Οι Εκδόσεις Σαΐτα μας εντυπωσίασε με τη ζωντάνιά του, το όραμά του,  την πoικίλη δράση του και την όρεξη για δημιουργία. Ας πετάξουμε μαζί τους στους αιθέρες – μία γρήγορη Σαΐτοπεριήγηση – για να γνωρίσουμε αυτής τη δημιουργική ομάδα που στόχο έχει την ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ εκδοτών, συγγραφέων και αναγνωστών μακριά από το κέρδος και τη εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Ο ισχυρός άνεμος της αγάπης για το βιβλίο,  το γλυκό αεράκι της δημιουργικότητας, 
ο ζέφυρος της καινοτομίας, 
ο σιρόκος της φαντασίας,
ο λεβάντες της επιμονής,
ο γραίγος του οράματος,
καθοδηγούν τη σαΐτα των Εκδόσεών μας. 

Σας καλούμε λοιπόν να αφήσετε 
τα βιβλία να πετάξουν ελεύθερα!

Η ιδέα ξεπήδησε τον Ιούλιο του 2012 με πρωταρχικό σκοπό τη δημιουργία ενός διαδικτυακού χώρου όπου τα έργα νέων συγγραφέων θα συνομιλούν άμεσα, δωρεάν και ελεύθερα με το αναγνωστικό κοινό. Μακριά από το κέρδος, την εκμετάλλευση και την εμπορευματοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι Εκδόσεις Σαΐτα επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις Εκδότη-Συγγραφέα-Αναγνώστη, καλλιεργώντας τον πραγματικό διάλογο, την αλληλεπίδραση και την ουσιαστική επικοινωνία του έργου με τον αναγνώστη δίχως προϋποθέσεις και περιορισμούς.

«Όπως η πορεία της πτήσης μιας σαΐτας δεν μπορεί να προβλεφθεί και να προσδιοριστεί έτσι και η ιδέα για τη δημιουργία των Εκδόσεων Σαΐτα συνεχώς διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται.»

Στο δυναμικό των εκδόσεων Εκδοσεις Σαΐτα, αυτή τη στιγμή, ανήκουν οι:

 • Ηρακλής Λαμπαδαρίου, Φιλόλογος, Δημιουργός Εκδόσεων Σαΐτα
 • Ευρυδίκη Αμανατίδου, Συγγραφέας
 • Αντωνία Αριστοδήμου, Καθηγήτρια, Μεταφράστρια
  Υπεύθυνη Τμήματος Επιμέλειας των Εκδόσεων Σαΐτα
 • Δέσποινα Γεωργαντά, Φιλόλογος
 • Γιάννης Ζέρβας, Μεταφραστής
 • Εμμανουέλα Καμπουρίδου, Φιλόλογος
 • Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης, Υπεύθυνος Τμήματος σελιδοποίησης των Εκδόσεων Σαΐτα
 • Μαίρη Λαμπαδαρίου, Εικονογράφος
 • Ηλιάνα Μανδρανή, Μεταφράστρια
 • Τίνα Μοσχόβη, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, Μεταφράστρια, Υπεύθυνη Τμήματος Μετάφρασης των Εκδόσεων Σαΐτα
 • Βίκυ Παναγιωτοπούλου, Μεταφράστρια
 • Αντώνης Πανώρης, Μηχανικός Βιομηχανικού Αυτοματισμού
 • Ευγενία Παπαϊωάννου, Ζωγράφος, Εικονογράφος, Σχεδιάστρια
 • Απολλώνια Παραμυθιώτη, Ζωγράφος, Εικονογράφος
 • Κυριακή Σαλβερίδου, Φιλόλογος, Επιμελήτρια εκδόσεων
 • Εύα Σμυρλή-Bainbridge, Μεταφράστρια
 • Μεταξία Τζημούλη, Μεταφράστρια
 • Πάρις Χαραλαμπίδης, Εικονογράφος
 • Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη, Φιλόλογος

Συνέντευξη  Εκδόσεις Σαΐτα

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου; Κάνατε όνειρα για την πορεία σας; Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

Εκδ. Σαΐτα: Η ιστορία και το όραμα της Σαΐτας συνοψίζεται στη σύντομη φράση-προτροπή: “Αφήστε τα βιβλία να πετάξουν ελεύθερα!” Ακριβώς για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε η πολύχρωμη σαΐτα των εκδόσεών μας ώστε να δώσει φτερά στα έργα δημιουργών που ενδιαφέρονται για την άμεση, δωρεάν και ελεύθερη αλληλεπίδρασή τους με τους συγγραφείς. Το ταξίδι συνεχίζεται και τα συναισθήματα μόνο θετικά μπορεί να είναι, ακόμη κι όταν αντιμετωπιζόμαστε ως ένας ακόμη εμπορικός εκδοτικός οίκος που ποτέ δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε.

Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις; Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

Εκδ. Σαΐτα: Η προώθηση της φιλαναγνωσίας είναι στο επίκεντρο όλων των ενεργειών μας και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να μοιραστούμε τα οφέλη της κυρίως με τους χρήστες του διαδικτύου καθώς όλα μας τα βιβλία είναι ψηφιακά, είτε ως ebook είτε ως εφαρμογές Android. Το πιο σημαντικό στοιχείο στο όμορφο ταξίδι της Σαΐτας είναι ο σεβασμός του πνευματικού μόχθου του συγγραφέα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο συγγραφέας παραμένει ο κάτοχος του περιουσιακού δικαιώματος του έργου του, είναι ελεύθερος να επιλέξει την άδεια με την οποία θα διανεμηθεί στους αναγνώστες και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ενημερωθεί για τα ακριβή στατιστικά (κατεβάσματα) που έχει το βιβλίο του. Επίσης, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα τα στάδια σχεδιασμού του βιβλίου του, κάτι που θεωρούμε αυτονόητο αλλά δεν φαίνεται πλέον να είναι.

Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

Εκδ. Σαΐτα: Καθώς είμαστε ένας ανοικτός, ψηφιακός, μη εμπορικός εκδοτικός οίκος, δεν παίζει κανένα ρόλο το στοιχείο του κέρδους, του ανταγωνισμού και των κανόνων της αγοράς και του Marketing. Επομένως, δεν έχουμε ανταγωνιστές και δεν είμαστε και ανταγωνιστές για κανέναν άλλο εκδοτικό οίκο. Στην ιστοσελίδα μας μπορεί να βρει κάποιος αποκλειστικά βιβλία που έχουμε εκδώσει φροντίζοντας πάντα με τη βοήθεια εθελοντών συνεργατών μας για όλα τα στάδια του σχεδιασμού τους.

Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις; Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

Εκδ. Σαΐτα: Κάθε συνεργασία αφήνει το δικό της χρώμα, το δικό της αποτύπωμα πάνω στη σαΐτα των εκδόσεών μας, κάνοντας τα φτερά της ομορφότερα και καλύτερα. Η πρόταση συνεργασίας μας απευθύνεται τόσο σε καταξιωμένους συγγραφείς όσο και σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, οι οποίο αποτελούν και την πλειοψηφία των συγγραφέων με τους οποίους έχουμε μέχρι στιγμής συνεργαστεί.

Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

Εκδ. Σαΐτα: Με την ευχή και την ελπίδα να μη σταματήσουν ποτέ να ταξιδεύουν και να ονειρεύονται μέσα από τις σελίδες λογοτεχνικών μυστικών, είτε αυτές είναι έντυπες είτε ψηφιακές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here