Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων - Γιάννης Φιλιππίδης

  Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων – Γιάννης Φιλιππίδης

  -

  Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων

  Προσωπικά άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Ένα ακόμα βιβλιοταξίδι έφτασε στο τέλος του!! Ένα βιβλίο που, ενώ στην αρχή δεν με τράβηξε, στη συνέχεια δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο η ψυχολογία του κάθε αναγνώστη για το πώς θα τον επηρεάσει το εκάστοτε βιβλίο που διαβάζει. Εγώ ήμουν λίγο αγχωμένη και απογοητευμένη και το συγκεκριμένο βιβλίο με εμψύχωσε. Ας πάμε λίγο στο θέμα του βιβλίου.

  Εκείνος που άκουγεΟ ήρωας μας, ο Γαβριήλ, παντρεμένος με την γυναίκα που γνωρίζει και αγαπάει από μωρό, έρχεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι ίσως την χάσει. Η Αγγελική πέφτει θύμα σοβαρού ατυχήματος με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή της και επειδή είναι σε καταστολή, δεν ξέρουν αν και πώς θα ξυπνήσει.

  Με την αμνησία να κρέμεται πια απειλητική ανάμεσά τους, μετά από προτροπή μιας νοσοκόμας ο Γαβριήλ αποφασίζει να αποτυπώσει την ζωή τους σε τετράδια για να την βοηθήσει να θυμηθεί. Μέσα από την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο γνωρίζουμε τους ηρωές μας, τη σύνδεσή τους από τη στιγμή της γέννησής τους, καθώς οι γονείς τους ήταν φίλοι, τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους για να εξελιχθεί σε έρωτα και αγάπη. Τα εμπόδια, που αν και μικρά, τους έκαναν πιο δυνατούς, τα λάθη τους και οι απώλειες που τους έδειξαν την αξία της ζωής, τη συγχώρεση που δόθηκε χωρίς καν να ζητηθεί!!

  Μέσα σε όλες αυτές τις αναπολήσεις, ο Γαβριήλ αποφασίζει να αποκαλύψει στην Αγγελική ένα μυστικό που έχει κρατήσει κρυφό από όλους. Κανένας δεν γνωρίζει ότι γεννήθηκε με ένα χάρισμα που μπορεί να θεωρηθεί ευχή αλλά και κατάρα! Μπορεί να ακούσει τις επιθυμίες και ευχές των άλλων. Ευτυχώς μόνο των ανθρώπων που τον πλησιάζουν. Αυτό πολλές φορές του αποσπούσε την προσοχή και τον βοήθησε πολλές φορές στη ζωή του. Το χρησιμοποίησε για καλό ή κακό σκοπό, δεν θα το φανερώσω…

  Μαγικός ρεαλισμός

  Η μνήμη χόρευε τρελά σε λεπτομέρειες κι ενσταντανέ που θα ορκιζόμουν ότι είχα ξεχάσει για πάντα. Μου έφερε έμενα κι εσένα παιδιά, να μεγαλώνουμε καλοκαίρι το καλοκαίρι, κάθε χρόνο το ίδιο μαυρισμένοι, χαμένοι με το παραμικρό στο φόντο του τοπίου εκείνης της ίδιας θάλασσας που μας έψηνε και μας δρόσιζε, μας μεγάλωνε στα καλοκαίρια, μας έδινε σε μας και τους δικούς μας να καταλάβουμε ότι μεγαλώνουμε. Από μικρά παιδιά γινόμασταν μεγαλύτερα.

  Εκείνος που άκουγεΕίναι η πρώτη φορά που διαβάζω βιβλίο του κυρίου Γιάννη Φιλιππίδη. Μου άρεσε ο τρόπος γραφής του. Στρωτός, αβίαστος, αστείος και παιχνιδιάρικος, σοβαρός και αγχώδης, βάζει τον αναγνώστη στη θέση του Γαβριήλ. Το πρώτο πρόσωπο αφήγησης βοηθάει εξίσου σ’ αυτό. Σε ταξιδεύει σε ρότες του μυαλού και της ψυχής. Τα μηνύματα που θέλει να σου περάσει είναι πολλά και σημαντικά για τις σχέσεις. Η φιλία, η στήριξη, ο καρμικός έρωτας, η αγάπη, η αίσθηση της απώλειας και η απειλή της, η συγχώρεση, η μετάνοια για λάθη που κάνουμε σε μια κακή στιγμή, οι τύψεις που νιώθουμε και μας κατατρώνε και τα μυστικά, όσο αθώα κι αν είναι. Η ταύτιση και ένωση δύο ψυχών που γεννήθηκαν για να είναι μαζί και η πορεία τους προς την ένωση. Ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, ελπίδες και συγκίνηση. Αξίζει να διαβαστεί!!

  Περίληψη: Την εποχή των αθώων σκέψεων και των ανοιχτών παραθύρων, γεννιούνται με διαφορά δεκατεσσάρων ημερών, μέσα στον ίδιο Απρίλη, δύο φωτεινά πλάσματα, σε αντικρινά σπίτια παλιών φιλενάδων. Ο δρόμος που χωρίζει τα σπίτια τους είναι κι ο ίδιος που θα τους ενώσει για πάντα.

  Αρχές της δεκαετίας του ’70 και τα παιδιά θα συνδεθούν μ’ έναν πρωτόφαντο κι οριστικό τρόπο. Οριστικό; Ο μικρός Γαβριήλ γεννιέται μ’ ένα παράξενο χάρισμα: ν’ακούει τις επιθυμίες, τις ευχές, τις προσευχές και τις λαχτάρες όσων τον πλησίαζαν, χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος. Θα μπορέσει ένα άγουρο παιδί να τιθασεύσει πρός όφελος του καλού ένα τέτοιο ψυχικό του πλεονέκτημα ή θα χαθεί στα δαιδαλώδη μονοπάτια της πονηρής ανθρώπινης φύσης;

  Μαζί θα νιώσουν τα κορμιά τους να μεγαλώνουν, τις σκέψεις τους να γίνονται πιο ώριμες, πιο ενήλικες. Θα διδαχτούν εύκολα τον τρόπο να λειτουργούν συντροφικά, να εκφράζουν με τις πράξεις τους τη θέρμη του ενός για τον άλλον στις καρδιές τους. Η Αγγελική δεν γνωρίζει για το χάρισμα από επιλογή του αγοριού. Κι έπειτα, μια τέτοια δύναμη θα σταθεί άξια να βοηθήσει, όταν οι δύο παντοτινά ερωτευμένοι άνθρωποι βρεθούν με τις ζωές τους να κρέμονται από μία μόνο κλωστή;

  «…Oι λέξεις είναι σημαντικές, επειδή εκφράζουν την ίδια τη ζωή. Την καταγράφουν, την αποτυπώνουν. Αλλά χωρίς ζωή, οι λέξεις χάνουν τον αναφορικό τους χαρακτήρα, μετατρέπουνε τα γεγονότα σε μνήμες, που θα θαφτούν με τον καιρό στην οριστική σκόνη της λήθης. Φιλοσοφώ για την κόλαση και τον παράδεισο, αλλά το παρόν τρέχει εδώ, εδώ συμβαίνει τώρα οτιδήποτε καλό ή κακό, γιατί ζωή είναι η διαδοχή από τη μια στιγμή στην άλλη.…»

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων

  Συγγραφέας: Γιάννης Φιλιππίδης

  Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική

  ISBN: 978-960-9585-64-4

  Σελίδες: 320

  Χρονολογία έκδοσης: 2017 (28 Aπριλίου)

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here