Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More

  Εκδόσεις Αρμός

  -

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών θα γνωρίσουμε τις Εκδόσεις Αρμός. Σας προτείνουμε να διαβάσετε τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπουζάρας

  Συνέντευξη

  Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου;

  Εκδ.Αρμ.: Στον έρωτα και τη ζωή δεν χωρούν σχεδιασμοί γραφείου. Προχωράς απλά και τα ζεις. Έτσι λοιπόν, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η ανάγκη του διαλόγου μιας παρέας φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν αυτή που γέννησε ένα περιοδικό με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ψωμί και Κρασί». Αυτό το περιοδικό ήταν η πρώτη εκδοτική εμπειρία, από τη σύνταξη της ύλης μέχρι τη βιβλιοδεσία του. Αμέσως μετά, ένα ακόμα περιοδικό, αυτήν τη φορά πανελλήνιας εμβέλειας, με τον ιδιαίτερο τίτλο «Σημάδια». Δεν άργησε πολύ η ανάληψη ευθύνης ενός βιβλιοπωλείου-εκδοτικού οίκου. Μετά απ’ όλα αυτά, στις αρχές του 1989 ιδρύεται ο Αρμός.

  Ως έδρα του τυπικά έχει τότε, με την ευγενική παραχώρηση του φίλου σκηνοθέτη Κώστα Μπλάθρα, ένα διαμέρισμα στην οδό Σεβαστουπόλεως 146. Μόλις στις αρχές του 1995 αποκτά δικό του χώρο στον αριθμό 7 της οδού Μαυροκορδάτου, ένα μικρό κατάστημα, που ωστόσο φάνταζε μεγάλο για τις ανάγκες μας. Αυτός είναι ο χώρος ενηλικίωσης του Αρμού. Έτσι το 2004 γίνεται ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και το 2006 μεταφέρεται το κατάστημα της Αθήνας στον αριθμό 11 της οδού Μαυροκορδάτου. Αν και μέσα σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα εκδόθηκαν ίσως περισσότεροι από 1500 νέοι τίτλοι βιβλίων κι ο Αρμός προχώρησε και μεγάλωσε, ωστόσο η δίψα για διάλογο της νεανικής εκείνης φοιτητικής παρέας είναι το στίγμα που τον χαρακτηρίζει.

  Κάνατε όνειρα για την πορεία σας; Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

  Εκδ.Αρμ.: Συνήθως δεν υπήρχε ούτε ο χρόνος ούτε οι κατάλληλες συνθήκες για όνειρα. Όταν είναι απαραίτητο να τρέχεις από τη στοιχειοθεσία, στο μοντάζ, το τυπογραφείο και το βιβλιοδετείο, δεν προλαβαίνεις να κάνεις όνειρα. Ούτε καν το σκέφτεσαι. Το μόνο που σε νοιάζει είναι να πιάσεις το επόμενο βιβλίο στα χέρια σου, να είναι καλοτυπωμένο και καλοβιβλιοδετημένο. Και τότε είναι που απολαμβάνεις τη στιγμή. Το βλέπεις και το ξαναβλέπεις, το ξεφυλλίζεις και το ξαναξεφυλλίζεις, βλέπεις την αισθητική εικόνα της κάθε σελίδας του, την καθεμία εικόνα του, βλέπεις τη ράχη του, τ’ αυτιά του, το κοιτάς από δεξιά, το κοιτάς πάνω κάτω κι αν είναι όλα εντάξει τότε ηρεμείς, προσωρινά μόνο, μέχρι το επόμενο. Αυτή είναι μια διαδικασία κατά την οποία το «λάθος» μπορεί να γίνει σ’ όλα της τα στάδια. Έχει τις καλές της και τις κακές της στιγμές. Κι όταν οι καλές στιγμές είναι πιο πολλές και προχωράς, αυτό σ’ ευχαριστεί. Χαίρεσαι.

  Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις; Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

  Εκδ.Αρμ.: Μα όταν προσπαθείς να αναδείξεις την αξία και τη σημασία του κάθε βιβλίου κι αυτό να το κάνεις γνωστό σ’ όλο και περισσότερους ανθρώπους, αυτό ακριβώς προωθεί τη φιλαναγνωσία. Αυτό ακριβώς δημιουργεί τους καλούς αναγνώστες.

  Εάν ως επιτυχία εννοούμε την εμπορική-οικονομική επιτυχία, αυτό μάλλον είναι εύκολο, αρκεί να διακρίνει κάποιος τι είδους βιβλία θα ήθελαν να διαβάσουν οι πιο πολλοί και να εκδίδει τέτοιου είδους βιβλία, έχοντας τους αναγνώστες του καθηλωμένους πνευματικά. Εάν ως επιτυχία εννοούμε την ανάδειξη σημαντικών βιβλίων, τα οποία να μας βοηθάνε να προχωρήσουμε ως άνθρωποι κι ως κοινωνία ή να ανοίγουν προς συζήτηση ζωτικής σημασίας θέματα, αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

  Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

  Εκδ.Αρμ.: Πολλά βιβλία από πολλούς και διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, θα μπορούσα να πω άνετα από όλους πριν σαράντα χρόνια, ωστόσο σήμερα έχουμε μια πληθώρα εκδοτικών οίκων και δεν προλαβαίνω να παρακολουθήσω την όλη εκδοτική δραστηριότητα.

  Είναι ευχής έργο ο υγιής ανταγωνισμός, μας βοηθάει όλους μας να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι προϋπόθεση βεβαίως να θέλουμε να βελτιωθούμε.

  Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις; Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

  Εκδ.Αρμ.: Για πολλές καλές συνεργασίες μπορώ να μιλήσω, αφού πολλοί είναι οι συγγραφείς που χρόνια τώρα εκδίδονται αποκλειστικά στις Εκδόσεις Αρμός. Γνωρίζουμε κι εμείς κι αυτοί ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Ωστόσο θα διαλέξω ένα γεγονός κατ’ εξακολούθηση. Ξέρετε πως οι συγγραφείς έχουν μια πολύ φυσιολογική αγωνία για τα βιβλία τους και ιδιαιτέρως για το εξώφυλλο. Ένας συγγραφέας όμως, που έχουμε εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία του, υπήρξαν πολλές φορές που είδε εξώφυλλα βιβλίων του για πρώτη φορά όταν πρωτόπιανε στα χέρια του τα βιβλία φρεσκοτυπωμένα. Όταν κάποτε ταξιδεύαμε για μια εκδήλωση προς τη Λάρισα, τον ρώτησα πώς και δεν επιδίωξε ποτέ να βλέπει τα εξώφυλλα πριν τυπωθούν. Δεν είναι δική μου δουλειά, μου απάντησε ήρεμα. Αυτός είναι ο μοναδικός π. Φιλόθεος Φάρος.

  Για τους καταξιωμένους αναφερθήκαμε ήδη, θα σας πω όμως μια ιστορία για πρωτοεμφανιζόμενο. Κάποτε είχε φθάσει στα χέρια μου ένα χειρόγραφο ενός μαθητή γυμνασίου μόλις δεκατεσσάρων ετών. Η απάντησή μου ήταν πως το παιδί είναι πολύ μεγάλο ταλέντο και θα εκδώσουμε το μυθιστόρημά του αυτό, όμως το παιδί θα πρέπει να διαβάσει κλασική λογοτεχνία μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του και να μη χάνει χρόνο με το γράψιμο. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε τότε όπως συμφωνήσαμε, ωστόσο σ’ έναν περίπου χρόνο έφτασε στα χέρια μου ένα νέο βιβλίο του ιδίου. Τότε είπα πως δεν συνεργώ σ’ αυτό το έγκλημα, ακριβώς επειδή το παιδί είναι τεράστιο ταλέντο. Αυτός ο νεαρός, μεγάλος πλέον κι εξαιρετικός φιλόλογος, εξέδωσε ένα νέο βιβλίο με μεγάλη κυκλοφορία για πολύ χρόνο. Ακόμη πιστεύω πως θα γινόταν ακόμα καλύτερος αν ως μαθητής δεν έγραφε αλλά διάβαζε τους κλασικούς.

  Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

  Εκδ.Αρμ.: Μία ευχή για όλους μας: να γινόμαστε όλοι μας διαρκώς καλύτεροι, τόσο οι αναγνώστες όσο και οι εκδότες.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ