Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΕλληνιστί - Γεώργιος Κ. Γρηγορόπουλος

  Ελληνιστί – Γεώργιος Κ. Γρηγορόπουλος

  -

  Ελληνιστί. Μια ποικιλόμορφη συλλογή από το χέρι του κυρίου Γρηγορόπουλου. Τα κείμενα διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται όσο και στον τρόπο γραφής.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Το πρώτο και το τελευταίο (πρελούδιο και επιμύθιο αντίστοιχα, όπως τα ονομάζει ο συγγραφέας) είναι μια καταγραφή των ιδεών και των σκέψεών του σχετικά με την κοινωνία. Αναλύει τους παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν τη σημερινή εποχή, αλλά και αυτούς που διαμορφώνουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και συντελούν στη διάπλαση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του σύγχρονου Έλληνα.

  Μα αλήθεια δεν το κατάλαβες ακόμα πως τα ζώα, η βλάστηση και ό,τι μη ανθρώπινο μας οδηγεί στον άνθρωπο, και ό,τι πάλι δεν ακούει την φύση μας κάνει απάνθρωπους; Καθότι αν παρατηρήσεις, ποτέ κανένα ζώο δεν επιθύμησε τίποτα περισσότερο από αυτό που χρειαζόταν, δεν πήγε σε άλλα μέρη που χρησιμότητα δε θα έβρισκε, δεν έφαγε περισσότερο απ’ όσο είχε ανάγκη για να γεμίσει το στομάχι του.

  Τα υπόλοιπα είναι διηγήματα, αν και δεν λείπει ούτε από αυτά η καταγραφή των σκέψεων και των ιδεών του συγγραφέα. Σε δύο από αυτά, μέσα από την αφήγηση φανταστικών προσώπων προσπαθεί να εκτιμήσει τα σημαντικά αγαθά της ζωής και να επιλέξει ίσως το σημαντικότερο εξ αυτών ή να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά που ορίζουν το ανθρώπινο είδος. Μπορώ να πω ότι οι απόψεις του με τον τρόπο που τις καταθέτει αποτελούν τροφή για σκέψη για όλους μας. Να επισημάνω επίσης και άλλα δύο διηγήματα, στα οποία με αφετηρία περιστατικά που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία εμπνέεται και πλέκει τον ιστό ενός όμορφου κειμένου, μου άρεσαν πολύ.

  Την επόμενη μέρα, ο βασιλιάς με έναν υπερφυσικό τρόπο βρέθηκε στον Όλυμπο. Ξύπνησε απότομα, καθώς αντιλήφθηκε την εναλλαγή του χώρου που βρισκόταν, κοιτάζοντας γύρω του ξαφνιασμένος. Βρισκόταν πια στο παλάτι του Δία, μέσα σε ένα υπέροχο δωμάτιο που το στόλιζαν τοιχογραφίες απαράμιλλης τέχνης, φιλοτεχνημένες από τον ίδιο τον Απόλλωνα.

  Ο λόγος είναι γρήγορος, οι σκέψεις αναλύονται επαρκώς και το λεξιλόγιο είναι πλούσιο. Θέλει λίγη προσοχή την ώρα της ανάγνωσης στα περισσότερα κείμενα, όχι τόσο στα διηγήματα όσα στα υπόλοιπα, ώστε να μπορέσεις να παρακολουθήσεις τον ειρμό των σκέψεων του συγγραφέα. Δεν είναι ένα ανάγνωσμα ανάλαφρο, ωστόσο θα σας αφήσει με αρκετά θέματα για να σκεφτείτε.

  … η σωφροσύνη δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, όπως άλλωστε έχω εξηγήσει ήδη. Η σωφροσύνη απαιτεί να σεβόμαστε τον εαυτό μας, να σεβόμαστε τους άλλους, να μην επιτρέπουμε την ασέβεια στο πρόσωπό μας και το σημαντικότερο, να μην επιτρέπουμε να υπάρχει ασέβεια μεταξύ τρίτων που δεν επιδεικνύουν αλληλοσεβασμό.

  Περίληψη: Όλοι έχουμε μια υποχρέωση, αυτός είναι ο κύριος λόγος της ύπαρξής μας, να επιτελέσουμε ένα έργο, ν’ αφήσουμε κάτι πίσω μας που να υπήρξε άξιο λόγου. Η παρακαταθήκη μας είναι η κόλαση και ο παράδεισος της ανθρωπότητας και η ψυχή μας, η κινητήρια δύναμη που καθορίζει την πορεία μας. Το χάος όμως, μιας ατέρμονης αποξήλωσης του κάθε τι που υπήρξε ηθικό θεμέλιο στο ανθρώπινο γίγνεσθαι, κακά τα ψέματα, δε μαζεύεται εύκολα πια. Δεν μπορεί να εναρμονιστεί με μια μαθηματική συσχέτιση στα πλαίσια μιας κάποιας λογικής σειράς, που επαληθεύει τα αποτελέσματα των αλληλουχιών του. Φανερώνεται μονάχα με ολογράμματα μέσα σε καλούπια προ – στοιχειοθετημένα εκ του πονηρού παρελθόντος, με νήματα καλοπλεγμένα σε στοές και κλειδωμένα δωμάτια. Όταν όμως η καμπυλότητα του βλέμματος οξύνεται, τότε αμβλύνεται η όψη της αντίληψης πέραν του προκαθορισμένου γεωμετρισμού που καθορίζει το τι  είναι τι. Ο ηθικός χάρτης της πορείας του καθένα μας λοιπόν, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από επιρροές και νόρμες, θα πρέπει να διέπεται από τους προσωπικούς του κανόνες οι οποίοι ενέχουν τον σεβασμό στον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο, στο Θείο, και στη φύση, την αγαθή παιδαγωγό, που μας διδάσκει πώς να διαβιώσουμε αρμονικά αποφεύγοντας την ύβρη.

  Κλήρωση βιβλίου ΕλληνιστίΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ελληνιστί

  Συγγραφέας: Γεώργιος Κ. Γρηγορόπουλος

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  Σελίδες: 114

  Ημερομηνία έκδοσης: 25/2/2022

  ISBN: 978-618-210-014-1

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ