Το βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Βαρελλά «Φιλενάδα Φουντουκιά μου», τιμήθηκε με τον έπαινο Janusz Korczak το 1985 στη Πολωνία. Είχε επιλεγεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για να εκπροσωπήσει τη Χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό παιδικού βιβλίου, που οργανώνει κάθε δυο χρόνια το Πολωνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) στη μνήμη του ανθρωπιστή και παιδαγωγού Janusz Korczak.

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, τα παιδιά θα γνωρίσουν έναν κόσμο που δυστυχώς τους είναι άγνωστος. Όχι, δεν φταίνε αυτά που δε γνωρίζουν ότι τα δέντρα έχουν ψυχή, πως είναι όμορφο να σκαρφαλώνεις πάνω τους και να βλέπεις το κόσμο από ψηλά. Είναι όμορφο να αφήνουμε κάτω από τα δέντρα ψωμί για να χορταίνουν τα πουλιά ή κάποια άλλα ζώα. Είναι υπέροχο όλοι οι άνθρωποι μαζί να αγωνίζονται για να πετύχουν ένα σκοπό.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φουντουκιάς, όπως υπάρχουν και πολλές «ποικιλίες ανθρώπων».

Άνθρωποι αδιάφοροι, αναίσθητοι, χωρίς ανθρωπιά. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που αγωνίζονται και προσπαθούν για αυτά που πιστεύουν ότι είναι σωστά. Είναι αυτοί που νοιάζονται για τους ανθρώπους και τα ζώα που βρίσκονται γύρω τους. Δεν σκέφτονται μόνο το συμφέρον τους. Από τέτοιους ανθρώπους έχουμε ανάγκη, για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και ανήκει στη συλλογή Χελιδόνια. Την εικονογράφηση και το εξώφυλλο έχει κάνει ο Βαγγέλης Παυλίδης.

Περίληψη: Μια άγρια φουντουκιά φύτρωσε σε μια γκρίζα γειτονιά της Αθήνας. Ήταν το μοναδικό δέντρο της γειτονιάς, αφού παντού ξεφύτρωναν πολυκατοικίες, η μια πίσω από την άλλη. Τα παιδιά της γειτονιάς δέθηκαν με αυτό το δέντρο. Ιδιαίτερα ο Δώρος,  που σκαρφάλωνε πάνω της, διάβαζε βιβλία, έπαιζε μουσική. Ήταν η φιλενάδα του αυτό το δέντρο. Μια μέρα, όμως, ήρθαν δυο μηχανικοί κι άρχισαν να μετρούν το χώρο γύρω από τη φουντουκιά. Θα έχτιζαν κι άλλη μια πολυκατοικία και το δέντρο ήταν εμπόδιο στα σχέδια τους. Έτσι αποφάσισαν να την ξεφορτωθούν, ξηλώνοντάς την… Σαν είδε ένα παιδί της γειτονιάς τη μπουλντόζα να καταφτάνει για να ξεκινήσει το γκρέμισμα, έτρεξε να ειδοποιήσει και τα υπόλοιπα παιδιά. Και τότε μαζεύτηκαν  όλοι οι γείτονες, όλα τα παιδιά, ακόμα και δημοσιογράφοι.

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Φιλενάδα φουντουκιά μου

Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελλά

Εικονογράφος: Βαγγέλης Παυλίδης

Εκδόσεις: Πατάκη

ISBN: 9789602938386

Σελίδες: 136

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ