Έκθεση «Van Gogh Alive – the experience»

Με την τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης κι έχοντας μαγέψει περισσότερους από 10.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο, το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, η μοναδική τρισδιάστατη εικαστική πρόταση «Van Gogh Alive – the experience», που έχει περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις του κόσμου, έρχεται στην Αθήνα για τέσσερις μήνες.

Παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά στη χώρα μας, νέους διεθνείς τρόπους προσέγγισης της τέχνης, η απόλυτη αυτή βιωματική εμπειρία θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 7 Νοεμβρίου 2017 έως και τις 5 Μαρτίου 2018.

Όταν τα νέα μέσα και η τεχνολογία έρχονται σε επαφή με τους μεγάλους καλλιτέχνες, γεννιέται ένας νέος επαναστατικός τρόπος προσέγγισης της εικαστικής δημιουργίας. Van Gogh AliveΈνα φαντασμαγορικό και εντυπωσιακό υπερθέαμα για μικρούς και μεγάλους. Μία αρμονική και δημιουργική επικοινωνία, ανάμεσα στη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία και τα νέα πολυμέσα με τους μεγάλους οικουμενικούς δημιουργούς. Μία ουσιαστικά εκπαιδευτική και, παράλληλα, άκρως διασκεδαστική διαδικασία, για όλες τις ηλικίες, με την καθολικά διαδραστική συμμετοχή του κοινού.

Η μεγαλειώδης έκθεση «Van Gogh Alive – the experience» είναι μία μοναδική παρουσίαση όλων των έργων του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, σε μία και μόνο φορά, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Και μάλιστα, όχι με τον καθιερωμένο συνηθισμένο τρόπο, κάτι που για πολλούς θεωρείται πλέον ξεπερασμένο(!), αλλά με μία μέθοδο που αναδεικνύει νέες οπτικές γωνίες και προοπτικές, που αφηγείται ταυτόχρονα την ιστορία του δημιουργού τους, περιγράφει το ιστορικό, κοινωνικό, αλλά και πολιτισμικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο μεγαλούργησε, καταγράφει και αναλύει τις δημιουργικές του περιόδους και αλληλοεπιρροές, διεισδύει και αγγίζει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, προβάλει, δηλαδή, ολόκληρο τον κόσμο του.

Van Gogh Alive3.000 πίνακες, σκίτσα, αλλά και κινούμενες εικόνες προβάλλονται από το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ παντού: στους τοίχους, τις κολώνες, τις οροφές, το πάτωμα…

Σε χώρο 1.500 m2, 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας, δημιουργούν μία εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση στις πολλαπλές αυτές επιφάνειες, σε μία πολλαπλά υποσχόμενη οπτική, αλλά και αλληλεπιδραστική εμπειρία. Οι ρέουσες εικόνες, που γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους, γεμίζουν τον χώρο με πλούσιες προσλαμβάνουσες για όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία μαγευτική και καθηλωτική ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει τον επισκέπτη.

Πίνακες αποσυντίθενται και ανασυντίθενται, αποκαλύπτουν την εποχή που εμπνεύστηκαν, το πώς ολοκληρώθηκαν, από πού προήλθαν τα ερεθίσματα της κατασκευής τους. Εμπλέκονται με τη ζωή και τα βιώματα του δημιουργού τους, μας μεταφέρουν από τις πολύχρωμες στοές της έκθεσης στα μέρη που έζησε και καλλιτέχνησε ο Van Gogh, στο Άμστερνταμ, την Προβηγκία, το Παρίσι.

Υπερβαίνοντας τον χρόνο και τον χώρο με κύματα ήχων και μουσικών, φωτός και χρωμάτων που προσκρούονται πάνω μας και εισχωρούν μέσα μας, η έκθεση μάς δίνει τη δυνατότητα να εισπράξουμε, να αντιληφθούμε, να κοινωνήσουμε τον εσωτερικό κόσμο του ίδιου του καλλιτέχνη. Σε μία ολοζώντανη πανδαισία, που διεγείρει και θρέφει όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις, που διευρύνει το μυαλό με έναν μοναδικό τρόπο. Σε μία κατ’ ουσία βιωματική εμπειρία, πνευματική και, ταυτόχρονα, σωματική, που είναι παράλληλα διασκεδαστική και βαθιά εκπαιδευτική.

Μεταφερόμαστε στο σύμπαν του Van Gogh, αντικατοπτρίζοντας τη δημιουργία, τις Van Gogh Aliveσυναισθηματικές εναλλαγές, την ψυχική του κατάσταση, τη θυελλώδη ζωή του. Σε αυτήν τη διαδικασία, ο θεατής, αφού ενσωματωθεί κυριολεκτικά ως συστατικό της στοιχείο, παρεμβαίνει και ο ίδιος, μέσω των social media, σε πραγματικό χρόνο και χώρο.

Οι παρεμβάσεις του προβάλλονται μέσα στην ίδια την έκθεση στο Facebook Twitter Wall, ενώ διαχέονται και σε όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες, σε μία εξαιρετική αναγωγή της συγκινησιακής εξατομικευμένης εμπειρίας σε συλλογική. Μέσω τις καθολικής επικοινωνίας με την τέχνη, που διασφαλίζει και την απόλυτη εις βάθος επικοινωνία του θεατή – επισκέπτη με τα έργα, αλλά και τον δημιουργό τους.

Οι εικόνες είναι απόλυτα συγχρονισμένες με τους ήχους. Υπάρχουν βιολιά, που κάνουν τις κόκκινες παπαρούνες του να τρεμοπαίζουν, χρωματικοί τόνοι από πεφταστέρια σε μια βαθυγάλανη νύχτα.

Χρώματα, φως, φρούτα, λουλούδια…

“Θα προτιμούσα να πεθάνω από πάθος, παρά από την πλήξη”…

Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γούγου-Μητροπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here