Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Οι αλήθειες της ζωής - Ειλικρινής ή αγενής;

  Οι αλήθειες της ζωής – Ειλικρινής ή αγενής;

  -

  Οι αλήθειες της ζωής – Ειλικρινής ή αγενής;

  Γράφει η Τόνια Κυριφίδη 

  Όταν δηλώνουμε ειλικρινείς, μήπως τελικά είμαστε αγενείς;

  Η ειλικρίνεια είναι αρετή, διαθέτει τόλμη. Είναι μία μορφή ηθικής και ακέραιης συμπεριφοράς, εφάμιλλη της αξιοπιστίας και της ευσυνειδησίας. Και δυστυχώς, είναι δυσεύρετη στην εποχή που ζούμε, όπου βασιλεύουν η αδικία, η έλλειψη σεβασμού και η υπονόμευση του συνανθρώπου μας.

  Σε μία κοινωνία που ψεύδεται ασυστόλως, ξεκινώντας από τους πολιτικούς, τους δικαστικούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες. Μια κοινωνία που κοροϊδεύει, λοιδορεί τους πάντες και τα πάντα, που τίποτε δεν είναι αυθεντικό και καθαρό, αφού όλοι γύρω μας είναι υποκριτές, “δήθεν” και όχι οι εαυτοί τους.

  Η ειλικρίνεια όμως δεν είναι έμφυτη, διδάσκεται. Από τα σπίτια μας, το σχολείο, τον περίγυρό μας. Ο ειλικρινής άνθρωπος είναι περήφανος, αληθινός, ντόμπρος μα πάνω απ’ όλα ευγενής και διακριτικός.    

  Ειλικρινής ή αγενής

  Εδώ λοιπόν, σε αυτό ακριβώς το σημείο, υπάρχει μία λεπτή, αόρατη γραμμή που ξεχωρίζει τον ειλικρινή άνθρωπο από τον αγενή. Η ειλικρίνεια, παρόλο που είναι προτέρημα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει πάντα ο φόβος, ο ειλικρινής άνθρωπος να μετατραπεί σε αγενή. Αυτό είναι μεγάλο ρίσκο που μπορεί να οδηγήσει σε μειονέκτημα.

  Κι αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχει κάποιο όριο στο τι λέμε, αλλά και πώς το λέμε. Δεν είναι σωστό να ισχυριζόμαστε πως στα πλαίσια της ειλικρίνειας πρέπει να λέγονται όλα “έξω από τα δόντια”.

  Είμαστε ειλικρινείς με τους γύρω μας, όταν εκείνοι ζητήσουν την γνώμη μας. Τότε δεν πρέπει να τους χαϊδέψουμε τα αυτιά και να πούμε αυτά που θέλουν εκείνοι ν’ ακούσουν. Αυτό σίγουρα δεν είναι ειλικρίνεια κι εμείς – σε καμία περίπτωση – δεν είμαστε τίμιοι απέναντί τους. Το εκφράζουμε όμως με ευγένεια κι ευαισθησία και χωρίς προκατάληψη (ο νοών νοείτω…)

  Δεν μπορούμε να εκφέρουμε την γνώμη μας συνεχώς αφιλτράριστα. Χωρίς πρώτα να μην αναρωτηθούμε σε τι φάση βρίσκεται ο συνομιλητής μας. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει και πόσο πιέζεται τελευταία.

  Απαντάμε ειλικρινά, μόνο αν ρωτηθούμε και όχι αυθαίρετα. Και τότε φυσικά, λέμε την αλήθεια. Ποτέ ψέματα! Αλλά με τρόπο, ως το γνωστό: “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”. Η γιαγιά μου έλεγε: “η γλυκιά η γλώσσα βγάζει το φίδι από την τρύπα”. Όλα λοιπόν θέλουν τον τρόπο τους. Ακόμα και αν διαφωνούμε εντελώς με την άποψη του άλλου, ακόμα και αν έχουμε βγει από τα ρούχα μας με αυτά που ακούμε, τίποτε δεν δικαιολογεί ένα αγενές ξέσπασμα, γεμάτο προσβολές και αναιδείς επικρίσεις. Όλα θέλουν μέτρο, ευαισθησία, διακριτικότητα, ακόμα και αν η απάντηση ή καλύτερα η γνώμη που θα εκφέρουμε θα είναι αντίθετη από αυτή που περιμένει ο άλλος.

  Ειλικρινής ή αγενής

  Βέβαια, κάποιες φορές, είναι προτιμότερο να γινόμαστε λίγο δυσάρεστοι, παρά κόλακες και ψεύτες. Όμως θα πρέπει να επιλέξουμε με μεγάλη προσοχή τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε για να πούμε αυτά που πιστεύουμε.

  Φυσικά δεν είναι όλος ο κόσμος δεκτικός στο να ακούει πράγματα που είναι κόντρα στα δικά του πιστεύω, στα δικά του συμφέροντα. Αλλά και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μία ήρεμη και πολιτισμένη συζήτηση – που θα βασίζεται κυρίως στην ευθύτητα και στην γνησιότητα του χαρακτήρα μας – είναι προτιμότερη από ένα άχαρο και σκληρό ξέσπασμα ειλικρίνειας.

  Εν κατακλείδι, ειδικά τον τελευταίο καιρό, η ειλικρίνεια έχει χάσει την ουσιαστική και καθ’ αυτού έννοιά της κι έχει μεταλλαχτεί σε αγένεια. Στο όνομα λοιπόν των ξεκάθαρων και σταράτων λέξεων, ο καθένας νομίζει πως μπορεί να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να νοιάζεται ποιον θα μειώσει ή ποιον θα προσβάλλει. Η ευθύτητα που έχει σαν σκοπό να καταρρακώσει εγωισμούς και αυτοπεποιθήσεις και να πληγώσει συναισθήματα, δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ειλικρίνεια, αλλά αγένεια!

  Έτσι, όλοι εμείς που πιστεύουμε πως με τέτοιες συμπεριφορές θα λεγόμαστε αληθινοί, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Γιατί ο χαρακτηρισμός που θα μας προσδώσουν οι άλλοι στο τέλος θα είναι – στην καλύτερη περίπτωση – αντιπαθητικοί!

  Οι αλήθειες της ζωής – Ειλικρινής ή αγενής;

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here