Εκδόσεις Ανώνυμο

Η αρχή

Το 2014, μια ομάδα βιβλιόφιλων -όλοι με κάποια άλλη απασχόληση επιβίωσης, που ακόμα την έχουμε- συναντηθήκαμε κάποια στιγμή με φάρο το βιβλίο, και εμπνευσμένοι από τη μεγάλη μας αγάπη για το αντικείμενο και τη λογοτεχνία ιδιαίτερα, αποφασίσαμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα, να υπηρετήσουμε το βιβλίο με τον δικό μας τρόπο. Έτσι ιδρύθηκε ο εκδοτικός οίκος “Ανώνυμο“, με αγάπη και μεράκι.

Οι απόψεις μας

Σαν εκδόσεις Ανώνυμο μένουμε σταθεροί στην άποψή μας για την εκβιομηχάνιση των λογοτεχνικών εκδόσεων και τις βιαστικές δουλειές για χάρη της έκδοσης. Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα ακολουθήσουμε τον ρυθμό εκδόσεων που ακολουθείται σήμερα. Θεωρούμε ότι όλος αυτός ο εκδοτικός οργασμός των τελευταίων χρόνων έχουν κουράσει την αγορά και το αναγνωστικό κοινό. Οι αναγνώστες δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν όσα θα ήθελαν από τις νέες κυκλοφορίες, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στις βιβλιοθήκες ή να παραμένουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων αδιάβαστα για αρκετό καιρό. Εμείς δίνουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να γίνει μια σωστή δουλειά, όσο το δυνατόν πιο άρτια πριν εκδοθεί, και επιπλέον χρόνο στο κάθε βιβλίο για να κάνει τον κύκλο του πριν το επόμενο.

Να τονίσουμε επίσης ότι με τον τρόπο μας προσπαθούμε να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και ως εκ τούτου δεν κάνουμε φθηνές εκτυπώσεις σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, με επακόλουθο να περιορίζεται στο ελάχιστο το τελικό κέρδος, που για μας δεν είναι αυτοσκοπός.

Δυσκολίες                                               

Ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων εκδόσεων που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπάρχει κάποια δυσκολία στο να μπούμε στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων. Τα περισσότερα μάλιστα απαιτούν ενδιάμεσα διανομέα, για δικούς τους λόγους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό τους στερεί κέρδος που θα επωφελούνταν τα ίδια. Στην Κύπρο, δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιο πρόβλημα, αφού ήδη συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες αλυσίδες βιβλιοπωλείων. Στην Ελλάδα κυκλοφορούμε βασικά με προσωπικές αποστολές στους αναγνώστες μετά από παραγγελία, είτε απευθείας από εμάς, είτε από συνεργάτη μας στην Αθήνα. Δεχόμαστε παραγγελίες είτε προσωπικά, είτε μέσω του ηλεκτρονικού μας βιβλιοπωλείου στη σελίδα μας.

Ωστόσο, παρόλο που οι αναγνώστες εξυπηρετούνται, υπάρχουν τόσο συγγραφείς όσο και αναγνώστες που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το συγκεκριμένο θέμα. Ναι, η θέση του βιβλίου είναι στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά ακόμα κι εκεί παραμένει αθέατο όταν είναι κρυμμένο κάτω από στοίβες άλλων, ή στα χαμηλά ράφια, ή ακόμα όταν δεν προωθείται από τους υπαλλήλους ακολουθώντας εντολές.

Αρκετοί αναγνώστες ψάχνουν στα ράφια για να πετύχουν βιβλία που τους ενδιαφέρουν, αλλά ακόμα πιο πολλοί μπαίνουν σε βιβλιοπωλείο με συγκεκριμένες απαιτήσεις και παραγγελίες, είτε προσωπικά, είτε ηλεκτρονικά. Οπότε ελάχιστα επηρεάζεται η προώθηση των βιβλίων μας από αυτή την άποψη.

Μπλέκοντας σ’ όλο αυτό το σύστημα ανακαλύψαμε δυστυχώς, ότι εκείνη η ρομαντική άποψη που είχαμε για τη βιβλιοπαραγωγή και βιβλιοπροσφορά εξαρτάται περισσότερο από τις διασυνδέσεις του εκδοτικού και του συγγραφέα, και ακόμα περισσότερο από τα ψηλά ποσοστά κέρδους που παίρνουν οι μεταπωλητές, και όχι τόσο απόλυτα από την ποιότητα του βιβλίου που προσφέρεται. Δεν παύουμε ωστόσο, να το παλεύουμε προς ικανοποίηση όλων.

Μελλοντικά σχέδια

Ήδη έχουμε εγκρίνει μυθιστορήματα για τα οποία έχουμε προγραμματίσει έκδοση μέσα στο 2018 και πριν το τέλος του 2017 θα κυκλοφορήσει το ανθολόγιο των βραβευθέντων έργων από τον λογοτεχνικό διαγωνισμό που είχαμε προκηρύξει.

Συνέντευξη

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου; Κάνατε όνειρα για την πορεία σας; Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

Εκδ. Ανώνυμο: Ήτανε απλά η κατάληξη μακρόχρονης σκέψης, αλλά και απογοήτευσής μας γύρω από τον εκδοτικό οργασμό που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά βιβλία να καταλήγουν να δίνονται σαν ένθετα σε εφημερίδες και περιοδικά ή να σκονίζονται στις αποθήκες και τα ράφια των βιβλιοπωλείων, λόγω ποσότητας και όχι μόνο. Φυσικά δεν είναι γενικό το κακό, δεν τα ισοπεδώνουμε όλα, καθώς υπάρχουν σίγουρα και αξιόλογες εκδόσεις. Είναι όμως απογοητευτικό να βλέπεις στην κυκλοφορία πρόχειρη δουλειά, απλά και μόνο επειδή κάποιοι πληρώνουν για να δουν να φιγουράρει δίπλα στο όνομά τους η λεζάντα «συγγραφέας» και επειδή κάποιοι άλλοι το εκμεταλλεύονται εμπορικά και τους δέχονται. Έτσι, σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι είναι σωστό, μετρημένες και μελετημένες εκδόσεις με πρώτη έγνοια τον σεβασμό προς τον δημιουργό. Σεβασμός για μας είναι ακόμα και η απόρριψη όταν θεωρήσουμε πως μια έκδοση θα μπορούσε να προσβάλει τόσο την αξιοπρέπεια του δημιουργού, όσο και του αναγνώστη, αλλά και τη δική μας σαν εκδότες.

Αποφασίσαμε ότι δεν θα χρεώνουμε τα ποσά που χρεώνουν άλλοι εκδοτικοί, αλλά ούτε και καθόλου -για να προσελκύσουμε τάχα συγγραφείς. Θεωρούμε ότι με το να καταβάλει ένα ελάχιστο ποσό ο συγγραφέας, έχει και το κίνητρο να κάνει μαζί μας την ελάχιστη προσπάθεια για την προώθηση της δουλειάς του και να μην επαναπαύεται. Από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζουμε εμπορικά το θέμα, πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε ότι η έκδοση και προώθηση ενός βιβλίου πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας. Επιτυχία δεν έρχεται όταν ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε παρουσιάσεις ή διαφημίσεις της ίδιας του της δουλειάς -μας έτυχε κι αυτό. Επενδύουμε στις όμορφες, φιλικές σχέσεις μεταξύ συνεργατών και δημιουργών και σκοπεύουμε πάντα στην αναγνώριση.

Παρόλο που είμαστε νέος εκδοτικός δεν διστάζουμε να απορρίψουμε δουλειές που μας αποστέλλονται αν τις κρίνουμε μη εκδόσιμες, πάντα σύμφωνα με τη δική μας άποψη. Ένας δημιουργός σωστό είναι να επιδέχεται συμβουλές και απόψεις, κανείς δεν είναι τέλειος. Έχουμε απογοητευθεί από τη στάση κάποιων, με το ύφος τους και την αντιμετώπιση της κριτικής. Φυσικά όλο και κάποιος άλλος εκδοτικός καραδοκεί και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του και την πρώτη εντύπωση που θα αφήσει στο αναγνωστικό κοινό. Η υπεροψία και ο ναρκισσισμός δεν χωρούν στη δουλειά μας και θεωρούμε τον σεβασμό προς τα άτομα, την εκτίμηση προς τη δουλειά του καθενός και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία πολύ σημαντικά για ένα ευπρεπές και επιτυχές αποτέλεσμα.

Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις; Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

Εκδ. Ανώνυμο: Μια σωστή εκδοτική ομάδα σίγουρα πρέπει να διαβάζει, να μελετά και να παρακολουθεί το  τι συμβαίνει γύρω, όσον αφορά τις εκδόσεις και τους συγγραφείς. Απαραίτητη λοιπόν, η φιλαναγνωσία και η διατήρηση των απαιτήσεων που έχουμε θέσει σαν αρχές μας.

Το τι θεωρείται επιτυχία είναι σχετικό. Για άλλους μπορεί να είναι οι πολλές πωλήσεις και τα πολλά κέρδη που αφήνει ένα βιβλίο στον εκδοτικό και στον συγγραφέα, για άλλους μπορεί να είναι οι εκδόσεις ποιοτικών βιβλίων σωστά επιμελημένων, για άλλους οι όμορφες αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ εκδοτικού, συγγραφέα και αναγνώστη. Ιδανικό θα ήταν όλα αυτά μαζί.

Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

Εκδ. Ανώνυμο: Δεν έχουμε περιορισμό, αρκεί να είναι βιβλίο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως εκδοτικού. Προσωπικά θα με βρείτε να ψάχνω και στα πιο χαμηλά ράφια των βιβλιοπωλείων με εκδόσεις γνωστών, αλλά κυρίως άγνωστων εκδοτικών και συγγραφέων. Εκεί, πιστέψτε με, βρίσκω πραγματικά διαμάντια.

Ευχής έργο θα ήταν ο υγιής ανταγωνισμός. Αυτό θα ευνοούσε την ποιοτική προσφορά βιβλίων προς τον αναγνώστη. Όμως πόσο υγιής μπορεί να είναι σήμερα, που ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο όπου οι εκδοτικοί είναι υπεράριθμοι, εκτός από ελάχιστους, οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν προσπαθούν να κερδίσουν συγγραφείς και αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο;

Πόσο υγιές μπορεί να είναι όταν εντοπίζεις σοβαρά λάθη σε συγγραφική δουλειά, προτείνεις διορθώσεις στην πρώτη γραφή και τελικά η δουλειά αυτή καταλήγει να εκδοθεί χωρίς καμία διόρθωση ή επιμέλεια από άλλον εκδοτικό, ο οποίος για λόγους συμφερόντων δεν επισημαίνει τις απαραίτητες διορθώσεις; Δεν ενδιαφέρει όλους τους εκδότες η εντύπωση που θα κάνει η δουλειά ενός συγγραφέα στο αναγνωστικό κοινό, αφού τα κριτήρια τους είναι άλλα.

Υπάρχουν δυστυχώς ακόμα και συγγραφείς που πολλές φορές προτιμούν να μετρούν μεγαλύτερο αριθμό ό,τι να ‘ναι εκδόσεων στο βιογραφικό τους, αντί λιγότερων και πιο ποιοτικών. Υπάρχουν και οι εκδοτικοί που πιέζουν τους συνεργάτες- συγγραφείς τους να παραδίδουν δουλειά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και να παραφουσκώνουν τις ιστορίες τους για να ελκύουν αγοραστές με τον όγκο, λες και πρόκειται για αγώνα δρόμου. Δεν είναι καθόλου εύκολο έτσι να διατηρηθεί ένα αξιόλογο επίπεδο, αφού δεν υπάρχουν κοινά κριτήρια λειτουργίας που θα ευνοούσαν τον υγιή ανταγωνισμό.

Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις; Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

Εκδ. Ανώνυμο: Με τους μέχρι τώρα συνεργάτες μας είχαμε και έχουμε μια άψογη σχέση που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Με τους καταξιωμένους συγγραφείς -με όσους έχουμε γνωρίσει προσωπικά- διατηρούμε μια πολύ καλή σχέση και σεβασμό στη δουλειά τους. Σεβόμαστε επιπλέον την όποια εκδοτική τους στέγη, αφού στοχεύουμε στη σχέση μας και όχι στο να τους φέρουμε κοντά μας. Είμαστε πάνω απ’ όλα άνθρωποι και φυσικά «κολλάμε» με κάποιους περισσότερο ή λιγότερο, όπως με όλους τους ανθρώπους. Και σίγουρα δεν θεοποιούμε δημιουργούς.            

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς έχουν την εύνοιά μας με την έννοια ότι δεν τους απορρίπτουμε επειδή είναι νέοι και άγνωστοι, αλλά όταν κρίνουμε πως η δουλειά τους αξίζει να δημοσιοποιηθεί και κυρίως είναι άνθρωποι που δέχονται συμβουλές χωρίς υπεροπτικό ύφος, τους δεχόμαστε και προχωράμε. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια για να κρατήσουμε κανέναν. Εκεί έξω είναι ζούγκλα και η επιτυχία εξαρτάται, εκτός από τη γραφή του καθενός και από τις διασυνδέσεις του συγγραφέα, αλλά και του εκδοτικού που θα δώσουν τα πρώτα δεκανίκια.   

Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

Εκδ. Ανώνυμο: Ευχή μας να διαβάζει ο κόσμος χωρίς παρωπίδες γιατί κάθε ανάγνωσμα πάντα έχει κάτι να προσφέρει. Να μην μένουν προσκολλημένοι τυφλά μόνο σε ορισμένους συγγραφείς, αλλά να δίνουν και την ευκαιρία σε νέους να εκτιμηθούν, αφού δείξουν τι έχουν να προσφέρουν. Να πάψουν μερικοί να είναι τόσο ανταγωνιστικοί και να μην υποστηρίζουν με αγένεια και ειρωνεία πολλές φορές, την ενάντια άποψή τους για κάποιο βιβλίο ή τον ίδιο τον δημιουργό. Ο βιβλιόκοσμος δεν είναι πεδίο μάχης και είναι τραγικό να γίνονται έντονες συζητήσεις και να εξακοντίζονται προσβολές σε βιβλιοφιλικές ομάδες, είτε εναντίον άλλων αναγνωστών, είτε εναντίον συγγραφέων. Ο κάθε συγγραφέας που καταθέτει την ψυχή του την εμπιστεύεται πρώτα στον εκδοτικό και κατ’ επέκταση στον αναγνώστη. Κάποιους θα αγγίξει και κάποιους όχι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ας το σεβαστούμε. Τα βιβλία απαιτούν σεβασμό και ως προς την αντιμετώπιση του περιεχομένου και ως προς τη χρήση.

Κλείνουμε με ένα μεγάλο Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε να ακουστούμε και να εκφράσουμε τις απόψεις μας περί του θέματος και με την ευχή να έχετε κάθε επιτυχία σ’ αυτό που κάνετε με τόσο μεράκι.

Απάντηση