Ένωση Συγγραφέων Πιερίας

0

Ένωση Συγγραφέων Πιερίας

  Γράφει η Ευγενία Κορτσάρη- Γ.Γραμματέας

Η  Ένωση Συγγραφέων Πιερίας  είναι μία πνευματική ένωση ανθρώπων του πνεύματος, που αριθμεί εξήντα (60) εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη. Συνολικά όμως στην Πιερία γράφουν γύρω στους εκατό (100) άνθρωποι του πνεύματος που ευχόμαστε να τους αγκαλιάσουμε και να επαυξηθούμε.                                 

Σκοπός του Δ.Σ. που διοικεί είναι η προώθηση της λογοτεχνικής παραγωγής στον τόπο μας, ώστε να πάμε ένα βήμα ψηλότερα και προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρούμε διάφορες δραστηριότητες.

Κατά τη μηνιαία κάθε φορά συνεδρίαση, σχεδιάζουμε τις επόμενες δράσεις μας, προάγουμε το συγγραφικό έργο των τοπικών συγγραφέων και μελών μας, πραγματοποιούμε ειδικά αφιερώματα στη διάρκεια της  χρονιάς  για συγκεκριμένες εορτές- βάσει του ετήσιου προγράμματος «καλεντάρι» που ορίσαμε από την αρχή, συνεργαζόμαστε με πρόσωπα και φορείς  πολιτισμού, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα των Εαρινών Ημερών Μουσών (της Εστίας Πιερίδων Μουσών), ενισχύουμε σχολικές και άλλες βιβλιοθήκες συλλόγων, ανταποκρινόμαστε  σε προσκλήσεις  για βιβλιοπαρουσιάσεις και σκοπεύουμε  στο καλύτερο κάθε φορά  αποτέλεσμα. 

Την  Κυριακή 11/6/2017 οργανώσαμε στο Σ. Σταθμό Κατερίνης πρωινή εκδήλωση με ποιητές από όλη τη Β. Ελλάδα που ταξίδεψαν με τα βιβλία τους,  με τίτλο «Η ποίηση στις ράγες».  Πλουτίσαμε σε βιβλία και σε φίλους!  Συντονιστήκαμε μοναδικά τόσο μεταξύ μας, όσο και με τους φίλους μουσικούς  και χορωδούς, έτσι ώστε να πετύχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

 Με την ενεργό συμμετοχή ποιητών από τη Β. Ελλάδα κυρίως,  που κατέφθασαν εκείνο το πρωινό με το τρένο, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική γιορτή της ποίησης που όλοι υποσχέθηκαν πως θα έχει συνέχεια.  Στη διάδοση και  επιτυχία του εγχειρήματος συνέβαλαν τοπικοί  φωτογράφοι καθώς και δημοσιογράφοι.  Τους ευχαριστήσαμε όλους στο τέλος με αναμνηστικά δώρα και χειροποίητα κεράσματα. Όπως όλες οι εκδηλώσεις της Ένωσης, ήταν και αυτή ανοιχτή στο κοινό.

Στις ημέρες αυτές που ζούμε, ο ρόλος μας είναι παιδευτικός και ταυτόχρονα κριτικός!   Σαν γονείς που είμαστε όλοι, ασκούμε αγωγή τόσο στα παιδιά μας όσο και στα παιδιά της τοπικής μας κοινωνίας, στους συνανθρώπους μας και στους ομότεχνούς μας! Αναλογιζόμαστε τις ευθύνες που βαραίνουν και τις δικές μας πλάτες και αφορούν στην πνευματική ζωή του τόπου.  Προσπαθούμε να δώσουμε «το κάτι παραπάνω»,           να προσφέρουμε βιβλία σε νεοϊδρυθείσες βιβλιοθήκες και όπου μας ζητηθεί η συνδρομή. Να  προβληματίσουμε και  να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Εμπνεόμαστε στα έργα μας  από τον καιρό της κρίσης και τις δύσκολες συνθήκες που επιβαρύνουν όλους  και γινόμαστε πιο δυνατοί.

Ταυτόχρονα, είμαστε και έντονα κριτικοί σε όποια παράληψη της κεντρικής εξουσίας, μείωση των πόρων για την παιδεία, κλείσιμο βιβλιοθηκών, αλλά και εκφράζουμε με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκεια και τη θλίψη μας στην αδιαφορία των τοπικών αρχών.     

Τα μέλη μας αγωνίζονται τόσο μέσα από τις δράσεις της Ένωσης, αλλά και από τους συλλόγους γονέων στα σχολεία όπου ανήκουν, όσο και από την καθημερινή τους ζωή, όπου διδάσκουν, στην πόλη όπου εργάζονται-  και στην ευρύτερη περιοχή-  για τη βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία,  για τη διάδοση της γνώσης μέσα από το βιβλίο και την ευαισθητοποίηση  της τοπικής μας κοινωνίας. Γράφουμε τακτικά άρθρα που δημοσιεύονται στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο και υποστηρίζουμε πνευματικές εκδηλώσεις στον τόπο  μας

Με την ευκαιρία της πρώτης εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο και την επέτειο των 43 ετών, συμφωνήσαμε και ετοιμάσαμε ειδική εκδήλωση στις  17/7/2017 στο πνευματικό κέντρο ΕΚΑΒΗ του Δήμου Κατερίνης,  με ομιλίες και  απαγγελίες μελών αλλά  και τραγούδια. Στο εγχείρημά μας αυτό είχαμε τη συμπαράσταση του Συλλόγου Κυπρίων Πιερίας και της Εστίας Πιερίδων Μουσών. 

Επίσημος καλεσμένος μας ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσ/νίκη κος  Μανδρίτης  που έκανε μια ιστορική αναδρομή ως σήμερα, εμπλουτίζοντας την ομιλία του με ποίηση (αποκαλύπτοντας έτσι την ποιητική του ευαισθησία).  Η αθρόα συμμετοχή των συμπολιτών μας στην εκδήλωση, ήταν μοναδική και όταν πήραν το λόγο δύο από τους επιζήσαντες κομάντο από την Ελλάδα στο Νησί, με αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, μας επιβράβευσε σαν Ένωση!

Η  ηλεκτρονική σελίδα-blog- που διατηρούμε στο διαδίκτυο και  έχει ήδη 4.085 επισκέψεις, φιλοξενεί  έργα μελών μας  και δημιουργήθηκε με σκοπό να τιμήσουμε την αγαπημένη μας Πιερία, την πηγή της έμπνευσής μας.             

Επίσης, εκεί φιλοξενούνται και βίντεο από τις ετήσιες εκδηλώσεις μας προς τιμήν της πόλης μας, Κατερίνης.  Η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας διατηρεί  και το κανάλι της  στο YouTube με βίντεο από όλες τις εκδηλώσεις.  (επετειακές, βιβλιοπαρουσιάσεις κλπ)

Προσεχώς, προετοιμάζουμε μία νέα δράση, φιλοδοξώντας στη διοργάνωση  Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού θεάτρου, με κάλεσμα προς όλα τα σχολεία και θεατρικές ομάδες τόσο της Πιερίας, αλλά και πανελλήνια.

Η ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας στο fb σκοπό έχει την προαγωγή του έργου των μελών μας αλλά και τη συχνή επικοινωνία  τόσο μεταξύ τους όσο  και με άλλους συγγραφείς, εκδότες, δημοσιογράφους  και bloggers.

Είμαστε πάντα ανοικτοί σε προτάσεις που προάγουν τα γράμματα και τον πολιτισμό και πιστεύουμε πως έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και στα παιδιά όλης Πιερίας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here