Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019
More
  Αρχική Εκδοτικοί Οίκοι Εκδόσεις Εκάτη

  Εκδόσεις Εκάτη

  -

  Εκδόσεις Εκάτη

  Στα πλαίσια των βιβλιοεξερευνήσεών μας, προτείνουμε να διαβάσετε κάτι από τις Εκδόσεις Εκάτη. Με χαρά σήμερα μαζί μας

  Συνέντευξη

  Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου;

  Εκδ. Εκάτη: Η Εκάτη είναι ένας πρωτοποριακός εκδοτικός οίκος που ιδρύθηκε με σκοπό να εκδίδει βιβλία που άλλοι – αν και καταξιωμένοι στον χώρο εκδοτικοί οίκοι – δεν τόλμησαν και με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, ούτε και θα τολμήσουν ποτέ, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό βασικές και αναντικατάστατες πηγές γνώσης που θα το οδηγήσουν σε νέους ορίζοντες, διευρυμένες οδούς αλλά και στενά μονοπάτια. Η γνώση κατακτάται…

  Κάνατε όνειρα για την πορεία σας;  

  Εκδ. Εκάτη: Όχι, μόνο πράξεις!

  Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

  Εκδ. Εκάτη: Ανάμεικτα, καθώς έχουμε εισπράξει την αγάπη του κόσμου για τη δουλειά και τα βιβλία μας αλλά και την ολοένα αυξανόμενη απαξίωση του βιβλίου ως πολιτιστικό μέσο.

  Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις;

  Εκδ. Εκάτη: Θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα του κάθε εκδοτικού οίκου, αλλά υπάρχουν και πολλοί καιροσκόποι στον χώρο μας που τελικά πισωγυρίζουν την κατάσταση και απομακρύνουν τον κόσμο από το βιβλίο…

  Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

  Εκδ. Εκάτη: Η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει, το μεράκι και ο σεβασμός προς τον αναγνώστη.

  Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας;

  Εκδ. Εκάτη: Πολλά και διάφορα, από κλασσική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη (Εστία, Ζαχαρόπουλος κ.α.), αστυνομικό και περιπέτεια (Άγρα, Λυχνάρι, Βίπερ, Bell κ.α.) φαντασίας (Αίολος, Ωρόρα, Αιγόκερως) εννοείται ποιητικά (ιδιαιτέρως τραμάκια, αλλά και κάθε ποιητική προσπάθεια που με συγκινεί, είτε από καταξιωμένους εκδοτικούς είτε από -λόγω θέματος- αυτοεκδόσεις), μαγειρικές (!), αλλά και πολλά και διάφορα άλλα βιβλία όλων των εκδόσεων, αποχρώσεων και θεμάτων!

  Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

  Εκδ. Εκάτη: Ο υγιής ανταγωνισμός είναι ένα ιδεατό ζητούμενο που ουδέποτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει σε οποιοδήποτε εμπορικό σύστημα, άρα και η καλή εκδοτική λειτουργία δεν βασίζεται σε αυτόν αλλά στις εκάστοτε κινήσεις και αποφάσεις του εκδότη!

  Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις;

  Εκδ. Εκάτη: Εδώ θα πρέπει να κάνω διακρίσεις ανάμεσα σε πάμπολλους καλούς συνεργάτες, αλλά θα αναφέρω ενδεικτικά τον φιλόλογο-καθηγητή Παναγιώτη Καρματζό, μεταφραστή και επιμελητή του μνημειώδους έργου του Frazer «Ο Χρυσός Κλώνος» καθώς και ερευνητή και συγγραφέα πολλών βιβλίων αναφορικά με την ελληνική λογοτεχνία (Καβάφης, Καρυωτάκης, Κάλβος, Σολωμός κλπ.), τον καθηγητή Λευτέρη Δρακόπουλο για την πάντοτε πολύτιμη βοήθειά του, τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο για το κουράγιο που μας δίνει, και πάμπολους άλλους που χωρίς τη συμβολή τους δεν θα είμαστε αυτοί που είμαστε σήμερα, ούτε θα είχαμε φτάσει εδώ…

  Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

  Εκδ. Εκάτη: Με τους καταξιωμένους είναι εύκολο να πετύχεις κάτι αλλά πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο έργο μας είναι το βήμα που δίνουμε σε νέους και κατ’ εκτίμηση αξιόλογους πρωτοεμφανιζόμενους λογοτέχνες, γνωρίζοντας το δύσκολο και πολλές φορές ασύμφορο από οικονομικής απόψεως αυτό έργο, πιστεύοντας ότι η ελληνική κληρονομιά του Σεφέρη του Καβάφη του Ελύτη και τόσων άλλων τεράστιων Ελλήνων λογοτεχνών, έχει δυνατότητες που οι περισσότεροι από εμάς ούτε τις φαντάζονται και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά σε νέα, δυσθεώρητα ύψη ξαναζωντανεύοντας το χαμένο στους καιρούς Ελληνικό Πνεύμα.

  Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

  Εκδ. Εκάτη: Τους (και σας) εύχομαι να διαβάζουν, να διαβάζουν, να διαβάζουν, καθότι το διάβασμα μόνο καλό κάνει, και αν κάποτε απογοητεύονται από ένα βιβλίο, να σκέφτονται ότι από κάθε ένα βιβλίο, μπορείς να πάρεις κάτι καλό (άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο) που θα σε πάει ένα βήμα παραπέρα!

  Μπορείτε να βρείτε τις Εκδόσεις Εκάτη εδώ.

  Avatar
  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση