλαγών. Ήταν επι των ημερών μου που θεσπίστηκαν οι νέοι νόμοι, που άλλαξαν τον κόσμο. Ναι, ξέρω, φαίνεται βαρύγδουπο έτσι όπως το λέω. Καημένη μου! Δεν έχεις ιδέα πόσο πιο βαρύγδουπο είναι. Δεν σε αδικώ. Εγώ που έζησα τις αλλαγές, εγώ που έζησα την προηγουμένη κατάσταση και αυτό είναι ίσως το πιο τραγικό απ’ όλα, εγώ δεν μπόρεσα μέχρι τώρα να το αντιληφθώ. Το δέχτηκα. Πιο σωστά το καλοδέχτηκα. Όλες αυτές τις αλλαγές που ήρθαν τις καλοδέχτηκα. Μου φάνηκαν μάλιστα σωτήριες, μου φάνηκε πως κάνουμε το αυτονόητο. Και το χειρότερο: πίστευα πως είναι για το καλό μας. Για το καλό των παιδιών μας. Δεν καταλάβαινα τότε αυτό που τώρα είναι πια ολοφάνερο. Βοήθησα στην καταστροφή….»

  Η κρίση προ των πυλών με όλα τα συνακόλουθα. Τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο έρχονται μπροστά σε αλλά δεδομένα. Είμαι απλά «κομπάρσοι», «πιόνια» σε ένα σωρό παιχνίδια που άλλοι επιλέγουν γι’ αυτούς. Η ζωή ελέγχεται, ακόμα και ο θάνατος. Παγκοσμιοποιημένη οικονομία και απομονωτισμός. Οι νέοι κάτοικοι αυτού του κόσμου είναι καλοδουλεμένα γρανάζια μιας μηχανής, που δεν φέρνουν καμία αντίρρηση για τίποτα ακολουθώντας τους νόμους ενός μανιφέστου. Αυτό το μανιφέστο που ακολουθούν όλοι. Ή σχεδόν όλοι. Μέσα σε αυτή τη ζωή του 2057 υπάρχουν και άνθρωποι που αντιδρούν και παλεύουν να βγουν από το σκοτάδι της εξαθλίωσης και της ουτοπίας.

  «…Δεν τ’ αμφισβητήσατε ποτέ, ούτε εσύ ούτε η μαμά ούτε κανείς άλλος. Υποθέτω ότι θέλατε να μας προστατεύσετε μ’ αυτόν τον τρόπο. Λάθος: μας καταδικάσατε. Μας καταδικάσατε να ζούμε σ΄ έναν άδικο κόσμο. Σε μια στρεβλή πραγματικότητα .Το μανιφέστο είναι ένα λάθος. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε…»

   Οι ήρωες του βιβλίου ελπίζουν σε μια άλλη Γη της Επαγγελίας που δεν θα λέγεται Χαναάν, αλλά «Ευτοπία». Άραγε θα τα καταφέρουν;

  Περίληψη: Ο Μάνος και η Άννα ξεκινούν τη ζωή τους στην κρίση. Υπερπληθυσμός, μετανάστευση, φτώχεια κι εξαθλίωση, εγκληματικότητα, εθνικισμός και τρομοκρατία είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο δημιουργούν την οικογένειά τους και χτίζουν τη ζωή τους. Δεν αντιδρούν όταν πρέπει. Κανείς δεν αντιδρά. Θα εναντιωθούν ποτέ και με ποιον τρόπο;

  Έτος 2057. Παγκοσμιοποιημένη οικονομία και διακυβέρνηση με κλειστά σύνορα. Απομονωτισμός, τοπικής εμβέλειας διαδίκτυο και μέσα ενημέρωσης. Έλεγχος των γεννήσεων και των θανάτων. Ταξικές κι επαγγελματικές ζώνες ασφυκτικά κλειστές. Όποιος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις που του έχουν ανατεθεί από τους ιθύνοντες ολισθαίνει σε κατώτερη κοινωνική κλίμακα.

  Η κρίση και η μετά κρίση περίοδος, σε μια ακραία εκδοχή της, οδηγούν στον θάνατο των ανθρώπων και του πολιτισμού, ή μήπως στην αφύπνιση και στο ξημέρωμα μιας καλύτερης εποχής; Ένας μυστικός αθέατος κόσμος που αναπτύσσεται θα κατορθώσει να παίξει ρόλο στο παρόν και στο μέλλον;

  Η ιστορία μιας οικογένειας, που βιώνει τη δύσκολη εποχή, αφυπνίζεται, συνειδητοποιεί, αλλάζει, μεταμορφώνεται. Μέσα από τις δυσκολίες και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις θα βρουν οι ήρωες τη δύναμη και τον τρόπο να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους, τις ζωές τους αλλά και τον κόσμο ολόκληρο;

  Στοιχεία βιβλίου:

  ΕυτοπίαΤίτλος: Ευτοπία – Τα χρόνια του μανιφέστου (Βιβλίο πρώτο)

  Συγγραφέας: Άννη Παπαθεοδώρου

  Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική

  ISBN: 978-960-9585-84-2    

  Χρονολογία έκδοσης: 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here