Η Libron Εκδοτική προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας.

Με το πάθος τους για τη λογοτεχνία, το ασίγαστο θάρρος τους να εκδίδουν βιβλία ποιοτικά, την ανάγκη τους να μοιράζονται όσα τους αρέσουν με εμάς, το αναγνωστικό κοινό.

Δυναμική εκδοτική με πάμπολλες δραστηριότητες. Μια παρέα που αγαπά πρωτίστως το καλό βιβλίο. Σας προσκαλούμε να μάθετε όσα μας εκμυστηρεύτηκαν.

Συνέντευξη

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου; Κάνατε όνειρα για την πορεία σας; Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

Libron Εκδοτική: Η ιστορία είναι απλή: μια ιδέα, μια καλή παρέα και αγάπη για τη γραφή, για τα βιβλία. Όλη η εκδοτική «στήθηκε» εκ των έσω. Είπαμε λίγα, χαμογελάσαμε και κυριολεκτικά βυθιστήκαμε στο όνειρο. Μέχρι τότε, απλώς υπήρχε η σκέψη και –όπως διαφαίνεται– βρήκε τη στιγμή της.

Σκεφτόμαστε πολλά για την Εκδοτική.

Κυρίως θέλουμε να εκδίδουμε βιβλία και να προωθούμε τη γραφή, αυτήν τη νοητική διεργασία που βρίσκει τρόπο να μαγεύει τους αναγνώστες και να φτιάχνει κόσμους· όχι σαν αυτόν που ζούμε, αλλά σαν αυτούς που γεμίζουν τον νου μας με ιστορίες, λογοτεχνικούς ήρωες και γίνονται ένα με το ταξίδι της ανάγνωσης.

Έχουμε διοργανώσει και κάποια σεμινάρια ψυχολογίας του συγγραφέα και θεατρικής γραφής, workshops (όπως το Δημιουργική Γραφή και Διαλογισμός), αλλά και ομιλίες.

Σκοπός μας είναι να μην χαθούμε μέσα στο ταξίδι αυτό, να παραμείνουμε άνθρωποι που στήνουν βιβλία και γεμίζουν τα ράφια.

Αν κάτι έχει μείνει μέχρι σήμερα είναι μια γεύση έντονη και δημιουργική. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά όχι λόγοι για να σταματήσεις. Έτσι κι αλλιώς, το αγαπάμε τόσο που μας κρατά όρθιους.

Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις; Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

Libron Εκδοτική: Αν δεν προωθηθεί η φιλαναγνωσία, τα ράφια με τα βιβλία θα είναι ένα ακόμα σούπερ-μάρκετ. Είναι σίγουρο ότι προϊόν είναι και το βιβλίο, αλλά οφείλουνε πρώτα να διαβάζουμε και μετά να εκδίδουμε. Είμαστε λίγο καιρό στον χώρο, αλλά ξεκινήσαμε από αναγνώστες… και λίγο συγγραφή για κάποιους από εμάς.

Η ανάγνωση μας καθοδήγησε στη γραφή και η γραφή στην έκδοση. Κάπως έτσι δεν είναι η σωστή σειρά; Αν χαθεί η σειρά, τότε πάμε απλώς για ψώνια.

Η επιτυχία έρχεται από το «μέσα» μας. Ακούμε διάφορα, βλέπουμε ακόμα πιο πολλά, αντιμετωπίζουμε περισσότερα. Το συστατικό που μας κρατά δυνατούς είναι μόνο η ηρεμία και το ότι ενσκύπτουμε σε κάθε μας τίτλο. Όσο για το μέλλον, αυτό είναι μόνο η πρόκληση.

Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

Libron Εκδοτική: Οι βιβλιοθήκες έχουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα: δεν υπόκεινται σε όρια. Εκεί χωρούν όλοι και αυτή η συνύπαρξη είναι που βοηθά ώστε εν τέλει η εκδοτική προσπάθεια να κάνει βήματα μπροστά, ώστε και χωρίς άλματα αυτήν την περίοδο.

Σίγουρα υπάρχουν εκδόσεις όπως η μετάφραση του Καρθαίου στον Δόν Κιχώτη (εκδόσεις Πατάκης), το Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη (εκδόσεις Εστία), τα δοκίμια του Κωστή Παπαγιώργη (εκδόσεις Καστανιώτης), αλλά και πιο πρόσφατα μεταφρασμένα κείμενα όπως το Έθιμα Ταφής (εκδόσεις Ίκαρος), το Παιδί 44 (εκδόσεις Πατάκη), όπως επίσης και τα Σημειωματάρια του Albert Camus (εκδόσεις Πατάκης) και η μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα στο Ντέμιαν του Herman Hesse (εκδόσεις Ηριδανός), τα διηγήματα του Σκαμπαρδώνη (εκδόσεις Πατάκη) μα και τόσα άλλα ακόμα, που δύσκολα θα μπορεί κανείς να περιορίσει τη λίστα.

Σίγουρα «αδικούμε» και τόσες άλλες εκδοτικές προσπάθειες, αλλά κάποιοι προσφέρουν στο κείμενο, άλλοι στη μετάφραση και άλλη στο στήσιμο του βιβλίου (για παράδειγμα, το Σπίτι από φύλλα, των εκδόσεων Πόλις, είναι ένα μικρό αριστούργημα).

Ο ανταγωνισμός έχει μόνο να προσφέρει. Είναι τόσο δημιουργικό να κρατάς στα χέρια σου ένα βιβλίο από τον οποιονδήποτε εκδότη και να αναζητάς εκείνα τα στοιχεία, αυτήν την αιτίαση της αίσθησης που στο κάνει διαφορετικό, πιο οικείο, πιο δικό σου. Όλοι έχουμε να προσφέρουμε στον τομέα αυτόν, και με τα λάθη και με τα σωστά μας, αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και να επιστρέψουμε ανακατασκευασμένοι για την επιφάνεια και την έκθεση.

Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις; Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

Libron Εκδοτική: Οι συνεργασίες είναι για όλους μια όμορφη πρόκληση. Πάντα κάτι σου δίνουν και σίγουρα βγαίνεις μέσα απ’ αυτές πιο δυνατός και πιο ώριμος. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπάρχουμε, μπορέσαμε να κυκλοφορήσουμε κάποιους τίτλους από νέους συγγραφείς, πρωτοεμφανιζόμενους στην ευρύτερη έννοια, μεταξύ άλλων δε και μια όμορφη συλλογή από τους διακριθέντες στον 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Μίμης Σουλιώτης», που διοργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή», στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Αναζητάμε τον καθένα που αγαπά τη γραφή, τα κείμενα και που επιδιώκει να «θυσιάσει» κάτι από το «εγώ» του για τα βιβλία.

Για εμάς είναι όλοι συγγραφείς με άποψη, άσχετα με το πόσο καιρό έχουν εμφανιστεί στον χώρο. Έτσι κι αλλιώς κι εμείς, σαν LIBRON Εκδοτική, είμαστε πρωτοεμφανισθέντες και μάλιστα με ταπεινό ενθουσιασμό.

Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του blog των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;
Libron Εκδοτική: Να διαβάζουν, να διαβάζουν και να μας διαβάζουν.

Libron Εκδοτική:

Web site Facebook Linkedin 

e-mail: info@libron.gr

Απάντηση