Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Ένα τοσοδούλι ρ στη Χώρα Του Διαφορετικού - Νίκος Σαπουντζής

  Ένα τοσοδούλι ρ στη Χώρα Του Διαφορετικού – Νίκος Σαπουντζής

  -

  Ένα τοσοδούλι ρ

  Προσωπική άποψη: Κωλέτη Δήμητρα 

  «Ένα τοσοδούλι ρ» ζει μαζί με τα υπόλοιπα γράμματα, κεφαλαία και μικρά, στο Βιβλίο Που Έχει Όλες Τις Απαντήσεις. Όσοι ζουν σ’ αυτό το Βιβλίο, ζουν στον δικό τους προστατευμένο, περιορισμένο και φιλτραρισμένο κόσμο. Η φαντασία και οι τυχόν απορίες δεν έχουν θέση στις σελίδες του καθώς όλα τα γράμματα θεωρούν πως τα ξέρουν ΟΛΑ.

  Το μικρούτσικο όμως «ρ» διαφέρει από τα άλλα γράμματα: έχει απορίες, έχει φαντασία και η ερώτησή του «Τι υπάρχει πέρα από το Βιβλίο;» σκαλώνει στο μικρό κεφαλάκι του, προκαλώντας τ’ άλλα γράμματα καθώς χαλά την πειθαρχία που έχει επιβληθεί. Όταν το σοφό «Ω» θα του απαντήσει πως έξω από το Βιβλίο υπάρχει η Χώρα Του Διαφορετικού, νέα ερωτήματα θα γεννηθούν:

  Τι είναι αυτή η χώρα; Ποιοι την κατοικούν; Θα κάνουν τον αναγνώστη να σκεφτεί πως αυτό το μικρούτσικο «ρ» αντιπροσωπεύει ένα παιδί στην προεφηβική ίσως ηλικία που θέτει ερωτήματα για τον κόσμο συνειδητοποιώντας δειλά – δειλά πως υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από τα στενά όρια του οικείου περιβάλλοντός του. Με τους γονείς να δίνουν απαντήσεις, μα κυρίως φτερά για την αναζήτηση, βοηθώντας τον μικρό εξερευνητή να νιώσει την ψυχοσύνθεσή του και να ανακαλύψει τον προορισμό της ύπαρξής του!

  Ένα τοσοδούλι ρ

  Έτσι και το μικρούτσικο «ρ» ύστερα από την παρότρυνση του «Ω» και τη βοήθεια του «Θαυμαστικού» και παρά τις απειλές για διαγραφή του από το αλφάβητο, θα δώσει μόνο του τις απαντήσεις που χρειάζονται τα ερωτήματά του, μέσω της αναζήτησης. Με τη βοήθεια της φαντασίας του θα ανέβει στη ράχη του φτερωτού Πήγασου, θα βγει έξω από το Βιβλίο, έξω από τον μέχρι τότε γνωστό του κόσμο. Θα επισκεφτεί μέρη στα οποία θα συναντήσει ένα ιερογλυφικό που θα τον παροτρύνει να συνεχίσει την περιπλάνηση στον κόσμο, ένα ιδεόγραμμα που θα του ευχηθεί να βρει τον δρόμο για τον οποίο προορίζεται και τέλος τον αριθμό «9» που θα του απαντήσει στο νέο του ερώτημα «Ποιος είναι ο προορισμός μου;» ότι «Προορισμός σου είναι εκεί που θα σε οδηγήσει ο δρόμος που επέλεξες με την καρδιά και τη φαντασία σου».

  Στο τέλος του ταξιδιού του στη Χώρα Του Διαφορετικού, θα συναντήσει τον μικρό Παντελή, που δεν μπορεί να πει το ρ κι όλοι τον κοροϊδεύουν, και αυτή η συνάντηση θα τον κάνει να βρει τον δρόμο που του ταιριάζει και δεν είναι άλλος από αυτόν που η Αγάπη, η Προσφορά, η Αλληλεγγύη, η Φιλία και ο Σεβασμός πρωταγωνιστούν.

  Ένα βιβλίο, στο οποίο αποτυπώνεται ο μικρόκοσμος ενός παιδιού με την θέλησή του για αναζήτηση του κόσμου, με σκοπό τον αυτοπροσδιορισμό, την πίστη, τη φαντασία, την αμφισβήτηση όσων του παρουσιάζουν ως δεδομένα, να αποτελούν κάποια από τα στοιχεία και φυσικά τους αρωγούς σ’ όλη αυτή την προσπάθεια της ανεξαρτησίας και της αυτογνωσίας, τους γονείς, που δίνουν τα φτερά μα και το έναυσμα της αναζήτησης. Ένα βιβλίο στο οποίο οι μικροί αναγνώστες θα καταλάβουν:

  «… ότι υπάρχουν πράγματα και αριστουργήματα, πέρα από αυτά που  βλέπουμε και νομίζουμε ότι βλέπουμε.»

  Και οι μεγάλοι πως συμβάλλουν στο:

  «… Ο «ρ ο εξερευνητής» πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, παρέα με τους φίλους του και κάθε μέρα συμβούλευε τα άλλα γράμματα πώς να ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς, πώς να χρησιμοποιούν τη δύναμη της φαντασίας, της θέλησης και της πίστης για τον εαυτό τους, ώστε να μπορούν να γνωρίσουν τον κόσμο και να προσφέρουν αγάπη, βοήθεια, κατανόηση και φιλία σε όποιον και σε ό,τι έχει ανάγκη.
  Τους βοήθησε, δηλαδή, να ακούν τη καρδιά και την φαντασία τους, για να βρει ο καθένας τους, τον δρόμο για τον οποίο έχει προοριστεί»

  Διαβάστε το!

  Περίληψη: Το μικρό και σκανταλιάρικο «ρ», θέλοντας να δει τι υπάρχει πέρα και έξω από το «Βιβλίο Που Έχει Όλες Τις Απαντήσεις», το μέρος όπου ζει, παρακινούμενο από το θαυμάσιο θαυμαστικό, και το πάνσοφο «Ω» φεύγει καβάλα στον Πήγασό του για την «Χώρα Του Διαφορετικού». 

  Εκεί συναντά ένα ιερογλυφικό, ένα ιδεόγραμμα κι έναν αριθμό, που το βοηθούν να καταλάβει πως προορισμός του είναι να προσφέρει αγάπη, βοήθεια, κατανόηση και φιλία σε όποιον την έχει ανάγκη. Ένας δρόμος που μαθαίνει να επιλέγει με την καρδιά και την φαντασία του, μέσα από τόλμη και πίστη. 

  Έτσι, όταν συναντά τον Πασχάλη να κλαίει επειδή δεν μπορούσε να πει το «ρ» και τα άλλα παιδιά τον κορόιδευαν, το μικρούλι «ρ» ξέρει πολύ καλά τι να κάνει και τι να πει για να τον βοηθήσει. Ένα παραμύθι για παιδιά, που φανερώνει τη δύναμη της φαντασίας, της θέλησης και της πίστης στον εαυτό τους. Τους βοηθά να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, και να προσφέρουν αγάπη, βοήθεια, κατανόηση και φιλία σε όποιον και σε ό,τι το έχει ανάγκη.

  Ένα τοσοδούλι ρΣτοιχεία Βιβλίου:

  ΤίτλοςΈνα τοσοδούλι «ρ» στη Χώρα Του Διαφορετικού

  Συγγραφέας: Νίκος Σαπουντζής

  Εικονογράφηση: Μαρία Μουστακίδου

  Εκδόσεις: Φυλάτος

  Ημερ. Εκδ.: Ιανουάριος του 2016

  Σελ.: 36

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here