Προσωπική άποψη: Νένα Μπούρα 

Τι κοινό έχουν ένα μυρμήγκι, κάποιοι φόνοι και η Σκανδιναβία;

Μα φυσικά πλέκουν το νέο βιβλίο του Hans Olav Luhlum. Το πέμπτο μυστήριο της διεθνούς Best seller σειράς Αστυνομικής Λογοτεχνίας Κ2& Πατρίτσια, έχει τίτλο «Φόνοι στη μυρμηγκοφωλιά» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος.

«Όμως υπάρχει εδώ κάτι που δεν μου αρέσει, μια μικρή λεπτομέρεια με κάνει να αναρωτηθώ μήπως η υπόθεση δεν είναι τελικά τόσο απλή.»

 «Σκέφτεστε το μυρμήγκι;» ρώτησα.

Φόνοι στη ΜυρμηγκοφωλιάΚάπου στα 1972 κυκλοφορεί στο Όσλο ένας serial killer που σκοτώνει κοπέλες. Τις στραγγαλίζει και τις παρατάει στα κρύα σοκάκια της πόλης, έχοντας τοποθετήσει στα πράγματά τους την εικόνα ενός μυρμηγκιού σαν επισφράγιση της βίαιης πράξης του.

Το πρώτο θύμα είναι μια συνεσταλμένη φοιτήτρια θεολογίας, η Άγκνες Χάλβορσεν, το επόμενο θύμα μια τραγουδίστρια της τζαζ με άσωτη ζωή, η Λίζε Άιλεστσεν. Ακολουθεί η κληρονόμος μιας από τις μεγαλύτερες περιουσίες του Όσλο, η Αμάλιε Μέγιερ Μίκελσεν.

Ο επιθεωρητής Κ2 καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι των φόνων με τη βοήθεια των βοηθών του, της Πατρίτσια και του Χέλγκσεν. Πλήθος υπόπτων περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας. Ο κάθε ένας από αυτούς κρύβει όμως πολλά ένοχα μυστικά.

«Το κορμί μου ριγεί από προσμονή. Εγώ, που υπό φυσιολογικές συνθήκες νιώθω λιγάκι νωθρός ακόμα και τα πρωινά, τώρα νιώθω πιο ξύπνιος από ποτέ, παρόλο που είναι αργά. Θα το έκανα απόψε ακόμα κι αν ήξερα ότι αύριο θα με έπιαναν…. Στέκομαι εδώ περιμένοντας να σκοτώσω μια από αυτές τις γυναίκες που αγαπούν τον εαυτούλη τους. Να γιατί δεν νομίζω ότι δικαιούται να ζει… Θα βάλω τα χέρια μου γύρω από τον άσπρο, μαλακό λαιμό της πολύ πριν προφτάσει να τσιρίξει ή να προβάλλει αντίσταση”.

Θα μπορέσουν να βρουν τον δολοφόνο ή θα χάσει ο επιθεωρητής τη θέση του;

Φόνοι στη ΜυρμηγκοφωλιάO αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία μέσα από αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές, προκλήσεις και γρίφους.

Όμως το πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι νιώθουμε έντονη την παρουσία του δολοφόνου, όχι μόνο μέσα από τις αξιόποινες πράξεις του, αλλά και από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση που κάνει τον αναγνώστη να βιώνει κατευθείαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα του δολοφόνου. Ενός δολοφόνου που σχεδόν ηδονίζεται όταν τα θύματά του ξεψυχούν στα χέρια του.

«Προφανώς είμαι σκληρόκαρδος άνθρωπος. Αλλά βέβαια δεν την ήξερα καλά. Αν είχε προσωπικότητα ή κάποιο είδος ατομικής αξίας, δεν το πρόσεξα. Δεν φαινόταν να είχε ούτε δράμι μυαλό και για μένα ήταν απλώς το μέσον για ένα σκοπό. Όταν έπεσε ένιωσα ανακούφιση και όχι λύπη…»

Ένα βιβλίο που πρέπει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας!

Περίληψη: «Όμως υπάρχει εδώ κάτι που δεν μου αρέσει· μια μικρή λεπτομέρεια με κάνει να αναρωτηθώ μήπως η υπόθεση δεν είναι τελικά τόσο απλή».

«Σκέφτεστε το μυρμήγκι;» ρώτησα. 

1972. Ολόγυρα στο Όσλο, ένας κατά συρροή δολοφόνος κυνηγάει κοπέλες. Τις βρίσκουν στραγγαλισμένες και με ένα παράξενο επισκεπτήριο τοποθετημένο στο κορμί τους: τη ζωγραφιά ενός μυρμηγκιού.

Το πρώτο θύμα είναι μια συνεσταλμένη φοιτήτρια θεολογίας, το επόμενο μια τραγουδίστρια της τζαζ, και στη συνέχεια η κληρονόμος μιας από τις μεγαλύτερες περιουσίες του Όσλο. Όμως παρά τις προσπάθειες του Κ2 για να βρεθεί μια σύνδεση μεταξύ των γυναικών, το μόνο που φαίνεται να έχουν κοινό είναι η δολοφονία τους.

Καθώς το ρολόι μετράει αντίστροφα για τον επόμενο θάνατο, ο Κ2 νιώθει όλο και μεγαλύτερη πίεση για να βρει κάποιον ύποπτο. Καθώς όμως η συνηθισμένη διαίσθηση της Πατρίσια αποδεικνύεται ανεπαρκής, κινδυνεύει να χάσει τη θέση του ως ο κορυφαίος επιθεωρητής του τμήματος Ανθρωποκτονιών στο Όσλο…

Στοιχεία Βιβλίου

Φόνοι στη ΜυρμηγκοφωλιάΤίτλος: Φόνοι στη μυρμηγκοφωλιά

Συγγραφέας: Lahlum Hans Olav

ΕκδότηςΦανταστικός Κόσμος

ISBN: 9786185194192

Αριθμός Σελίδων: 424

Έτος Έκδοσης: 2018

 Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here