Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΕκδοτικοί ΟίκοιEκδόσεις Maradel Books

  Eκδόσεις Maradel Books

  -

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα γνωρίσουμε τις Eκδόσεις Maradel Books. Σας προτείνουμε να διαβάσετε τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

  Ρωτάει η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Συνέντευξη

  Πόσο καιρό λειτουργεί ο εκδοτικός σας οίκος; Ποιος υπήρξε ο εμπνευστής αυτής της ιδέας και πώς;

  M.B.: Οι Eκδόσεις Maradel Books οδεύουν πλέον στον έκτο χρόνο λειτουργίας τους. Ήταν μία δική μου απόφαση, της στιγμής θα έλεγα, σε μία φάση που η αλλαγή πορείας ήταν αναγκαία στη ζωή μου. Η αφορμή ήταν η έκδοση του πρώτου μου έργου «Η Αλήθεια δεν λυτρώνει πάντα», όμως πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα πως μπορούσα να οδηγήσω και άλλους νέους συγγραφείς προς την έκδοση, δίνοντας αρχικά βάση σε πρωτοεμφανιζόμενους. Από εκείνη τη στιγμή, οι Eκδόσεις Maradel Books λειτούργησαν με γνώμονα την αγάπη, ειδικά όταν έβλεπα τη χαρά στα πρόσωπα εκείνων που το όνειρό τους γινόταν πραγματικότητα.

  Οι Eκδόσεις Maradel Books ξεκίνησαν ως ένας μικρός εκδοτικός, όμως έφτασαν στο σημείο πολύ γρήγορα να αγαπηθούν από τους αναγνώστες, ενώ εξακολουθούν χρόνο με τον χρόνο να έχουν μια εξαιρετικά ανοδική πορεία. Οι αναγνώστες προτιμούν και αγαπούν όλο και περισσότερο τα βιβλία σας. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η αγάπη; Θεωρείτε πως τον μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα βιβλία;

  M.B.: Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Οι αναγνώστες μάς αγαπούν επειδή είμαστε ειλικρινείς και κυρίως σεβόμαστε τον καθέναν. Κοιτάμε πλέον την ποιότητα και όχι την ποσότητα, γι’ αυτό έχουμε κρατήσει μία συγκεκριμένη γραμμή ως προς το πόσα και ποια βιβλία πλέον εκδίδουμε τον χρόνο. Καταλήξαμε πως αυτό είναι το σημαντικότερο, διότι δίνουμε στο κάθε έργο την προσοχή που του οφείλουμε.

  Όταν βρίσκεσαι στο ξεκίνημα, κακά τα ψέματα, κάνεις λάθη και είναι λογικό και αναμενόμενο. Κανείς δεν ξεκινά δίχως λάθη, και είναι αναγκαία, διότι από αυτά μαθαίνεις, βελτιώνεσαι και εξελίσσεσαι. Επομένως, μάθαμε από αυτά, καταλήγοντας πια σε μία φόρμα η οποία λειτουργεί.

  Πλέον υπάρχει μία αξιόλογη ομάδα η οποία αγαπάει αυτό που κάνει, και από φέτος αυτή η ομάδα μεγάλωσε ξανά λίγο περισσότερο. Προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την έκδοση του κάθε βιβλίου και γι’ αυτό αρκετά από τα βιβλία μας έχουν μπει σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά των αναγνωστών.

  Ο εκδοτικός σας οίκος έχει στηρίξει περισσότερο από τον καθέναν νέους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Θεωρείτε ότι πρέπει να ανανεώνεται ο χώρος του βιβλίου ή υπήρξε κάποιος άλλος λόγος γι’ αυτήν την κίνησή σας;

  M.B.: Η αλήθεια είναι πως και σ’ αυτόν τον χώρο, όπως και σε τόσους άλλους, η καταξίωση κάποιου πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού είναι ένας δρόμος δύσκολος. Πέρα από το ταλέντο που διαθέτει ο συγγραφέας και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να προβάλει στον κόσμο, θα πρέπει επίσης να διαθέτει πίστη, υπομονή, επιμονή και ήθος. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται, κι εμείς ως εκδοτικός οίκος τα τονίζουμε σε κάθε νέο συγγραφέα που καλωσορίζουμε στη στέγη μας. Η επιτυχία δεν εμφανίζεται από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό είναι κάτι που κάθε δημιουργός πρέπει να καταλαβαίνει.

  Πιστεύω ότι ο χώρος του βιβλίου, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να ανανεώνεται με νέο αίμα και να εξελίσσεται. Πάνω σε αυτήν τη βάση δημιουργείται μία σχέση αμφίρροπη ανάμεσα στον πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό και την εκδοτική μας. Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη και η εξελικτική πορεία κάθε ταλαντούχου συγγραφέα, διότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται γνωστότερη και η Maradel Books, αλλά και το αντίστροφο.

  Πώς διαλέγετε τα έργα που θα εκδώσετε; Τι κριτήρια υπάρχουν;

  M.B.: Αρχικά προσέχουμε το είδος, την πλοκή και την περίληψη. Έπειτα κοιτάμε τη γραφή. Μας έρχονται εκατοντάδες χειρόγραφα τον χρόνο και οφείλω να ομολογήσω πως αυτά που περνούν την αξιολόγηση είναι πολύ λιγότερα από αυτά που δεν περνούν. Είμαστε πλέον πολύ επιλεκτικοί, όπως ανέφερα. Είναι σημαντικό κάθε νέος συγγραφέας να στέλνει ένα προσεγμένο κείμενο προς αξιολόγηση.

  Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιο γραπτό έχει μερικά θέματα στην πλοκή ή στη γραφή, αλλά ως ιστορία είναι καλό, δεν το απορρίπτουμε. Από φέτος έχουμε νέο τμήμα editing στον εκδοτικό μας οίκο, το οποίο, σε συνεργασία πάντα με τον συγγραφέα –εάν αυτός το επιθυμεί–, μπορεί να δουλέψει μαζί του πάνω στο βιβλίο του, ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη μορφή για να εκδοθεί. Μας το ζητούσαν κατά καιρούς αρκετοί από τους συγγραφείς μας, αλλά πάντα προβαίνουμε σε μία κίνηση μόνο εάν και εφόσον είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό.

  Μέχρι στιγμής, το τμήμα αυτό για όσα βιβλία ανέλαβε, τα οποία είναι να εκδοθούν στο μέλλον, αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμο, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και για τον εκάστοτε συγγραφέα που θέλει να εξελιχθεί και να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τεχνικές αλλά και τον λόγο, αφού η συνεργασία του με το τμήμα δεν έχει μόνο ως σκοπό τη μεταμόρφωση του έργου του, αλλά και την εξέλιξή του ως συγγραφέα.

  Θεωρείτε πως τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση ενός βιβλίου, ειδικά τώρα στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε; Ενθαρρύνετε τους συγγραφείς σας να είναι ενεργοί στα social media;

  M.B.: Σαφώς και τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο και καλό θα ήταν κάποιος ο οποίος θέλει να δείξει τη δουλειά του, να τα χρησιμοποιεί. Παρ’ όλα αυτά, εμείς προσωπικά δεν πιέζουμε κάποιον συγγραφέα να το κάνει, εάν δεν το επιθυμεί.

  Από την πρώτη στιγμή που απαντάμε θετικά σε κάποιον με την προϋπόθεση να εκδοθεί το έργο του, του δίνουμε κάποιες επιλογές οι οποίες έχουν να κάνουν και με την προώθησή του. Είναι στο χέρι του εάν θα τις αποδεχτεί. Εκείνοι που ακολούθησαν τις συμβουλές μας ωστόσο, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως δικαιώθηκαν.

  Για κάθε βιβλίο ακολουθείται συγκεκριμένο πλάνο, διότι σεβόμαστε τη δουλειά του καθενός ξεχωριστά, αλλά πάντα έχει να κάνει και με τις αποφάσεις του εκάστοτε συγγραφέα και, φυσικά, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι για να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα προωθηθεί ένα βιβλίο ή μία σειρά.

  Πού μπορεί ένας νέος συγγραφέας να στείλει το έργο του, σε περίπτωση που θέλει να επικοινωνήσει με εσάς;

  M.B.: Υπάρχει το τμήμα αξιολόγησης όπου δεχόμαστε τις νέες εκδοτικές προτάσεις. Το email είναι γνωστό σε πολλούς: maradelnewauthors@gmail.com. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να επικοινωνήσει μαζί μας και σημειώνω πως όλα τα έργα διαβάζονται κανονικά.

  Κυρία Μαράντου, ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο; Και τι να περιμένουμε από τις Eκδόσεις Maradel Books μελλοντικά;

  M.B.: Τα όνειρα τα περιορίζω στα πλαίσια της συγγραφικής μου ιδιότητας. Όσον αφορά τον εκδοτικό, βάζω στόχους. Πολλούς και εφικτούς. Το ζητούμενο είναι να κατανοείς τις δυνατότητές σου και να τις αξιοποιείς στο έπακρο. Έτσι έρχεται η υγιής και σταθερή εξέλιξη, όχι μόνο στους επαγγελματικούς τομείς, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Αν σε όλο αυτό προσθέσεις την αγάπη και το μεράκι σου, τότε το αποτέλεσμα είναι θεαματικό.

  Όσον αφορά τον εκδοτικό, μας αρέσει ως ομάδα να κάνουμε παύσεις και να επαναπροσδιορίζουμε στόχους, όπως επίσης και να δημιουργούμε νέους. Μας αρέσει να πρωτοτυπούμε, όπως το έχουμε κάνει με αγαπημένες σειρές, και σίγουρα μελλοντικά έρχονται και άλλα πρωτότυπα και ξεχωριστά πράγματα. Πάντα όμως με αγάπη και σεβασμό σε αυτό που κάνουμε.

  Η ομάδα μας συνεχώς μεγαλώνει και εξελίσσεται, μας αρέσουν τα μικρά και σταθερά βήματα, επομένως πάντα ανακοινώνουμε κάτι όταν είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί. Το σίγουρο είναι πως οι αναγνώστες μας έχουν πολλά και ξεχωριστά πράγματα να περιμένουν.

  Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μαθαίνετε όλα τα νέα των εκδόσεων https://maradelbooks.gr/

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ