Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ίσως την επόμενη φορά - Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  Ίσως την επόμενη φορά – Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  -

  Ίσως την επόμενη φορά 

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Διαμαντόπουλος

  Μέσα από την γνωριμία του Πέτρου και της Βασιλικής βλέπουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην σχέση τους, τον τρόπο σκέψεως του ενός και του άλλου για τα ίδια πράγματα, τον φόβο να ερωτευτούν μη τυχόν και χάσουν τον εαυτό τους και με αποτέλεσμα να επιλέγουν την μοναχικότητα. Πολύ καλό και κατανοητό.

  Πέτρος και Βασιλική

  Συναντήθηκαν στο μετρό. Εκείνη διάβαζε το βιβλίο του. Εκείνος δεν της αποκάλυψε ποιος είναι. Θαμπώθηκαν, ερωτεύτηκαν, έφτιαξαν όνειρα, αλλά εξαιτίας μιας παρεξήγησης δεν κατάφεραν να συνυπάρξουν, αφήνοντας την τύχη να αποφασίσει για την ίδια τους την αδυναμία. Άνθρωποι με περιορισμένα περιθώρια αλλαγής, που αφήνουν τα πάντα ανοιχτά σαν ενδεχόμενο, πιστεύοντας ότι «ίσως την επόμενη φορά» ερωτευτούν πραγματικά, «ίσως την επόμενη φορά» νιώσουν, «ίσως την επόμενη φορά» αποδειχτούν άλλοι, λιγότερο λίγοι…

  Μέσες άκρες του έχει εξιστορήσει τη ζωή της, αλλά όποτε επιχειρεί να της αποσπάσει κάτι περισσότερο παρασυρμένος από το ενδιαφέρον του, εκείνη δείχνει να δυσφορεί και βιάζεται να αλλάξει θέμα. Με τον τρόπο της δηλώνει απρόθυμη να εγκαταλείψει αυτή την αναζωογονητική ξεγνοιασιά που κάθε σχέση σαν τη δική τους κουβαλά στο ξεκίνημά της. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι είναι πιο όμορφοι από έξω, μοιάζει να του λέει με τη στάση της. 

  εμμονη στη μοναχικοτητα;

  Πώς μπορείς να συνυπάρξεις με τον άλλο, όταν σχεδόν δεν μπορείς να συνυπάρξεις με τον ίδιο σου τον εαυτό;

  Αληθινή γοητεια ή ναρκισσισμος;

  Μυστικά, επιθέσεις, άμυνες, πανικοί, τεχνάσματα και δικαιολογίες, παρεξηγήσεις, αδυναμία συμβατότητας… Βουτηγμένα σε πάθος και πόθο!

  δινόμαστε στον ερωτα ή επιφυλλασομεθα;;;

  Αποδεχόμαστε τον άλλο γι’ αυτό που πραγματικά είναι;

  Ποιος είναι ο σωστός χρόνος μα και η απόλυτη συνθήκη που χρειάζεται, ώστε οι εραστές να παραμείνουν ζωντανοί; Γιατί, αν δεν υπάρχει, έρμαια του τυχαίου καθώς είμαστε, είμαστε καταδικασμένοι τελεσίδικα να πρωταγωνιστούμε σε θέατρα και παραστάσεις παρεξηγήσεων.

  Τελικά η μοναχικότητα είναι μάλλον μια παθητική μορφή εγωισμού.
  Τι γίνεται όταν ένας έρωτας δυνατός μπορεί να σε κάνει να χάσεις τον εαυτό σου και γιατί πολλοί από μας επιλέγουμε να παραμένουμε δέσμιοι της μοναχικότητάς μας; Δείχνουμε ειλικρινά την όποια ερωτική επιθυμία; Τι ρόλο παίζουν οι συμπτώσεις στη ζωή μας; 
  Βάζουμε τη ζωή μας στις ταινίες, και οι ταινίες μας γεμίζουν με σκηνές που δεν ζήσαμε, και μετά ζούμε αυτά που φανταστήκαμε. Μην κοιτάς που τελειώνουν και ψοφάμε σαν τα σκυλιά στην Εθνική κι αρπάζουμε την ντουντούκα και φωνάζουμε πάμε και cut.

  Περίληψη: Ο Πέτρος και η Βασιλική, οι ήρωες της ιστορίας, αν και φορτωµένοι πανίσχυρες βεβαιότητες, βολικά στερεότυπα και κοινές νευρώσεις, είναι ακόµη πολύ νέοι και λαίµαργοι για ζωή. Συναντιούνται, θαµπώνονται, παρασύρονται, ονειρεύονται, ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, κάνουν σχέδια, και ύστερα… αρκεί µια παρεξήγηση και όλα πάνε στραβά.

  Επιτέλους, αξίζει να τιµωρηθεί όποιος τολµά να ζητήσει λίγη αποδοχή χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τον εαυτό του; Και µε τον έρωτα; Τι γίνεται µε τον έρωτα; Αν λίγη αποδοχή κοστίζει σε κάποιον ό, τι έχει και δεν έχει, ποιος µπορεί να ελπίζει πως διαθέτει αρκετή θέληση για να διεκδικήσει µια ιδέα έρωτα; 

  Το Ίσως την επόμενη φορά είναι ένα µυθιστόρηµα για την ερωτική επιθυµία που φτωχαίνει µπροστά στην ολοένα µειούµενη ικανότητα των ανθρώπων σήµερα να συνυπάρξουν, εξαιτίας του φόβου πως θα χάσουν την ταυτότητά τους.
  Εν ολίγοις, µια ερωτική ιστορία για τη µαζικότερη ασθένεια της εποχής, την αποµάγευση του κόσµου, και το συνηθέστερο σύµπτωµά της, την εµµονή στη µοναχικότητα.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ίσως την επόμενη φορά

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  Eκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-1193-8

  Σελίδες: 240

  Ημερομηνία Έκδοσης: 19/10/2017

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here