Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Έντεκα ημέρες του Απρίλη 1826 - Λίλη Λαμπρέλλη

  Έντεκα ημέρες του Απρίλη 1826 – Λίλη Λαμπρέλλη

  -

  Το «Έντεκα  ημέρες του Απρίλη 1826» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη είναι ένα μικρό χρονικό μιας προαναγγελθείσης αντίστασης, θυσίας, νίκης. Μιας νίκης η οποία δεν μπορούσε πλέον να περιμένει.

  Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπουζάρας

  Είναι η ιστορία ανθρώπων «μικρών», από αυτούς που πολλές φορές το «ραντάρ» της ιστορίας δεν κατάφερε να εντοπίσει. Ανθρώπων όμως που χωρίς τη συμβολή τους, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν όλα τα μεγάλα γεγονότα που εκείνη μας αφηγείται. Έτσι, πολλοί έμειναν στην αφάνεια, στην ομίχλη, στη λήθη.

  Ένας λόγος που τα παιδιά δεν αγαπούν το μάθημα της ιστορίας είναι η παράθεση ημερομηνιών, στρατιωτικών και πολιτικών γεγονότων. Ουσιαστικά, δεν έχει καμιά σχέση με τη ζωή τους, δεν έχει χρώμα, βάθος, ουσία, θα λέγαν οι παλαιότεροι. Άλλωστε, η ιστορική γνώση είναι άχρηστη όταν δεν συνδέεται με το σήμερα. Ιστορία δεν είναι μόνο τα γεγονότα, είναι η τέχνη, η ζωή η ίδια, οι άνθρωποι και η εξέλιξή τους σε όλους τους τομείς του πολιτισμού τους, τα βιώματα, τα συναισθήματα.

  Κάποιοι συγγραφείς, και κατ’ επέκταση κάποιοι εκδοτικοί οίκοι, αποφάσισαν να τους τιμήσουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Να σώσουν από τη λήθη όλους αυτούς τους μικρούς και συνάμα τρανούς, τους αδύνατους και παντοδύναμους, τους τρελούς και ήρωες, τους ονειροπόλους και ρεαλιστές. Όλους αυτούς που αντιστάθηκαν, έμειναν πιστοί στις ιδέες τους, έκαναν το φαρμάκι φάρμακο και σήκωσαν το ανάστημά τους, γιγαντώθηκαν μπροστά στην αδικία, στον φόβο, στη βία, στο θεριό, στον θάνατο.

  Το βιβλίο πραγματεύεται ένα από πιο σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, τις τελευταίες ημέρες πριν και αμέσως μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου και βέβαια τη νύχτα της Εξόδου. Ένα γεγονός που στάθηκε εναρκτήριο λάκτισμα της αρχής του τέλους. Ένα γεγονός που έβγαλε τον αγώνα για ανεξαρτησία των Ελλήνων εκτός Ελλάδος και δημιούργησε -μαζί με άλλα τραγικά γεγονότα, όπως η σφαγή της Χίου- ένα νέο κύμα Φιλελληνισμού.

  Με το έμπα της άνοιξης εκείνης της θανατερής χρονιάς, στις 25 του Μάρτη 1826, μέρα του Ευαγγελισμού, στη μάχη της Κλείσοβας νικήσαν και κρατήσανε το μικρονήσι μια χούφτα Έλληνες. Κι εκεί που χάνονται οι δυο ποταμοί μέσα στη θάλασσα τα νερά γέμισαν πεθαμένους εχθρούς – πάνω από τρεις χιλιάδες κι από πολλές πατρίδες. Σαν να ξύπνησαν από τη βουή της μάχης αρχαίοι δαίμονες κι εκπλήρωσαν μια παλιά κατάρα για την ύβρη των θνητών. Και σαν οι τουμπανιασμένοι εχθροί που έλιωναν μέσα στο νερό ν’ ανταπόδωσαν μ’ άλλες κατάρες που πέσαν πάνω στους αθώους. Γιατί ο πόλεμος από αγγέλους κι από δαίμονες κι από κατάρες είναι πλασμένος.

  Ένα βιβλίο που μιλάει για τα παιδιά, τα οικουμενικά παιδιά των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται, που πάλεψαν και παλεύουν, που πολέμησαν και πολεμούν την αδικία αυτού του κόσμου. Πολεμούν με σφεντόνα τον γίγαντα, αλλά με δύναμη πιότερη από τη δική του, γιατί η πέτρα φεύγει με τη δύναμη της καρδιάς, της ελπίδας, του δίκιου, της παιδικής αθωότητας. Ένα αληθινά ζωντανό βιβλίο όπως και οι ήρωές του. Ζωντανοί στη σκέψη, στα χαμένα παιδικά χαμόγελα, στις αντρειωμένες καρδιές, στον καπνό της μάχης που τους έθρεφε από τα γεννοφάσκια.

  Το «Έντεκα  ημέρες του Απρίλη 1826», με τη διεισδυτική ματιά και την εξαιρετική συγγραφική αντίληψη της Λίλης Λαμπρέλλη, όχι μόνο εισέρχεται με απίστευτη ευκολία στις ψυχές των ηρώων -παρουσιάζει εκτός των άλλων τη ζωή των Γελεκτσήδων-, αλλά γνωρίζει στον αναγνώστη πως από γενιά σε γενιά υπάρχει ένα δέσιμο, μια σύνδεση, μια ομοιότητα που ενώ δεν είναι ορατή, παρ’ όλα αυτά έχει την ικανότητα να αντέχει στον χρόνο. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τους ήρωες και τις ηρωίδες, τους βλέπει, τους νιώθει, αγωνιά μαζί τους, τους συμπονά, πολεμά μαζί τους, έστω και νοερά. Μέσα από τα μάτια ενός εφήβου κατανοεί πως η δικαιοσύνη και η ελευθερία δεν ανήκουν μόνο στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

  Η διείσδυση στο υπόστρωμα του χαρακτήρα του καθενός από τα πρόσωπα που παρελαύνουν στις σελίδες του είναι απίστευτη, όπως και η ποικιλία αναδυόμενων συναισθημάτων, που δημιουργεί μια έντονη συγκίνηση στον αναγνώστη, ο οποίος δύσκολα θα αποδεσμευτεί μετά το πέρας της ανάγνωσης.

  Δεν υπάρχει ηλικία για την ανάγνωσή του, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι και πώς έφτασαν έως εδώ. Ένα βιβλίο από εκείνα που θα έπρεπε να διδάσκονται, να αναλύονται και να γίνονται κτήμα των παιδιών, ώστε να κατανοήσουν όχι μόνο τους προγόνους τους, αλλά και τα όρια της ανθρώπινης ψυχής.

  Το «Έντεκα ημέρες του Απρίλη 1826» είναι ένα βιβλίο με περίσσιο φως, από εκείνα που ανταποδίδουν την προσοχή του αναγνώστη. Ένα βιβλίο που ξορκίζει τη μελαγχολία. Περιγράφει μια εποχή ζοφερή, ωστόσο πρόκειται για ένα βαθιά αισιόδοξο βιβλίο.

  Η Λίλη Λαμπρέλλη δίνει ένα αίσθημα του κόσμου πιο βαθύ, πιο έντονο και πιο καθολικό, καθώς αφηγείται μια από τις ιερότερες, ωραιότερες, μοναδικές στιγμές  της ιστορίας μας. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλο της βιβλίο, τούτο δω αποδεικνύει πως με απλά υλικά όπως η πένα και το χαρτί μπορεί με περισσή ευκολία να γεμίσει τον νου, να ταξιδέψει τη σκέψη, να συγκλονίσει την ψυχή, να ζεστάνει την καρδιά, να βουρκώσει τα μάτια, να ζωντανέψει την ελπίδα.

  Τι γίνεται  ο άνθρωπος μετά το πέρασμά του; Η συγγραφέας αποδεικνύει περίτρανα μια αλήθεια: η ιστορία δεν είναι κάτι νεκρό, μα κάτι ολοζώντανο και συνδέεται άμεσα με το σήμερα, εμάς, εσάς, όλους. Υπάρχει μέσα μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Είμαστε ό,τι θυμόμαστε και, ευτυχώς, είμαστε επίσης ό,τι έχουμε ξεχάσει.

  Ένα υπέροχο, αληθινό παραμύθι με άφθονη τροφή για σκέψη, έντονους προβληματισμούς, ατέλειωτες προεκτάσεις και συνδέσεις με το σήμερα, όπως άλλωστε όλα της τα βιβλία.

  Περίληψη: Μικρό χρονικό μιας μεγάλης στιγμής της Ελληνικής Επανάστασης και της ευρωπαϊκής ιστορίας: εννιά μέρες πριν και δυο μέρες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τη ματιά ενός εφήβου, του Μάρκου του Γελεκτσή, που σπρώχτηκε με τη βία στην ενηλικίωση εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1826.

  Στοιχεία βιβλίου

  Έντεκα ημέρες του Απρίλη 1826 Λίλη ΛαμπρέλληΤίτλος: Έντεκα ημέρες του Απρίλη 1826

  Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη 

  Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου

  Εκδόσεις: Πατάκη 

  ΙSBN: 9789601689524

  Σελίδες: 120

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ