Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019
More
  Αρχική Εκδοτικοί Οίκοι Εκδόσεις ΣΔ σίγμα δέλτα

  Εκδόσεις ΣΔ σίγμα δέλτα

  -

  Εκδόσεις ΣΔ σίγμα δέλτα

  Τα όνειρα στεγάζονται; Πιστεύουμε πως ναι!

  Οι Εκδόσεις ΣΔ και η Πιάτσα Ονείρων συνεργάζονται γι’ αυτόν τον σκοπό.

  Συνέντευξη

  Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου;

  Εκδ. ΣΔ: Καταρχήν, σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να μιλήσουμε, να γνωριστούμε μεταξύ μας και παράλληλα να μας γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό, ως εκδοτικό οίκο «ΣΔ σίγμα δέλτα».

  Εκδόσεις ΣΔΠίσω από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου δεν κρύβεται κάτι το συνταρακτικό. Απλά πράγματα, απλές εσωτερικές επιθυμίες και ανάγκες του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί, που οδήγησαν σε μία συλλογική απόφαση και υλοποίηση αυτής. Κοινό σημείο ταύτισης είναι η αγάπη σε όμορφα αναγνώσματα και ο σεβασμός στον αναγνώστη. Είναι ένα νέο εγχείρημα δράσης που έχει καταφέρει να ενώσει δημιουργούς έργων, που κοινός τους άξονας είναι η αγάπη προς τη συγγραφή και το δόσιμο ψυχής σε αυτήν. Άξονας ικανός να βοηθήσει να βγουν οι σκέψεις από τα συρτάρια και να «αγγίξουν» το ευρύ κοινό. Η σημειολογία του νέου εκδοτικού οίκου είναι ότι το έντυπο βιβλίο οφείλει να θεωρείται έργο τέχνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Αξιόλογοι συγγραφείς, ο καθένας με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος, επίλεκτοι τίτλοι βιβλίων με ουσιαστικό και ποιοτικό περιεχόμενο, καλλιτεχνικός και αισθητικός σχεδιασμός, άριστη  ποιότητα τυπογραφικού χαρτιού και απόλυτα προσιτές τιμές στο αναγνωστικό κοινό. Εκτός από τους συγγραφείς, αναπόσπαστα μέρη του «κορμού» των εκδόσεων αποτελούν  οι επιμελητές και η καλλιτεχνική ομάδα, που σκοπός τους είναι να αφουγκράζονται τις απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού και να τις ικανοποιούν  στο μάξιμουμ. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε υπέροχα βιβλία και εντυπωσιακά εξώφυλλα. Καλογραμμένα και επιμελημένα. Χρησιμοποιούμε μεγάλους χαρακτήρες (γραμματοσειρές)  κάνοντας την ανάγνωσή τους  ευκολότερη κι ας μας προσθέτει αυτό περισσότερες σελίδες στα βιβλία μας. Και το πιο σημαντικό έχουν το χαμηλότερο κόστος στην αγορά (κάτω από 10ευρώ) γεγονός  δυσανάλογο με την προσφερόμενη, προαναφερόμενη  ποιότητα .

  Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες από τις απαιτήσεις των αναγνωστών που καταφέραμε να τις υλοποιήσουμε. Η ευχή μας λοιπόν από εδώ και πέρα θα ήταν να καταφέρουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα και να κερδίσουμε το αναγνωστικό κοινό, προσφέροντάς του όλα αυτά που επιθυμεί από έναν εκδοτικό οίκο.    

  Κάνατε όνειρα για την πορεία σας;

  Εκδ. ΣΔ: Όταν σταματάς να ονειρεύεσαι, σταματάς και να υπάρχεις. Σίγουρα κάνουμε όνειρα και δεν είναι λίγα. «Παν μέτρον άριστον»…  Το να είσαι και ρεαλιστής, σε βοηθάει να κάνεις σωστές επιλογές, να παίρνεις σωστές αποφάσεις και κατά συνέπεια να πλησιάζεις τους στόχους, κάνοντας τα όνειρα σου πραγματικότητα. Έχουμε ιδέες πρωτοποριακές. Λειτουργούμε ομαδικά και δίνουμε στους συγγραφείς και στους συντελεστές των βιβλίων μας το δικαίωμα να καθορίζουν την πορεία μας και να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Το πρωταρχικό μας όνειρο όμως και αυτό που θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί είναι να  δημιουργηθεί ένας καινούργιος, ακμάζων τόπος όπου η λογοτεχνία  θα έχει τον κύριο λόγο .

  Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

  Εκδ. ΣΔ: Θετικά συναισθήματα. Σίγουρα μεγάλη χαρά. Λαχτάρα και προσμονή να ξεκινήσει και να συνεχίσει  όμορφα το νέο ταξίδι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το  κέφι, την  όρεξη και το μεράκι για δουλειά, στοιχεία ικανά να μας κρατούν όλους σε εγρήγορση.

  Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις;

  Εκδ. ΣΔ: Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να προωθείται! Η καλλιέργεια της ανάγκης για το διάβασμα θα πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυρήνα και παράλληλα να αναζητούνται αποτελεσματικές πρακτικές προώθησης και εφαρμογής της. Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλες εκδόσεις, μιλώ αποκλειστικά  για εμάς . Αυτό που έχω να πω είναι ό,τι για εμάς είναι το πρωταρχικό μας μέλημα, καθώς πεποίθηση μας είναι ότι το βιβλίο συμβάλει καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση και στην αφύπνιση  του αναγνώστη και εκεί θα πρέπει να εστιάζουμε.

  Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

  Εκδ. ΣΔ: Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια επιτυχημένη συνταγή. Αν έχεις όραμα και πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε στοιχείο επιτυχίας. Εκτός αυτού όμως, βασικό  είναι και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ οίκου  και συγγραφέων. Ο εκδοτικός θα πρέπει να φτιάξει μια σίγουρη βάση για τους συγγραφείς, ώστε αυτοί με την σειρά τους να απεμπλακούν από όποια ανασφάλεια τους παρέχει το εκδοτικό σύστημα και να μπορούν να αφοσιωθούν αποκλειστικά στα έργα τους. Έτσι, ο εκδοτικός θα έχει υπέροχα έργα και συγγραφείς που δεν θα τους καταβάλει η ανασφάλεια του «αύριο».

  Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο  είναι να μπορεί να ακούει το κοινό, τους αναγνώστες και να κάνει προσπάθειες να προσεγγίζει τις επιθυμίες τους. Να μπορέσει ο ίδιος να καθιερώσει μία σχέση ποιότητας και εμπιστοσύνης, συνδυασμένο με  ένα κλίμα συμπόρευσης. Από εκεί και πέρα ο αναγνώστης είναι ο μόνος που θα κρίνει, θα επικροτήσει ή θα απορρίψει τα κάθε είδους έργα και θα δείξει ή όχι αμοιβαιότητα εμπιστοσύνης…  Ίσως και το βασικότερο  συστατικό – αν θέλετε να μιλήσουμε έτσι- για την επιτυχία ή όχι ενός εκδοτικού οίκου.

  Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

  Εκδ. ΣΔ: Η ευγενής άμιλλα είναι από τους πιο βασικούς συντελεστές προσωπικής και συλλογικής ευημερίας. Ένας ανταγωνισμός για να χαρακτηριστεί υγιής, προϋποθέτει ανυστεροβουλία και έλλειψη δολιότητας. Στοιχεία ικανά που μας βοηθούν  να βελτιωνόμαστε σε κάθε πτυχή μας, να γινόμαστε καλύτεροι και συνεπώς να συμβάλλουν σε μέγιστο βαθμό στην καλή εκδοτική λειτουργία . Λατρεύουμε το βιβλίο και στη βιβλιοθήκη μας έχουμε πολλά λογοτεχνικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, μεγάλων και μικρών  εκδοτικών οίκων. Έργα τα οποία θεωρούμε διαμάντια, μικρά ή μεγαλύτερα έργα τέχνης.

  Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις;

  Εκδ. ΣΔ: Σαφώς και υπήρχε, υπάρχει  και όχι μόνο μία και συγκεκριμένη. Ας μου επιτραπεί να μην αναφερθώ παραπάνω. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι προσπαθούμε οι συνεργασίες μας να είναι άψογες. Αυτές θα δοκιμαστούν στο πέρασμα του χρόνου που είναι και ο τέλειος κριτής. Κάθε συνεργασία που κάνουμε είναι ξεχωριστή και βασίζεται σε βασικές  αρχές εμπιστοσύνης και σεβασμού. Ακόμα και αυτές που ναυάγησαν, είχαν κάτι σημαντικό να μας δώσουν. Γιατί πάντα από το αρνητικό φροντίζουμε να κρατάμε το θετικό.

  Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

  Εκδ. ΣΔ: Για εμάς δεν υπάρχει πρωτοεμφανιζόμενος και καταξιωμένος συγγραφέας. Υπάρχει ένα βιβλίο και αυτό είναι που έχει σημασία. Πρώτιστα στηριζόμαστε στον τρόπο γραφής, σε έναν άρτια δομημένο λογοτεχνικό λόγο. Και εντέλει  στο τι σου αφήνει ένα βιβλίο. Μια ιστορία μπορεί να είναι καλή ή άριστη. Ο τρόπος όμως που θα «περάσει» στον αναγνώστη είναι και αυτός που έχει σημασία. Αυτό κοιτάζουμε και εκεί δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν αυτός που το έχει γράψει είναι γνωστός ή όχι. Άλλωστε, αν ο κόσμος γνωρίζει πως κάθε μας βιβλίο είναι εξονυχιστικά προσεγμένο, θα ξέρει πολύ καλά πως αυτό που θα διαβάσει θα έχει ουσία και καλή γραφή. Αν προσθέσουμε ακόμα και το υπερβολικά χαμηλό κόστος  που είναι δυσανάλογο με την ποιότητα του βιβλίου… τότε νομίζω πως εύκολα ο αναγνώστης θα μας έχει εμπιστοσύνη, άσχετα αν αυτό που αγοράζει έχει την υπογραφή ενός μεγάλου ονόματος ή όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους, σε κάθε καλό βιβλίο και σε κάθε συγγραφέα που ο απώτερος σκοπός του είναι να προσφέρει λογοτεχνική απόλαυση στους αναγνώστες. 

  Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του blog των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

  Εκδ. ΣΔ: Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες καλή υγεία, σωματική, ψυχική, πνευματική. Να μπορούν να «διαβάζουν» με τα μάτια της ψυχής τους, να γοητεύονται από υπέροχα  αναγνώσματα που θα τους προσδίδουν τόσο απόλαυση, αγαλλίαση και ηρεμία, όσο και σκέψεις, προβληματισμούς και διεξόδους στις εσωτερικές τους αναζητήσεις.

  Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη , φιλική κουβέντα μας!

  • Μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο και του εκφράσαμε τις απορίες μας σχετικά με τη δράση της Πιάτσας Ονείρων. Εντυπωσιαστήκαμε και σας μεταφέρουμε τα λόγια του:

  Η πιάτσα ονείρων δεν είναι κάποιος εκδοτικός, αλλά μια παρέα ανθρώπων (εκπαιδευτικών στην πλειονότητά τους) οι οποίοι αρέσκονται στο να γράφουν. Όλοι μαζί έχουμε φτιάξει μια ομάδα και ο ένας με τον άλλον συνεργαζόμαστε και βοηθάμε για να βγαίνουν τα κείμενα όσο το δυνατόν πιο δυνατά, άρτια και ολοκληρωμένα. Κάθε βιβλίο που πηγαίνει στην παραγωγή περνάει πρώτα  απ’ όλα τα μέλη της Πιάτσας και εκφράζουν τη γνώμη και τις σημειώσεις τους. Ο συγγραφέας τις αξιοποιεί και ολοκληρώνει το γραπτό. Υπάρχει δηλαδή μια άνευ προηγουμένου συνεργασία για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

  Τα βιβλία (πλέον) αυτά πηγαίνουν σε εκδοτικό ο οποίος τα εκτυπώνει και αναλαμβάνει όλες τις περαιτέρω ενέργειες που χρειάζεται. Στην παρούσα περίπτωση είναι οι εκδόσεις “ΣΔ¨ με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία μιας και ενστερνίζεται τις θέσεις της Πιάτσας Ονείρων που είναι: Εκτύπωση τυπογραφείου και όχι ηλεκτρονική. Κανονική βιβλιοδεσία. Μεγάλη γραμματοσειρά. Πολύ χαμηλή τιμή.

  Avatar
  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση