Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 ΦΙΛΟΙ; ...φως φανάρι - Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη

  ΦΙΛΟΙ; …φως φανάρι – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη

  -

  ΦΙΛΟΙ; …φως φανάρι

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Ισμήνη, είναι ένα κορίτσι που δυσκολεύεται να ξυπνάει τα πρωινά για να πηγαίνει στο σχολείο. Στο σχολικό, είναι πάντα νυσταγμένη. Στο φανάρι καθώς το δικό της σχολικό περιμένει να ανάψει πράσινο, ένα άλλο σχολικό στέκεται δίπλα και η Ισμήνη βλέπει από το παράθυρό της ένα άλλο νυσταγμένο αγόρι.

  Με ένα σπρώξιμο της μαμάς μου, μπαίνω στο σχολικό φορτωμένη τη τσάντα μου, τη νύστα μου και τα νεύρα μου. Κάθε πρωί τα ίδια… Ουφ, βαρέθηκα πια!

  Κάθε μέρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό και σιγά-σιγά τα δυο παιδιά, αναπτύσσουν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας με ζωγραφιές. Κάπως έτσι μαθαίνει και το όνομα του η Ισμήνη. Γιώργος. Γραμμένο στο χαρτί. Αυτή η επικοινωνία τους διαρκεί όσο και το κόκκινο φανάρι.

  Μια μέρα που η Ισμήνη πηγαίνει εκδρομή με το σχολείο της, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, θα συναντήσει κατά τύχη εκεί και τον Γιώργο.

  Κολλάω τη μύτη μου στο τζάμι, για να μη μου μιλάνε οι συμμαθητές μου. Στο φανάρι σταματάει δίπλα στο σχολικό μου, ένα άλλο σχολικό και έρχεται απέναντί μου ένα άλλο νυσταγμένο προσωπάκι που κάνει μάλλον ό, τι κάνω και εγώ- κρύβεται στο παράθυρο!

  Μια έκπληξη θα είναι για την μικρή Ισμήνη αυτή η συνάντηση. Το αγόρι βρίσκεται μαζί με άλλα παιδιά και παρακολουθούν το δάσκαλό τους που χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα για να τους μιλήσει.

  Μπορεί τελικά η Ισμήνη και ο Γιώργος να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι;

  Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία μας προσφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε εικονογράφηση της Μαρίας Τζαμπούρα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+.

  Το 2005 το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) ενώ την ίδια χρονιά, απέσπασε και το Κρατικό Βραβείο εικονογράφησης.

  Είμαι σίγουρη ότι οι μικροί αναγνώστες που δυσκολεύονται να αφήσουν το κρεβάτι τους το πρωί για να πάνε σχολείο, θα λατρέψουν τη μικρή Ισμήνη αφού έχουν κοινά στοιχεία μαζί της. Θα την λατρέψουν και για ένα ακόμα πιο σπουδαίο λόγο: Για την αγάπη και τη φιλία της που χαρίζει απλόχερα στο Γιώργο, ένα παιδί συνομήλικό της με προβλήματα ακοής. Εκείνη, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα που θα μπορούσε να γίνει εμπόδιο στην ανάπτυξης μιας φιλίας μεταξύ τους.

  Περίληψη: Τι βάσανο για την Ισμήνη να ξυπνάει πρωί-πρωί! Όμως, η διαδρομή με το σχολικό κρύβει απίθανες εκπλήξεις, όταν δυο μουτράκια κολλούν στα τζάμια και χαιρετούν το ένα το άλλο. Μπορεί αυτή η φιλία να κρατηθεί, ακόμα και μετά από ένα σιωπηρό …μυστικό; Φως Φανάρι!

  Στοιχεία βιβλίου:

  ΦΙΛΟΙ; …φως φανάριΤίτλος: Φίλοι… φως φανάρι

  Συγγραφέας: Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

  Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

  ISBN: 9789604123940

  Σελίδες: 28

  Ημερoμηνία έκδοσης: 2005

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here