Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Είμαστε οι επιλογές μας - Απόστολος Ντόλκος

  Είμαστε οι επιλογές μας – Απόστολος Ντόλκος

  -

  Είμαστε οι επιλογές μας

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Το “Είμαστε οι επιλογές μας” είναι ένα μικρό βιβλίο γραμμένο με τη μορφή θεατρικού έργου, το οποίο όμως μέσα στις 52 σελίδες του καταφέρνει και γεννά πολύ έντονα συναισθήματα και θέτει τεράστιους προβληματισμούς. 

  Τα πρόσωπα του έργου είναι μόνο τέσσερα: ένα παντρεμένο ζευγάρι, η πεθερά (μητέρα του άντρα) και ο γιατρός.

  Άντρας : Δεν σε περιμέναμε μαμά. Πώς κι από εδώ;

  Πεθερά: Ήρθα να σας φέρω λίγη κοτοσουπίτσα που έφτιαξα. Πού είναι η γυναίκα σου;

  Γυναίκα: (έρχεται ξανά στη σκηνή) Εδώ είμαι, μητέρα. Φέρτε μου τη σούπα.

  Πεθερά: Ορίστε χρυσό μου. Το χτεσινό φαγητό σάς άρεσε;

  Γυναίκα: Πως, πως. Μας άρεσε, μας άρεσε.

  Άντρας: Απλώς, μαμά, να ξέρεις ότι η γυναίκα μαγειρεύει κάθε μέρα.

  Μέσα από τους διαλόγους και την απλή παράθεση γεγονότων (πουθενά μέσα στο έργο ο συγγραφέας δεν αναλύει και δεν περιγράφει συναισθήματα – απλά και διεκπεραιωτικά αναφέρει τα γεγονότα) αναγκαστικά έρχεσαι στη θέση των πρωταγωνιστών, προβληματίζεσαι με όσα τους απασχολούν. Σφίχτηκε η ψυχή μου με την απόφαση που κλήθηκε να πάρει η γυναίκα από το ζευγάρι, στεναχωρήθηκα πολύ με το δίλημμα του άντρα.

  Είμαστε οι επιλογές μας – Απόστολος Ντόλκος

  Γενικά, και επειδή είναι η πρώτη φορά που διαβάζω θεατρικό έργο (εξ ολοκλήρου βασισμένο σε διαλόγους), μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλύτερο από ό,τι περίμενα και μάλλον το έχω αδικήσει το είδος.

  Γυναίκα: Τέλος πάντων. Έχω πάρει την απόφασή μου.

  Άντρας: (έχει πιει ήδη το πρώτο ποτό. Βάζει το δεύτερο, το οποίο το κατεβάζει μονορούφι). Οκ λοιπόν. Έχεις τεστ εγκυμοσύνης;

  Γυναίκα: Έχω. Να το κάνουμε τώρα;

  Άντρας: Στη βράση κολλάει το σίδερο.

  Γυναίκα: Ο γιατρός είπε ότι η ιδανική ημερομηνία για να κάνουμε τεστ θα είναι σε τρεις μέρες.

  Άντρας: Τώρα δε θα δείξει κάτι;

  Ειδικά σε όσους αρέσουν τα θεατρικά, το συστήνω, θα σας προβληματίσει. Στους υπόλοιπους που (όπως εγώ) προτιμούν τα πεζογραφήματα, θα συνέστηνα να δώσετε μια ευκαιρία στο είδος, ξεκινώντας από αυτό το μικρό βιβλίο, που όμως θα σας προβληματίσει σίγουρα.

  Περίληψη: Σας έχει τύχει ποτέ να βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα τρομερό δίλημμα, κυριολεκτικά ζωής και θανάτου; Σας έχει τύχει να έχετε πάρει την απόφαση που θεωρούσατε σωστή και τελικά να αποδείχτηκε λάθος; Σας έχει τύχει να ακούσετε τον περίγυρό σας και να πράξετε αντίθετα από τη θέλησή σας και τελικά να αποδειχτεί ότι δεν ενεργήσατε σωστά;

  Τέτοια θέματα αντιμετωπίζουν και οι ήρωες του έργου, τα οποία είναι ικανά να τσακίσουν τον καθένα από εμάς, όπως γίνεται στο τέλος και με τους πρωταγωνιστές. Αφορμή στέκεται ένα διαχρονικό θέμα για το οποίο υπήρχαν, υπάρχουν και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα υπάρχουν και στο μέλλον φανατικοί υποστηρικτές αλλά και πολέμιοι. Αλλά επειδή ενός κακού μύρια έπονται, το δίλημμα αυτό οδηγεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων για δυνατούς λύτες.

  Κανένας χαρακτήρας δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, ούτε και εγώ, για το τι θεωρείται σωστό και τι θεωρείται λάθος σχετικά με τις πράξεις όλων των ηρώων. Πρόκειται για εντελώς υποκειμενικές απόψεις ή έστω απόψεις που εξετάζονται αναγκαστικά μέσα από την υποκειμενική ματιά κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Δεν υπάρχει μια προφανής και αδιαμφισβήτητη αλήθεια, όπως ακριβώς ισχύει και στην πραγματική ζωή. Ούτε είναι εύκολο να ορίσουμε αν αυτό που διαλέξαμε τελικά είναι λάθος ή αν είναι σωστό. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η πορεία μας σε αυτήν τη ζωή εξαρτάται από τις επιλογές μας, γιατί, όπως υποδεικνύει και ο ίδιος ο τίτλος, σε τελική ανάλυση «είμαστε οι επιλογές μας».

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Είμαστε οι επιλογές μας

  Συγγραφέας: Απόστολος Ντόλκος

  Εκδοτικός: Βακχικόν

  Έκδοση: Απρίλιος 2019

  Σελίδες: 54

  ISBN: 978-960-638-027-3

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here