Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 0-5Εγώ κι εσύ μαζί - Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη

  Εγώ κι εσύ μαζί – Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη

  -

  Εγώ κι εσύ μαζί

  Προσωπική άποψη: Δήμητρα Κωλέτη

  «Εγώ κι εσύ μαζί» διαβάζεις τον τίτλο, κι αμέσως τσουπ, ξεπετάγεται από τα βάθη του μυαλού σου, το ομώνυμο τραγούδι και τότε αρχίζεις να το σιγοτραγουδάς… Εγώ κι εσύ μαζί… μέχρι να ανοίξεις το εξώφυλλο που κοσμείται από δυο όμορφες, χαρούμενες μελισσούλες, να βρεθείς στην πρώτη σελίδα του βιβλίου και να πετάξεις νοερά στην ιστορία που η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη φιλοξενεί στις σελίδες του, το τραγούδι σκαλώνει στα χείλη, …εγώ κι εσύ μαζί… και γαληνεύει τον νου με τα πρώτα μηνύματα που θα συναντήσεις στις επόμενες αναγνωστικές στιγμές να κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ! ΦΙΛΙΑ! ΑΓΑΠΗ!

  Η μελωδία μένει στο νου, οι στίχοι αποσύρονται και τα χείλη πλέον κινούνται στο ρυθμό της ιστορίας, με την εικόνα της πρώτης σελίδας να μας συστήνει ένα υπέροχο, μυρωδάτο και χρωματιστό χωριό, ένα χωριό στο οποίο η Άνοιξη τού προσφέρει απλόχερα ανθισμένες εκτάσεις λεβάντας. Το θέαμα είναι μοναδικό! Κάθε Άνοιξη και Καλοκαίρι ένα μοβ πέπλο καλύπτει τα πάντα. Από παντού μικροί και μεγάλοι σπεύδουν να το θαυμάσουν.

  “Αγαπάτε η μια την άλλη;” ρώτησε η γυναίκα.

  “Μην αμφιβάλλεις καθόλου! Είμαστε αχώριστες! Κάνουμε τόσα πράγματα μαζί!”

  “Τότε μπορείτε και να πετάξετε!” είπε με σιγουριά η γυναίκα.

  Το χωριό που φημίζεται για τις λεβάντες, για το μέλι που φτιάχνουν οι μέλισσες από τα μαβιά μυρωδάτα λουλούδια και για τους ευτυχισμένους κατοίκους του, γεμίζει κόσμο προκειμένου να θαυμάσει το θέαμα, να αγοράσει το ξακουστό μέλι και κυρίως για να επισκεφτεί το γνωστό εργαστήρι του γερο-Ζανή.

  Ο γερο-Ζανής φτιάχνει φτερούγες, και δίνει φτερά σε όσους «έπεσαν τα φτερά τους», σε όσους «θέλουν να ανοίξουν τα δικά τους φτερά», σε όσους «έσπασαν τα φτερά τους»…

  Εγώ κι εσύ μαζί

  Μια δύσκολη και μελαγχολική μέρα για τη γυναίκα του γερο-Ζανή, φτάνουν στο εργαστήρι δυο μέλισσες με μισά φτερά που δεν μπορούν να πετάξουν και που ζητούν δυο ζευγάρια φτερούγες για να ‘’δραπετεύσουν’’ από τη φυλακή της κυψέλης τους. Εκείνη με γλυκό και δοτικό τρόπο τους προσφέρει τα θαυμαστά φτερά της ΑΓΑΠΗΣ, του ΣΕΒΑΣΜΟΥ, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, της ΦΙΛΙΑΣ, της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ…!

  “Μα πώς;” απόρησαν οι μέλισσες.

  “Με τα φτερά της αγάπης φυσικά! Θα σας δείξω!” Η γυναίκα έβαλε τη μία μέλισσα δίπλα στη άλλη, “Πιαστείτε και κουνήστε η καθεμιά τα δικά της φτερά… “

  Πριν ακόμα τελειώσει την κουβέντα της, οι μέλισσες ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ “Ωωωω…” “Υπέροχα” “Πώς δεν το σκεφτήκαμε πριν;” ξεφώνιζαν ενθουσιασμένες…

  “Ό,τι δεν μπορούμε να καταφέρουμε αλλιώς, το μπορούμε με την Αγάπη!” είπε η γυναίκα με χαρά.

  Ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο από τη συγγραφέα Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για την δύναμη της συνεργασίας, της φιλίας, της άδολης αγάπης και του σεβασμού. Κοιτάζοντας κάτω από τις λέξεις θα βρείτε την αφορμή για να κάνετε μια κουβεντούλα στην οποία κύριοι πρωταγωνιστές θα είναι τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) και με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ), η σωματική ιδιαιτερότητα αυτών των ατόμων και το τι μπορεί τελικά να τους δώσει φτερά ώστε να κατορθώσουν να κοινωνικοποιηθούν και να βγουν από τη μοναξιά και την απομόνωσή τους.

  Συγχαρητήρια στη συγγραφέα! Συγχαρητήρια και στην εικονογράφο που πλαισίωσε με τις ζωηρές, χαρούμενες και τόσο παραστατικές εικόνες της την όμορφη αυτή ιστορία! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! Διαβάστε το στα παιδιά σας…!

  Περίληψη: Το μελίσσι τρυγάει ενθουσιασμένο κάθε μέρα τη γύρη από τις λεβάντες που ζώνουν το χωριό. Δυο μέλισσες όμως είναι πολύ στενοχωρημένες. Δεν μπορούν να πετάξουν στα ψηλά γιατί τους λείπουνε φτερά. Ένα απόγευμα μπαίνουν στο εργαστήρι του γερο-Ζανή. Μα ποιο θαύμα έγινε εκεί και έφυγαν μετά πετώντας;

  Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Βιβλία που Προάγουν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη»

  Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά υγιή κοινωνική ζωή θεμελιωμένη σε αποτελεσματικές σχέσεις, πρέπει να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο. Την ανάγκη αυτή αναλαμβάνουν να καλύψουν τα εικονογραφημένα βιβλία της σειράς αυτής, που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη. Με την προτεινόμενη για γονείς και εκπαιδευτικούς προσέγγιση, επιχειρούν να μυήσουν τα παιδιά στο να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια του άλλου, αφού μάθουν πρώτα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.

  Εγώ κι εσύ μαζίΣτοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Εγώ κι εσύ μαζί

  Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη

  Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου

  Εκδόσεις: Σαββάλας

  Ηλικία: 4-8 ετών

  Σελ.: 24

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ